Mivel a budapesti közlekedési morál még mindig fejlődőben van, sok biciklis testre szerelt kamerával közlekedik, és necces helyzeteket vesznek fel a városban. Nemrég pörgött az Indexen az alábbi videó, ami egy szomorú budapesti trendet mutat: a bringásokat rühellő sofőrök előszeretettel szorítják le a bicikliseket az út szélére, sokszor balesetbe sodorva őket. Az alábbi felvétel az Attila úton történt, ahol az 5-ös busz vágott be veszélyesen a cangás mellé, aki jogosan fel is háborodott. A videóban látható, ahogy a Krisztina téri megállóba beálló busz sofőrjét kérdőre vonja, aki nem igazán akar válaszolni a miértekre.

Sajnos nem ez az egyetlen fellelhető hasonló témájú felvétel a neten. Az idei év egyik legdurvább leszorítós videója volt a lenti, ami idén júliusban került fel a YouTube-ra. Egy Thököly úton tekerő bringást annyira leszorított a busz, hogy elesett és a korlátnak verte magát, súlyosan megsérülve: eltörte hét bordáját, azok átszúrták a tüdejét, légmelle lett, és levált a tüdeje egy része. Öt napot töltött az intenzíven, és aztán három hetet a kórházban. Az esetnek következménye lett, a sofőrt el is bocsátották.

Vannak olyan YouTube-csatornák, ahol szomorú leszorítós videókat lehet találni, BKV-buszosat is. Ilyen SanskritFritzé (őt kapta el a busz a fenti videón is), aki valamelyik, vélhetően pesti bevezető úton tekert, amikor az általa megelőzött csuklós Volvo sofőrje bosszút esküdött, és visszaelőzte őt, de tökig ráhúzva a kormány. Némi szóváltás is kialakult a buszvezető és a bringás közt az első ezt követő megállóban a tavaly tavaszi videón.

Szintén tavaly májusi történet a következő, amit egy másik bringás szenvedett el. Ebből hálistennek nem lett baleset, de nagyon nijesztő, ahogy a Petőfi hídon Pest felé haladó kisbusz berántja a kormányt a biciklis elé, majd meggondolja magát, és kettős záróvonal-átlépéssel visszatér a körútra. A Petőfi híd mondjuk eleve Budapest legrosszabbul bringázható átkelője.

Az alábbi videóban már komolyabb konfliktus alakult ki, azonban itt egy autós volt az, aki nem kezelte helyén a közlekedés nevű jelenséget. Kétszer is az átlagosnál nagyobb tempóval előzte a biciklist, aki természetesen vette az egész jelenetet. Az első előzés még talán nem tűnt veszélyesnek, a másodiknál már megremeghetett a kerékpáros térde. A legdühítőbb azonban a fordos reakciója volt, aki azt ismételgette, hogy "Elestél?"

A fordosokkal csak a baj van – mondhatnánk, bár az általánosítás nem szép dolog. Egy idős úriembernek nem ment a Kőbányai-Baross utca tengelyen a mutatvány, zsinórban háromszor ment el centikre a biciklis mellett, holott elsőre kvázi elismerte egy bólintással, hogy közel ment és óvatosabb lesz. Nem lett az, a bringás meg szitkozódhatott.

Ezen a felvételen szerencsére nem történt baleset, de megint egy hajszálon múlott: a főútra kikanyarodó suzukis nem méltatta sokra a védett úton haladó bringást, akinek gyakorlatilag nem hagyott teret, pedig a sávban bőven elfértek volna ketten, és fényes nappal elég jól látható volt a kerékpáros. A bicikils végül úgy tudott nyeregben maradni, hogy megtámasztotta magát a robogó kocsin, és ha már ott volt a keze, be is kopogott.

Az alábbi videó elsőre ellentmondásosnak tűnhet: a kamerás kerékpáros és előtte egy utánfutós bringás tekernek az Erzsébet híd középső sávjában. Ezt azért tehetik meg, mert ha nincs kerékpárjel felfestve a buszsávba, akkor nekik ott nincs keresnivalójuk, így szabályosan haladnak. Egy opelos ezt nem így gondolja, mind a kettő mellett kicentizve megy el, majd bevág a külső sávba.

Persze vannak a városban kultúremberek, akik tudják, nem jó dolog leszorítani egy kerékpárost, balesetveszélyes és szabálytalan dolog ez. Az alábbi fehér Ford kisteherautó szépen kikerülte a Bogdánffy út elején a bringást, de az utasa úgy döntött, egy kólásüveget azért megpróbál hozzávágni. Aztán a Dombóvári út kereszteződésénél a saját jófejségüket próbálták eladni, kis sikerrel.

Végezetül hagytuk a Merry Christmas zenei aláfestéssel elkészített videót, ami gyakorlatilag a teljes fővárosi közlekedés dióhéjban. Bobdobalnia nevű YouTube-felhasználó egy jobbról, oldaltávot nem tartva előző, majd a kerékpársávon megálló autóssal keveredett vitába egy nyirkos napon, majd behajtott a tükrét bosszúból. Az egész goprós felvételt szépen megvágta otthon, majd némafilmszerűen szöveget illesztett hozzá. A végeredmény szívbe markoló.