Amikor még én voltam az ifjúság, akkor az ifjúsági mise azt jelentette, hogy gitáros énekek vannak a templomban a szertartás közben. Úgy tűnik, a Király-Nagymező sarkon levő Teréz templomban nem ez a helyzet, mert a múlt vasárnap esti fél hetes ifjúsági misén az énekeket orgonaszó kísérte. Viszont a prédikációban mindenki legnagyobb megrökönyödésére a Star Warsról volt szó.

Egy teljesen átlagos katolikus istentiszteletnek tűnt ez a szertartás egészen addig, amíg János evangéliuma bevezetőjének elhangzása után a pap azzal nem kezdte a prédikációt, hogy

Megihletett engem Az erő ébredése.

Először azt hittem, hogy valami másról lesz szó, és csak véletlenül pont ugyanaz a neve az atya által hivatkozott valaminek, mint a legutóbbi Csillagok háborúja-filmnek, de nem, a pap hamarosan hozzá is fűzte, hogy a napokban ő is megnézte a Star Warst. (Mellesleg nem ő az egyetlen a klérusban, aki beült erre a filmre a moziba, a Vatikán hivatalos újsága is közölt egy kritikát róla.)

Szóval a prédikáció lézerkardozással kezdődött.

Ez úgy nézett ki, hogy a ministránsok hozták a füstölőt, a pap meg elővett egy lézerpointert és bemutatta, hogy ha csak Avilai Nagy Szent Teréz fejére mutat vele az oltárképen, akkor semmi más nem látszik, csak a zöld pont, mivel a lézersugár egyébként láthatatlan – csakúgy, mint az Isten igéje. Ha azonban a lézerrel a tömjénfüstön keresztül mutat, akkor láthatóvá válik a lézersugár, és így egészen úgy néz ki, mint egy lézerkard.

Amikor Luke Skywalker neve is elhangzott a pap szájából, akkor a mögöttem ülő, kb. harmincas nő felállt és félhangosan azt mondta, hogy

Ez gyalázat!

Majd térdet hajtott, keresztet vetett és kiment. Őt leszámítva viszont a hívek csak nevettek az összehasonlításon, és remélhetőleg ők is megjegyezték, ami az egésznek az üzenete volt: egy kereszténynek ugyanúgy láthatóvá kell tennie a világban Isten igéjét (üzenetét), mint ahogy a tömjénfüst láthatóvá, sőt, kardhoz hasonlóvá teszi a lézersugarat.

Minden egyes mise azzal a köszöntéssel kezdődik, hogy „Az Úr legyen veletek!”, és ezzel a köszöntéssel is fejezi be a pap a szertartást. Amikor a misének vége lett, az elköszönés előtt a pap megint a Star Warsra emlékeztetett azzal, hogy a filmekben mindig azt kívánják egymásnak, hogy „Az erő legyen veled!” – és hogy ez valószínűleg utalás erre az ősi keresztény köszöntésre. Persze a liturgiát nem változtatta meg a pap, szóval az erő csak utalás szintjén maradt, ennek a misének is azzal lett vége, hogy

Az Úr legyen veletek!

UPDATe

A poszt megjelenését követő napokban az atya a tévébe is bekerült, és  én is készítettem vele interjút. Kattintson érte ide!

Meg persze azzal, hogy a lézerkardos hasonlat miatt az ember még másnap is emlékszik arra, hogy miről szólt a prédikáció – márpedig sajnos ezt egy átlagos szentbeszédről nem lehet elmondani.

Mellesleg másfél éve a saját bőrömön tapasztaltam meg én is, milyen reakcióra számíthat az ember, ha a vallással kapcsolatosan olyan szót vagy utalást alkalmaz, ami provokatív vagy figyelemfelkeltő, szóval nagyon remélem, hogy most nem hozom kellemetlen helyzetbe ezt a papot azzal, hogy ez a poszt megjelenik.

Mindenesetre kíváncsi lennék olvasóink véleményére: ön szerint is gyalázat, ha a prédikáció közben a pap lézerkardozva és Luke Skywalkert emlegetve hívja fel a figyelmet arra, hogyan kellene élnie egy kereszténynek?

Ön szerint?