A férfi két hónapig volt albérlő egy lakásban a XI. kerületi Jagelló úton. Mielőtt lelépett volna, eljátszotta, hogy ő a főbérlő, és mintegy 15 embernek adta ki a szobáját. Mindenkitől két havi kauciót és egy havi bérleti díjat kért el, ezzel több millió forinttal károsította meg őket.

„Nekem a lányom volt érintett, a rendőrségen siralmas volt nézni a sok kétségbeesett fiatalt akik az utolsó pénzüket adták oda neki, egyetem mellett spórolgatták össze. Többüknek nem volt hol aludni...stb...” – számolt be az esetről a Facebookon egy nő, aki két fotót is közzétett a csalóról. Bejegyzése szerint az érintettek a XI. Kerületi Rendőrkapitányságon tettek feljelentést, de eddig nem sok előrelépés történt az ügyben.

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást folytat kisebb értékre üzletszerűen elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A feltételezett elkövetőt a rendőrség azonosította” – közölte a Velvet kérdésére a rendőrség.

Szeretné elkerülni, hogy önt is átverjék a lakásbérléssel? Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzőjének a segítségével összeszedtünk néhány tippet, amivel egy csomó fejfájástól kímélheti meg magát.

  •  Ha a lakás túlzottan olcsónak tűnik a környékbeli ingatlanokhoz képest, nyugodtan kezdjen el gyanakodni. Ilyenkor a szomszédoknál is érdemes lehet kémkedni egy kicsit.
  • Ha nem biztos benne, hogy valóban a tulajdonossal beszél-e, kérje el a lakcímkártyáját. Persze ez csak plusz lehetőség, sokan alapvetően nem a kiadott lakásba vannak bejelentve, így ez azért még ne riassza el.
  • Még biztosabb, ha kikéri a tulajdoni lapot a földhivatalból. Abból egyértelműen kiderül, hogy ki a valódi tulajdonos.
  • Ha nem közvetlenül a tulajdonostól, hanem a főbérlőtől venné ki a lakást, kérje el tőle a közjegyzőnél igazolt szerződést, amiben szerepelni kell bérlőként. Már amennyiben van ilyen, hiszen nagyon sokan nem kötnek rendes szerződést lakás kiadáshoz.