Korábban a nők bálványozták őket, mostanra azonban idősödő, pocakos és tokás férfiak lettek. Denzel Washington és John Travolta messze van fénykorától, Leonardo DiCaprio Rómeójából jól lakott óvodás lett. A rajongók azonban nem panaszkodnak, elégedettek a kissé leengedett sztárokkal. Olyannyira, ma már nem csak a vígjátékokban lehet kövér a főhős. De mindez persze nem vonatkozik a nőkre.

Hollywood legkeresettebb színészei egyre csak nőnek, a szó szoros értelmében, állapította meg a tényt a New York Times. Russel Crowe, Denzel Washington, John Travolta pocakot, tokát és zsíros hurkákat eresztett. Ennek oka azonban nem feltétlenül az, hogy egy szerep kedvéért kellett felszedni pár kilót, egyszer csak eleresztették magukat, ez azonban cseppet sem zavarja a producereket és a rajongókat, sőt.

Férfiideálból pocakos úr

Elég végignézni az utóbbi időben kiadott filmelőzeteseket, a legtöbb férfi sztár az utóbbi évek legjelentősebb filmjeiben jelentős túlsúllyal látható. Ilyen például az 54 éves Denzel Washington is, aki a júniusban megjelenő The Taking of Pelham 1 2 3 forgatásán készült képen csinos pocakot eresztett, pedig néhány évvel ezelőtt még magabiztosan kijelenthettük, izmos felsőtesttel van megáldva. Hasonló cipőben jár az 55 éves John Travolta is, aki a Szombat esti láz című filmben viselt fehér kezeslábasát jelen állapotában maximum bokáig tudná felerőltetni.

Persze kifogásként esetükben ott a koruk, hiszen a férfiak teste a negyvenes és az ötvenes könnyen megereszkedik, ha egy kicsit nem figyelnek oda. Azonban Leonardo DiCaprio, aki jelenleg úgy néz ki, mint egy jól lakott óvodás, és Vince Vaughn, akire már szavakat sem találunk, nem hozhatja fel életkorát mentségként.

Természetesen nem csak az elhanyagoltság miatt szaladhat fel egy-két kósza kiló, néha a sztároknak egy szerep miatt kell némi felesleget felerőltetni magukra. Tom Hanks a The Great Buck Howard című film kedvéért eresztett tokát. Russel Crowe pedig a Stat of Play című film kedvéért kerekedett ki, lemondva ezzel a Gladiátor kedvéért legyártott izmokról. Igaz, Crowe most éppen leadni készül a felesleges kilókat, hogy megformálhassa Robin Hoodot, azonban a 45 éves színész elmondása szerint ez picit nehezebben megy, mint ahogy azt képzelte.

Kettős mérce Hollywoodban

A Jezebel internetes oldal okfejtése szerint a színésznőket és a színészeket kettős mérce alapján ítélik meg. A hollywoodi álomgyár a színésznőket különböző kategóriákba sorolta, volt a szexis, a naiva, azonban ez a felosztás az igazán jó pénzt hozó férfiszínészekre egyáltalán nem jellemző. Esetükben a korosodás egy természetes folyamat, és sokkal inkább a színészi játékra helyezik a hangsúlyt, sem mint a kinézetükre. Washington és Crowe jó pár évvel ezelőtt még a legvonzóbb sztárok között volt, ma már azonban Oscar-díjas vagy ünnepelt színészként emlegetik őket.

„Korábban a testesebb színészeket száműzték a vígjátékok világába” - nyilatkozta Felicia Fasano casting igazgató. Szerinte azonban az utóbbi időben már elfogadottabb és természetesebb lett a nagyobb darab színészek beválogatása egy filmbe, és az is gyakori, hogy a színészek 5-10 kilót, vagy akár többet is felszednek egy szerep kedvéért. Ugyanakkor egy biztos, a női színésznőknél most sem elfogadható a túlsúly, legalábbis ha szerepeket akarnak.

Ha egy női híresség hirtelen lefogy vagy felszed pár kilót, sosem egy szerep az első, amire gondolunk, hanem valamilyen betegség, vagy éppen étkezési zavar. A kettős mérce a Jezebel szerint itt is érvényesül, és erre a legjobb példa Seth Rogen. A színész legújabb filmje kedvéért fogyott rengeteget - és egyúttal levetkőzik a Playboynak. A sikeres fogyókúra állítása szerint csupán diétából és edzésből állt, azonban ha mindez egy nő száját hagyta volna el, egyből rátámadott volna a sajtó, és megvádolták volna bulémiával.