A Miss Kalifornia szervező-zsűritagja, Shanna Moakler azért mondott le, mert Donald Trump saját versenyének szabályzatát semmibe véve úgy döntött, Carrie Prejean hazudozása, többszörös szerződésszegése és ordas butasága ellenére sem elég ciki ahhoz, hogy képviselje egész Kalifornia államot. A megvilágosodáshoz sose késő, Moakler egykor maga is szépségkirálynő volt.

Azzal, hogy Donald Trump saját versenyének szabályzatát felülírva úgy döntött, Carrie Prejean többszörös szerződésszegése, hazudozása és ordas butasága ellenére is megtarthatja Miss Kalifornia-címét, kimondatlanul is jóváhagyta, hogy a hangzatos kamudumák ellenére a szépségverseny mégiscsak húspiac. Az hagyján, hogy nekünk ez aztán tényleg végképp soha eszünkbe se jutott volna, de úgy tűnik, az egykori szépségversenyzőből lett Miss Kalifornia szervező-zsűritagnak, Shanna Moaklernek tényleg csak most esett le. A tegnap lemondott Moakler tegnap még sok sikert kívánt mindenkinek, ma viszont már elárulta: igenis ez áll visszavonulása hátterében.

Mellbőség és a belső értékek

A szépségversenyipar évtizedes gyakorlata, hogy a szervezők tisztes ideológiai körítést gyártottak ahhoz, miért is magasztosabb dolog húsz négyzetcentiméter anyagba öltöztetett csajokat vonultatni színpadokon, mint megvenni a legújabb Playboyt. Az ő magyarázataikból tudjuk, hogy a szépségversenyzők nem egyszerűen külsejükben dekoratívak, hanem belülről is szépek és feddhetetlenek. A belső szépség feltárása miatt szükséges tehát a szépségversenyzőknek különféle magvas kérdésekre helytálló válaszokat adniuk, kisesszét írni bébifókák/éhező afrikai gyermekek megmentésének fontosságáról, vagy legalább annyira képesnek lenni, hogy mindenre lelkes mosollyal tudják azt válaszolni, hogy világbéke. A feddhetetlenség jegyében pedig lehetőleg ne létezzenek róluk bugyi-melltartónál kevesebb ruházatban készült fotók, vagy ha mégis, akkor legalább a verseny előtt tudjon ezekről a döntőbizottság, akik majd aztán eldöntik, mi minősül művészi aktnak, és mi állatospornónak.

Mindezeket a versenyszabályzatban és a lányok által aláírt szerződésekben is rögzítik, mivel egy megválasztott szépségkirálynőnek kutya kötelessége nem csak esztétikai, de morális és erkölcsi étteremben is példaképként viselkednie, és kizárólag pozitív példát mutatni a szépségversenyzővé válásról álmodozó kislányoknak.

Ezt hitte legalábbis Shanna Moakler, aki 1995-ben maga is Miss USA-nyertes volt, és aki azóta az országos mezőnyt előválogató Miss Kalifornia zsűrijében őrizte a lángot hűségesen. Amikor azonban azt kellett látnia, hogy a félpucér fotókkal és hazugságokkal lebukott Carrie Prejean a szentéletű vidéki lány-imidzstől kezdve a szólásszabadságig mindent előrángat a saját hülyesége fedezésére, közös főnökük, Donald Trump pedig a nagy ívben kirúgás helyett csak megbocsátóan dörmög a parókája alatt, behisztizett és úgy csinált, mint aki felborítja a bilit.

Igaz, először még igen dodonai módon fogalmazta meg, miért is hagyja ott a Miss Kalifornia-zsűrit: „Nem tudom tovább tiszta lelkiismerettel támogatni és hirdetni a Miss Universe Szövetséget, ha én már nem tudok hinni benne, vagy abban a szerződésben, amit évekkel ezelőtt aláírtam. Szeretnék példakép lenni azoknak a fiatal lányoknak, akik nagy reményeket fűznek a szépségversenyzéshez, de most úgy érzem, fontosabb, hogy a gyerekeimnek mutassak jó példát".

Az igazság pillanatnyi állása

Egy nappal később azonban már bevallotta, hogy Prejean jóváhagyott hazudozása verte ki nála a biztosítékot: „Az jelentette számomra a fordulópontot, amikor láttam, hogy [Carrie Prejean] a Today Showban ugyanúgy folytatja a kamuzást. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy hazudik, úgyhogy nem állhatok ki tovább mellette” – mondta el a KISS rádió csütörtöki műsorában. Moakler persze tisztában van vele, hogy Donald Trumpot nem fogja érdekelni az ő hisztije: „Ő üzleti oldalról közelíti meg ezt az egészet. Én viszont személyesen érzem érintve magam”.

És ezt így hogy?

Az önérzetes zsűritag vélhetően az alábbi videón látható műsorszámra gondolt, ahol Prejean a Today Showban Matt Lauernek bizonygatja, hogy a róla készült aktfotók egy „rendes” fotózás közben készültek, amikor a szél épp szétfújta a mellényét. „Nézd, Carrie, te azokon a fotókon pózolsz és egyenest a kamerába nézel. Láthatóan nem akkor készültek, amikor épp a sminkedet igazgatták vagy átöltöztél, vagy ilyesmi. Szóval ezt így hogy?” – szegezte neki a kérdést Lauer. Prejean verziójában azonban mindez továbbra is egy baleset, amelyben ő ott állt egyedül egy szikla tetején, miközben a természet vad elemei tépázták a tisztességét. És különben se mindegyik fotón néz a kamerába – rántotta elő a mindent vivő érvet.

„Akkor hadd kérdezzem meg nyíltan, Carrie: előkerülhetnek további ilyen fotók is?” – folytatta Lauer, mire Prejean bedobta az alap-médiatréningeken beugró feladatként tanított „Nagyszerű kérdés!” időnyerő elemet, majd ezalatt összekapva gondolatait elmagyarázta: „Nagyon sok fotózásom volt már, Matt, és ha egy fotós úgy dönt, hogy általam jóvá nem hagyott képeket nyilvánosságra hoz, az… az olyan volna, mintha beszökne a öltözőmbe és lekapna anélkül, hogy én tudnék róla”. „Szóval lehetséges, hogy előkerülnek majd még ilyen képek?” – szívózott tovább Lauer. „Hát, ha egy fotósnak van ilyenje és most némi pénzt akar belőle csinálni, akkor lehet” – vallotta be Prejean.

Nem valószínű persze, hogy a sztori itt fog végetérni, hisz az egész verseny fásyádámja, Donald Trump nem először használ botrányt hírgeneráláshoz. Moakler őszinte felháborodása is lehet épp annyira valódi, mint Jordan és Pete André nézettség-növelő válása, a lényeg, hogy emiatt folyamatosan foglalkozik a média a Miss USÁ-val. Hisz augusztusban jön a folytatás, a Miss Universe-választás, ami szintén Trump bulija.