Nicholas Cage a kastélyát adta el, Gordon Ramsay rosszabbul járt, ő három éttermét és imádott Ferrariját volt kénytelen elpasszolni. A gazdasági világválság utolérte a hírességeket is, akik luxusingatlanjaik eladásával próbálnak spórolni.

A gazdasági válság utolérte a hírességeket is, akik úgy próbálnak csökkenteni kiadásaikon, hogy eladják olyan felesleges ingatlanukat - sőt akár ingóságaikat is -, melyek fenntartása egyébként csillagászati összegekbe kerül, írja a Daily Mail. Egyelőre azonban pechjük van, mert a rajongókat is sújtja a válság: hiába volt hírességé egy ingatlan, senki nem áldoz milliókat érte azért, hogy birtokolhassa.

Nicholas Cage és pénznyelő kastélya

Kastély, villa, luxuslakás

Így járt például Nicolas Cage is, aki 28 szobás kastélyán bukott szép összeget. A színész azért akart szabadulni a 2006-ban 1,6 millió fontért vásárolt bajorországi kastélytól, mert már nem képes fenntartani. Ügyvédje szerint mindössze 100 ezer fonttal kapott kevesebbet érte, mint a bekerülési értéke volt, ami nem is lenne akkora bukta, ha az elmúlt években nem költött volna milliókat a felújítására. A színésznek a kastélyán kívül még maradt 14 háza, melyek közül úgy tűnik, a Bel Airben található otthonán bukta a legnagyobbat: az ingatlant először 23 millió fontért akarta eladni, mostanra azonban megelégedne csekély 12,9 millió fonttal is.

Nem mindenkinek sikerül időben megszabadulni pénznyelő ingatlanától: Sharon Stone válása után vett 5 millió fontért egy házat Beverly Hillsben, melyet még 2006-ban hirdetett meg 5,7 millióért. Pechjére a villa nem kelt el és - köszönhetően a világválságnak - engednie kellett az árból. A mediterrán stílusú tengerparti házért azonban még 4,6 milliót sem volt hajlandó kiadni senki. Leonardo DiCaprio is hasonló cipőben jár, a színész Malibuban vett két éve egy ingatlant 4,3 millió fontért, melyet azóta sem tud eladni. Igaz, ebben az is szerepet játszhat, hogy ő már 5,3 milliót szeretne érte kapni.

Sharon Stone és eladó háza

Hiába az egyik legtehetősebb zenész Mick Jagger, lánya, Jade Jagger így is megszorításokra kényszerül. Az ékszertervezéssel foglalkozó híresség háromszobás londoni apartmanját szeretné eladni, azonban hiába a kiváló környék, az elmúlt egy évben senki sem akadt, aki 1,75 millió fontot adott volna a lakásért.

Ferrari és magánrepülőgép

A válság a legérzékenyebben talán Gordon Ramsay-t érintette: a sztárszakácsnak el kellett adnia prágai, párizsi és Los Angeles-i éttermét, ráadásul a 25 éttermét irányító cégét az elmúlt hónapban háromszor is feljelentették, mert nem fizetett határidőre. Ha mindez nem lenne elég, Ramsaynek még imádott Ferrari F430 Scuderiáját is pénzzé kellett tennie, melyen 50 ezer fontot bukott.

Úgy tűnik, a drága villák mellett a drága és költséges közlekedési eszközök esnek a válság áldozatául. P. Diddy hiába tudhat maga mögött sikeres zenei karriert és saját divatcéget, mégis le kellett mondania privát repülőgépéről, és saját bevallása szerint ezentúl ő is a menetrend szerinti járatokkal fog utazni.

Kreatív megoldások

Ugyanakkor a leghíresebb örökösnő, Paris Hilton olcsón megúszta, hiszen neki csak a korábbi költekezéseiből kellett visszavennie. Hilton korábban egyetlen divatbemutatón is bármikor képes volt elkölteni 50 ezer dollárt, most azonban már nem engedheti meg ezt magának. Persze könnyen feltalálta magát, kikötötte, csak akkor hajlandó elmenni egy divateseményre, ha a tervezők ötezer dollár értékű ruhával ajándékozzák meg.

Luxusnyaralással a válság ellen

Sting felesége, Trudie Styler rendhagyó módon véli megoldani a válságot, írja a Daily Mail. A zenész felesége az ötcsillagos szállodákat is lepipáló olaszországi villájukba hívta meg húsz közös barátjukat, hogy minden nap hosszasan tanácskozzanak a társadalmi és szociális érzékenységet érintő kérdésekről, és ezáltal találjanak kreatív megoldást az esőerdők és a brit filmipar megmentésétől kezdve a gazdasági válságig. A meghívás – a válság ellenére - tartalmazta az elsőosztályú utazás költségeit, magába foglalta a teljes ellátást is, és a szabadidős foglalkozásokat is (kirándulás, lovaglás, úszás a villa területén található medencékben). „Összehoztuk a legkreatívabb írókat, humanitáriusokat, gondolkodókat és filmkészítőket, akit csak találtunk, olyan embereket, akik törődnek a jótékonysággal, akik tudatosan és gondolkodva élnek ebben a világban, és akiknek az életfilozófiája irányítja a kreativitását” - nyilatkozta Styler egy barátja.