Kollégánk jelenti

A Nagykörút és a Kiskörút teljesen járhatatlan, mintha hétfő reggel lenne. A hármas metró hiánya már csak azért is égető, mert helyenként 3-4 metrópóltó busz áll egymás mögött a dugóban.

Ahhoz, hogy a budapesti közlekedés a hétvégén pokollá váljon, néhány dolog szerencsétlen összjátéka kellett:

  •  a vasárnapi boltbezárások,
  • a budai fonódó villamoshálózat építése,
  • a 4-6-os villamos síncseréje a Széll Kálmán tér és az Oktogon között,
  • a hármas metró egyáltalán nem jár,
  • a jó időben beinduló rendezvényszezon,
  • a kormány tüntetéseket kiváltó intézkedései.

Ez a hat dolog most hétvégén gyakorlatilag állóháborúvá alakítja a budapesti közlekedést, mindjárt kifejtjük, hogy hogyan és miért.

Az egyébként is adott felújítások, építkezések, ilyen-olyan lezárások mellé jön a hétvégén az I bike BP nevű biciklis felvonulás, ami a város belső részeinek minden olyan részére lezárásokat, dugókat, torlódásokat hoz, amiket egyébként nem érint olyan nagyon a 4-6-os sínfelújítása vagy a budai fonódó villamoshálózat építése.

A várható nagy dugókat viszont nemcsak ez a felvonulás, meg az építkezések okozzák, hanem az is, hogy vasárnap zárva tart a boltok döntő többsége. Ez március közepe óta azt eredményezi, hogy szombaton kvázi hétköznapi forgalom van, annyian mennek az agglomerációban található bevásárlóközpontokba. Erről a problémáról a biciklis felvonulás szervezői is tudnak, ahogy arról az egyik szervező a Magyar Nemzetnek beszélt. Amikor elkezdték a felvonulást szervezni, akkor a vasárnapi boltbezárásról kvázi semmit sem lehetett tudni.

Ha megnézik a posztba ágyazott térképet, akkor egészen szörnyű helyzetet láthatnak. Azok a részek, ahol színes vonalak vannak, mind olyan részek Budapesten, ahol a hétvégén egyáltalán nem, vagy csak alig lehet közlekedni. Ne gondolják azt, hogy csak az autósok szívnak majd. Még végigolvasni is tragédia a BKK közleményét arról, hogy a tömegközlekedés mennyire megborul majd a hétvégén.

Annak örülhetünk csupán, hogy a szombati biciklis felvonulás alatt csak szakaszosan zárják majd le a város egyes részeit, és hogy az Üllői utat csak vasárnap délelőtt zárják le a Tour de Bókay nevű jótékonysági, szintén biciklis rendezvényen. A vasárnapi vonuláson a Semmelweis Egyetem gyermekgyógyászati klinikájának gyűjtenek pénzt.

Vasárnap lesz még egy tüntetés is a József Nádor téren, de ez a többi lezáráshoz képest várhatóan csak elenyésző kellemetlenséget okoz majd, meg egyébként is leginkább a parkolni vágyók dolgát nehezíti meg.

Visszatérve szombatra, most tartják majd a Dunai Regatta nevű evezősversenyt is, ezért a Műegyetem rakpart is le lesz zárva. Ez talán csak azért nem okoz majd akkora káoszt, mert a városnak azon a részén már egyébként sem lehet szinte egyáltalán közlekedni.

Szóval kitartást, ha a hétvégén nem gyalog, hajóval vagy biciklivel vágna neki a városnak! Ha van valami különösen kellemetlen sztorija a hétvégi dugókról, nyugodtan küldje el a velvet(kukac)mail.velvet.hu címre.

Update: Szombat délután négy körül megkezdődött a biciklis felvonulás, a város a Waze élőtérképe szerint kb. teljesen beállt. A Szabad sajtó úton, a Kiskörúton és a Bajcsy-Zsilinszky úton lehetne közlekedni a belvárosban, de a Bajcsy egy kisebb baleset miatt eléggé bedugult, a Kiskörút még úgy, ahogy jó, de a Szabad sajtó út teljesen reménytelen. A budai oldalon az alagút felé van dugó, a Műegyetem rakpart környékén és Hegyalja úton, ahol egyébként a rendőrök még trafipaxoznak is. Budapest északi része jól járható.