Újlipótvárosban kivételesen intenzív közösségi élet az ott lakók közt: van a helyi fiataloknak közössége, a helyi öregeknek, a helyi kutyásoknak, a helyi szülőknek, de még a sehova se tartozók is valahogy közösségbe tömörülnek – ha máshogy nem, egy-egy kedvenc kocsma tartja őket össze. Az Újlipótvárosi szülők és barátaik titkos Facebook csoport talán az egyik legismertebb helyi csoport, innen derült ki, hogy valaki csütörtök este a Balzac utcában kígyót látott. Az infó a környéken nagyon gyorsan terjedt, szó szerint szomszédok beszélgettek erről, a sarki pékségben is a kígyóról volt szól, többen egymásnak mutogatták telefonon, mit láttak a Facebookon.

Hobbicéllal tartott ártalmatlan állat is lehet

A kígyóról ugyanis videófelvétel és fotó is készült, amit azóta töröltek a csoport tagjai. A kommentek közt az is megjelent, hogy valaki egy évvel ezelőtt hatalmas kígyóbőrt talált az utcán, amit feltehetően egy kígyó vedlett le magáról.

A kígyó-ügy péntek délelőttre odáig fajult, hogy biztosan csak egy siklót láttak a Balzac utcában, mindenki ezzel nyugtatja a kérdezősködőket, de olyan is akad, aki már látott falon felmászó kígyót a kerületben. Az egzotikus állatokkal is fglalkozó Exo-Pet Állatgyógyászati Centrum egyik szakértője szerint nagy valószínűséggel valóban csak egy sikló keveredett Újlipótváros közepére.

Jogtalan a félelem

„A félelem jogtalan, van esély arra, hogy elszökött hobbiállatról lehet szó. Minden sikló kígyó, de nem minden kígyó sikló, ilyen esetekben valakit kell hívni, aki meg tudja állapítani, milyen fajról van szó. Ennek megfelelően el kell engedni, ha sérült, akkor természetvédelmi mentőhelyre kell vinni.

Mérges kígyókat kevesen tartanak az országban, hogy ezek elszabaduljanak, arra nagyon kevés esély van. Ha valaki illegálisan is tart itthon mérges kígyót, akkor sem fog elszabadítani hobbitartóként egy mérges kígyót, de negyon kevesen tartanak ilyeneket a szigorú szabályozás miatt. Ártalmatlan trópusi hüllőket sokan tartanak, nagy valószínűséggel a talált kígyó őshonos magyar állat lehet, vagy hobbicélú állat"– mondta a Velvetnek az Exo-Pet Állatgyógyászati Centrum egyik egzotikus állatszakértője. Azt is hozzátette, ha egy nyulat fognak meg egy mezőn, az is harap, de abba se fog belehalni senki. Minden önkormányzatnak van egy állatbefogója, aki befogja az ilyen állatokat, így az önkormányzathoz kell fordulni ilyen esetekben.

Ha van információja a Balzac utcai kígyóról, videofelvétele vagy fotója van, ne tartsa magában, küldje el a szerkesztőségünkbe a velvet@index.inda.hu email címre!