Hétfőn írtuk meg, hogy fiktív otthont kaptak a Boráros téri hajléktalanok, de mivel az akció miértjével nem voltunk tisztában, arra kértük olvasóinkat, hogy aki tudja, az ossza meg velünk. Rövid nyomozást és emailváltást követően kitisztult a kép: a hétvégi ételosztás egy egyetemisták által elnyert pályázat, a Food Not Bombs Budapest és a Food Angels Hungary közös rendezvénye volt, amelybe besegített Hubert Hlatky Schlichter és a tulajdonában álló Kiosk étterem is.

Fekete Zsófiától, a Foods Not Bombs Budapest egyik főszervezőjétől megtudtuk, hogy a téren felrajzolt "lakás" az Otthon Fedél Nélkül projektnevet viselte, célja pedig kettős volt: egyfelől, hogy kreatív és újszerű módon hívják fel az emberek figyelmét a társadalmilag leginkább kiszolgáltatottak helyzetére, másrészt szeretnék segíteni is a hajléktalanokat alapvető szükségleteik (meleg étel, ital, ruha, könyv) kielégítésével. Így az idegielenesen kialakított helyiségek a valóságnak megfelelő funkciókkal bírnak: a konyhában ételhez, a nappaliban teához és könyvekhez, a hálóban ruhához, a fürdőszobában pedig tisztasági csomaghoz juthatnak.

A Food Not Bombs Budapest szervezet egyébként már évek óta oszt ételt hétvégente, legközelebb például vasárnap az Élesztőben.