Pár napja munkába menet egy anomáliába botlottam az Árpád híd északi oldalán lévő kerékpárúton: a margitszigeti lehajtó és a budai hídfő közötti szakasz kezdetén egyszerre szerepelt a kerékpárút kezdete, a gyalog- és kerékpárút kezdete tábla, amit megfejelt még egy szöveg is, miszerint a gyalogosok legyenek kedvesek átfáradni a déli oldalra (ahogy a szabályok szerint eddig is kellett volna nekik). Mivel nem tudtam mire vélni az esetet, így a BKK-hoz fordultam. Kiderült: a kivitelező lustasága miatt keletkezett zavar a rendszerben.

Először arra gyanakodtam, hogy (a fotón is látható módon) mivel a felső két táblát észak felé fordították, hogy az útról ne látszódjanak, ezzel azt szerették volna üzenni, hogy az bizony hatályát vesztette.

Két kérdés merült fel bennem: vajon szabályos-e ez, és nem kéne-e letakarni vagy levenni őket, illetve aki Pestről érkezik kerékpárral, az a kanyar miatt pont szemben találja magát a "kifordított" táblákkal. Szerencsére a BKK rekordgyorsasággal helyretette a dolgot: kiderült, az Árpád híd margitszigeti egyenes lehajtó hídjának rekonstrukciója - azaz egész pontosan annak kivitelezője a ludas. 

Mivel a főhíd déli járdáján korlátozott a gyalogos közlekedés lehetősége, emiatt a híd északi, alapesetben kerékpárosok számára kijelölt járdája ideiglenesen a gyalogosokkal közös felület lett. Sajnos a kivitelező azokat a táblákat, amelyek már nem érvényesek, nem letakarással, hanem azok elforgatásával érvénytelenítette, ami nem megfelelő, ez okozta a félreérthető szituációt. Ezért felkértük a kivitelezőt, hogy soron kívül intézkedjen a helyzet rendezéséről.  

Tanulság?

Élvezze ki, amíg tart a felújítás és nyugodtan sétálgasson a déli oldal helyett az északin is – igaz, csak a Margitsziget és a budai oldal között, a másik irányba továbbra is tilos nem kerékpározva bemenni.