A Gellérthegyi kutyások Facebook oldalán jelent meg a felhívás, hogy a Búsuló juhász környéke fagyállóba áztatott kenyérdarabokkal van tele. Pár hete a kaposváriak hívták fel a figyelmet arra, hogy fagyállós babapiskótával próbálkozik valaki megmérgezni a kisállatokat. A fagyállóba áztatott ételdarabokkal a magyar valamiért nagyon szeret állatokat ölni – úgy tűnik, az még nem jutott eszébe a kisállatgyilkosoknak, hogy akár kisgyerek is felveheti a földről, és a szájába teheti.

„Egy fontos dologra szeretném felhívni a figyelmeteket. Valaki(k) fagyállóba áztatott kenyérdarabokat szórnak szét a hegyen. Egy barátunk macskája múlt héten halt meg. Az orvos szerint megmérgezték.

Ma kettőt is találtunk a Kelenhegyi út felőli részen (Búsuló Juhász környéke), de volt aki a Szabó Dezsőn is látott ilyet. Orvos ismerős mondta, hogy embereknél az alkohol semlegesíti, kutyáknál nem tudom hogy megy. Ezt az előbb találtuk a hegy Somlói lépcső felőli részén. Jól át volt áztatva." – írja egy kutyás a Gellérthegyi kutyások Facebook csoportból.

A fagyállóba áztatott ételek mérgezést okoznak, ha csak a gyanúja is felmerül annak, hogy a kisállat fogyasztott ilyet, azonnal állatorvoshoz kell vinni. A mérgezés ellen az állatok gazdái nem sokat tudnak tenni – esetleg szájkosárral lehet elejét venni annak, hogy a kutya ne egyen fel a földről semmit. 

„Minél hamarabb szükséges a beavatkozás, az első 6-8 órában jobbak az esélyek. Néhány órán belül tönkreteszi a veséjüket. Ha a kutya nem evett sokat belőle, akkor is lesz vesekárosodása, de nem pusztul el. Ilyenkor vénás alkoholt szoktak adni a kutyáknak" – mondta a Velvetnek a Pozsonyi Kisállatrendelő ügyeletes állatorvosa. Az állatorvosi rendelőt arról is kérdeztük, mit lehet tenni hivatalosan a mérgezéssel kapcsolatban. Ha a gazdát kár érte, és a kutyáját szándékosan megmérgezték, akkor az állatorvos leírja a tüneteket, vérteszttel is bizonyítható, hogy a kisállat vérében találtak-e mérget. A hivatalos orvosi jelentéssel már feljelentést lehet tenni a rendőrségen. Fontos tudni, hogy az állatorvosoknak nincs bejelentési kötelezettségük, tehát nem ők értesítik a hatóságokat a mérgezésről.

A fagyállós ételdarabok mellett törött üvegek is veszélyeztetik a kutyák testi épségét, a Városmajori Kutyások Facebook oldalán többen arra hívják fel a figyelmet, hogy rengeteg üveget szórt szét valaki a Városmajor utcánál.