Az argentin Evangelina Carrozzo nemcsak kinézetét tekintve, de környezettudatosságában is hasonlít Görög Zitára, Magyarország környezetvédelmi nagykövetére. Carrozzo a Greenpeace tagjaként a hivatalos lépések helyett a tüntetésekre esküszik, na meg a bikinire, amiben jó időben volt jó helyen. A 27 éves modell a 2006-os bécsi nemzetközi találkozón vetetette be bikinis-fegyverét, amikor fürdőruhában tiltakozott az uruguayi papírgyárak környezetszennyező hatása ellen. A találkozón mintegy 60 ország vezetője vett részt, többek között Gyurcsány Ferenc is, aki mosollyal nyugtázta az akciót.

Az argentin Görög Zita-hasonmásként emlegetett Evangelina Carrozzo több magazint követően a magyar Playboynak is levetkőzött, de erre csak azután kerülhetett sor, hogy három évvel ezelőtt hírnevet szerzett magának Greenpeace-tagként elkövetett akciójával, aminek még Gyurcsány Ferenc is szemtanúja lehetett. A Gualeguaychúból származó Carrozzo Greenpeace-karrierje nem sokkal azután kezdődött, hogy 2006-ban győzött a helyi karnevál királynő-választáson. A szépségkirálynői rangot beszerzett Carrozzo a megmérettetés után több darabban is szerepelt táncosnőként, na és a Greenpeace tagjaként is aktivizálta magát.

Nemes célért vetkőzött bikinire

Evangelina Carrozzo helyi problémák miatt kezdett kampányolni a környezetvédelemért, miután 2006-ban – a lakosok hatalmas felháborodására - megkezdte működését a Gualeguaychu határában található uruguayi papírgyár. Carrozzo ekkor került kapcsolatba a világ legnagyobb nemzetközi természet – és környezetvédelmi szervezetével, a Greenpeace-szel, amelynek tagjaként a 2006-os bécsi csúcstalálkozóra utazott, hogy tiltakozzon a papírgyárak környezetszennyezése ellen.

A találkozón több mint 60 ország vezetői tárgyaltak az Európai Unió, valamint a latin-amerikai és karibi térség együttműködésének fejlesztéséről. Carrozzo újságírónak adta ki magát, így könnyen bejutott az épületbe, majd amikor már bent volt, az egyik sarokban bikinire vetkőzött, és egy transzparenssel a kezében az államok vezetői - többek között Gyurcsány Ferenc - elé állt. A biztonságiak persze nem sokáig tétováztak, kivezették a modellt az épületből. Az akcióról számtalan fotó készült, így nem csoda, hogy Carrozzót utána felkapta a média.

„Sosem érdekelt annyira a hírnév, de persze tudom, hogy vannak lányok, akik szinte az egész életüket arra áldozzák, hogy ismertekké váljanak, és én ezt tisztelem. Nekem ez egyik napról a másikra megadatott, anélkül, hogy kerestem volna a lehetőségét. Én teljes elszántsággal azért utaztam Bécsbe, hogy arra a problémára, ami még most is érinti városainkat, felkeltsük a figyelmet, nem pedig azért, hogy híres legyek. Aztán váratlanul, az ott fotózott képsorok megjelentek mindenhol, a tv-ben, interneten. Alig tudtam elhinni" – nyilatkozta a jelenleg Buenos Airesben élő Carrozzo a Playboynak.

Görög Zitát nem zavarja a hasonlóság

Görög Zitát nem különösebben zavarja, hogy a magazinokban szívesen pózoló playmate-tel közös vonásaik vannak. „Elsőre – amikor még csak kicsiben láttam a fényképét – a mosolya tűnt nagyon ismerősnek, aztán amikor már nagyban láttam a fotót, a szeme ragadott meg. Nagyon hasonlított az enyémhez, de lehet, hogy csak a smink miatt" – mondta a Velvetnek Görög Zita, aki párjával egyetemben úgy véli, annyira azért nem egyformák, hogy összetéveszthessék őket. Ha pedig így is lenne, az sem zavarná. „A környezetvédelem mindkettőnknek szívügye, és ennek a hasonlóságnak nagyon örülök" – tudatta a kétgyermekes modell, aki azért korántsem annyira elkötelezett környezetvédő, mint Carozzo. Az legalábbis még nem fordult elő, hogy bikinire vetkőzött volna államok vezetői előtt.

Diákokat azonban annál szívesebben világosít fel a környezetvédelem fontosságáról. „Környezetvédelmi nagykövetként gyakran járok 5.-8. osztályos fiatalokhoz, hogy tudassam velük, milyen fontos a környezetünk. Szerencsére nagyon fogékonyak erre, míg szerintem a felnőttek 90%-át nem foglalkoztatja" – véli Görög Zita, aki kisgyerekes édesanyaként mostanában leginkább otthon van, bár néha azért becsúszik 1-2 felkérés.

A jócsaj-világlistára is bejegyzett Görög Zitától azt is megtudtuk, gyakran találkozik hasonlítgatással, ugyanis sűrűn keresik meg büszke édesanyák azzal, lányukban egy az egyben őt látják. „Rengeteg e-mailt kapok a modelliskola levelezésére, amiben számtalan anyuka arról ír, épp úgy néz ki a lányuk, mint én. Mellékletként persze fotókat is kapok, de eddig senki sem hasonlított rám annyira, mint Evangelina Carrozzo" – állapította meg Görög, majd hozzátette, előfordult már, hogy őt is összetévesztették valakivel. „Csoó Gabi modellel nagyon hasonlítunk egymásra, ő egy pár évvel idősebb nálam. Olaszországban például rendszeresen összekevertek bennünket, bár akkor már évek óta nem találkoztak velünk. Na, neki van olyan fotója, amin még én is elcsodálkoztam, mert azon nagyon hasonlít rám."