Még a régi szabályokat is módosítaná a Fővárosi Közgyűlés, hogy újabb közterületek kapjanak nevet (van, amelyiknek a régit cserélik le, van amelyiknek nem is volt eddig neve). Elvileg a szerdai közgyűlésen tárgyaltak volna a képviselők az átnevezésekről, de a javaslat lekerült a napirendről. No, de lássuk, hol milyen új nevekre számíthatunk, ha komolyan nekifutnak a városatyák a döntéshozatalnak!

A Zwack-ügy

Zwack Péter 2012-ben halt meg, és egy szabály szerint (15 évvel valaki halála után nevezhetnek csak el róla közterületet) nem kaphatta volna meg a nevét a Malom kert a IX. kerületben. Ferencváros magas fórumokhoz fordult, így sikerült elérniük, hogy a közgyűlés foglalkozzon azzal a javaslattal, hogy ha valaki díszpolgári címet kapott, az mentesüljön a 15 év alól. Ilyen Zwack esete is, ami apropót szolgáltathat a változtatásra.

jön a fűszertömb

Lássuk, milyen további változtatások lesznek egy másik átnevezős javaslat szerint!

  • III. kerület: a Nád utcából az itt élt festőről Wrabel Sándor utca lenne. Kosztolány Dezső születésének évfordulója miatt a novellái hősének, Esti Kornélnek a nevét kapná egy terület. Még mindig III. kerület: egy területet régóta Lőrinc térnek neveztek a helyiek, de hivatalosan nincs neve, ezen változtatnának. Egy egész negyedet neveznek el Óbudán még, tíz új utcanevet jegyeztetnének be, mindegyik fűszernövény. Így lesz Citromfű, Citronella, Borsmenta, Csillagánizs, Angyalfű, Borsikafű, Koriander, Kurkuma és Medvehagyma utca/köz, na meg egy Harsánylejtő utca is.
  • IV. kerület: Házy Erzsébet operaénekesről elneveznének egy névtelen területet.
  • V. kerület: a Szende Pál utcát neveznék át, Wekerle Sándor nevét kapná.
  • VIII. kerület: a Tolnai Lajos és a József utcák sarkán jelölik majd ki a Mindszenty József teret (igen, ez a második lesz a városban a XII. kerületi után), mivel a bíboros itt raboskodott évekig.
  • IX. kerület: két névtelen területet nevezhetnek el Vajda László és Madaras József színészekről.
  • XII. kerület: a MOM Parkban Süss Nándorról, az optikai művek alapítójáról neveznek el sétányt.
  • XIV. kerület: a Nagy Lajos király úti lakótelep lakója volt, ezért teret neveznek el Nagy Lászlóról.
  • XVI. kerület: régen tévedésből lett Pálffy tér a Pálffy tér, most a lokálpatrióta Pálfi Jánosról nevezik el, ergo javítanak egy helyesírási hibát.
  • XVII. kerület: lesz végre Alsódabas köz a kerületben!
  • XXII. kerület: szőlészet-borászat témakörében kap nevet egy pár új utca, így lesz hamarosan Hegyfok köz, Ászokhordó és Muskotályos utca is.