A magyar rajongók a budapesti Kempinski Hotel előtti helyszínről a szállodával szemközti térre kényszerültek, hogy megemlékezzenek a pop koronázatlan királyáról, a rendőrség ugyanis lezárta a terepet a vasfüggöny lebontásának 20. évfordulójára érkező küldöttségek zavartalan közeledése érdekében. A péntek este tartott összejövetelen Tóth Gabi is megjelent, hiszen képzelt barátját veszítette el, de ott volt Farkas Sándor, magyar Michael Jackson-imitátor is. A tisztelgő tömegből csak néhányan bírták ki, hogy ne ejtsenek könnycseppeket Michael Jacksonért.

Michael Jackson magyar idő szerint péntek hajnalban bekövetkezett halála világszerte tömegeket vonzott hirtelen kegyelethellyé lett házakhoz, kórházakhoz, amelyek előtt külföldi rajongók énekeltek, táncoltak vagy éppen sírtak. Az ötven évesen egyelőre még rejtélyes körülmények között, a családtagok szerint túladagolás következtében elhunyt énekesről magyar rajongói is megemlékeztek, bár nem ott, ahol tervezték.

A kéthavonta összegyűlő magyar rajongói klub tagjai a budapesti Kempinski Hotel elé szervezték a csendes gyászt, de a vasfüggöny lebontásának 20. évfordulójára érkező küldöttségek miatt a rendőrség lezárta a szálloda előtti területet, így a rajongók csak az azzal szemközti futballpálya mellett kaptak helyet. A kis téren mindössze 40-60 ember jelent meg, hogy gyertyákkal, virágokkal és könnyekkel emlékezzen a pop királyára. A résztvevők nagy százalékát a Petőfi Csarnok rajongói klubja alkotta.

Csendesen gyászoltak

A budapesti Kempinski Hotellel szemközti téren főként aggódó szüleik társaságában zokogó tinédzsereket találtunk pénteken este 8 órakor, de azért a 30-40-es korosztály is képviseltette magát. Akadt közöttünk olyan is, aki kisebb – 7-8 éves – gyermekét is magával hozta, sőt, olyan is, aki a hír hallatán szabadságot vett ki péntekre. Míg az idősebbek néma gyászba burkolóztak, addig a fiatalabbak hangos sikoltásokkal jelezték fájdalmukat. „Nézz rá, olyan gyönyörű. Michael nem halhat meg. Nem bírom ki" – zokogták a kétségbeesett tinédzserek a gyertyák és poszterek előtt, akiket akárhogy is kértünk, nem akartak nyilatkozni. Az elutasítás egyébként visszatérő reakció volt a gyászolók részéről, akik sem hangos zenével, sem projektorral nem készültek a megemlékezésre, de még búcsúszövegeket sem olvastak fel.

Farkas Sándor magyar Michael Jackson-imitátor, valamint a magyar Michael Jackson rajongói klub szervezője szerint ennek is megvan az oka. „Az az igazság, hogy még nem hisszük el, hogy Michael tényleg meghalt. Még mindig abban reménykedünk, hogy ez csak egy jó reklámfogás. Borzasztó lenne, ha ez tényleg igaz lenne. Talán csak akkor fogom igazán elhinni, hogy igaz, amikor már temetik. De egyébként persze, hogy elhisszük már most is, csak nem akarjuk elfogadni. Túl gyorsan jött, nem volt semmi előjele. A koncerthez szükséges egészségügyi teszteken is átment" – mondta a Velvetnek a megemlékezés szervezője, semmisnek nyilvánítva a Jackson bőrrákjáról érkezett híreket.

Az életkorát titokban tartó imitátor a kisebb megemlékezés után azt tervezi, szervez egy nagyobb, - ahogyan ő nevezte – méltóbb összejövetelt.

Farkas erőteljes kijelentése után megkerestük a klub másik szervezőjét, akitől megtudtuk, annyira összeomlott a hír hallatán, hogy dolgozni sem ment be. „Csak reggel ötkor értesültem a történtekről, nem úgy, mint mások, hogy már hajnal kettőkor tudtak róla. Ez kicsit rosszul esett, de legalább kialudta magam" – mondta a nagyváradi születésű szervező, akit annyira megviselt Jackson halála, hogy szabadnapot vett ki péntekre. A klub vezetőjének munkatársai tudták, miért nem ment be dolgozni.

A gyászoló tömegből többek megszólításával is próbálkoztunk, de csak néhányan akadtak, akik szavakba öntötték gondolataikat. A 27 éves Cser Lilla párjával érkezett a megemlékezésre, ahol gyertyagyújtással tisztelgett az elhunyt énekes emléke előtt. „Főleg a tinédzserkoromban voltam nagy rajongója Jacksonnak. A szobám falán egy négyzetcentiméternyi hely sem volt, mindent Jackson-poszterek terített be. Szerencsére az 1996-os koncerten is ott tudtam lenni, utána még ide a Kempinski elé is kijöttünk" – mondta a Velvetnek Cser, akit nagyon rosszul érintettek a Jacksonra irányuló vádak.

„Nem tudhatom, hogy igazak-e a rágalmazások, és rajongóként elfogult is vagyok, de szerintem nem igaz, amiket állítottak róla, hiszen rengeteget tett a gyerekekért, a felnőttekért és az állatokért is." A 27 éves rajongó szerint nem nevezhető szép halálnak Jackson szívleállása, amihez véleménye szerint akár a londoni koncertre történő erőltetett felkészülés is hozzájárulhatott.

Tóth Gabi képzelt barátját veszítette el

Este háromnegyed kilenc körül érkezett meg a helyszínre Tóth Gabi, aki ezúttal nem önkifejezte magát, és a hangulathoz illően feketébe öltözött. Az exmegasztáros énekesnőhöz épp akkor mentünk oda beszélgetni, amikor egy fogyatékkal élő fiatalember kötözködő stílusban ecsetelte neki bánatát. „Te most olyan nagy sztárnak képzeled magad? Ilyen nincs, hogy Michael Jackson meghalt, nem bírom ki. Láttam, amikor itt jött el" – mutatott a Kempinski Hotelre a fiatalember, akinek viselkedését később Tóth Gabi is megmagyarázta.

„Valószínű, hogy mindenkit megvisel Michael Jackson halála, és sokan alkoholba fojtották bánatukat, hogy fel tudják dolgozni. Szerintem mindenki egy kicsit úgy van vele, mintha egy közeli barátot veszített volna el, mert olyat adott az embereknek, amit senki más" – mondta a Velvetnek könnyeinek szárítgatása közben Tóth Gabi, majd kifejtette, ő már háromévesen kívülről fújta az énekes bukaresti koncertjét. „Még beszélni sem tudtam, de nekem már akkor ő volt a legnagyobb kedvencem. Anya varrt nekem Michael Jackson-ruhát, amiben otthon csináltam a produkciót, meg lent a lakótelepen. Minden gyereknek van egy képzeletbeli barátja, nekem Michael Jackson volt. Kitalált olyanokat, hogy 'tegnap Michael Jacksonnal néztünk hullócsillagokat ott a padon'. Nekem ő volt a mindenem. Amíg mindenki Szandit hallgatott, addig én Michael Jacksont" – tette hozzá az énekesnő, aki tudatta, nem a szülei nyomására kezdte el az ötven évesen elhunyt énekes számait hallgatni.

„Pici voltam, és bakelit lemezeket nézegettem otthon, amikor nagyon megtetszett az a kép, amin fehér ruhában volt az egyik albumon. Kértem apukámat, hogy rakja be, és ott kezdődött ez az egész. Onnantól kezdve az összes létező bakelitet megszerezte nekem" – mondta, majd felelevenítette a közte és Michael Jackson között kialakult előadói köteléket. „Az ő dalával kerültem be a Megasztárba, ahol a Thrillert énekeltem. A koncertfelvételei mindig erőt adtak, inspiráltak, hogy csináljam ezt az egészet. Azért volt egyértelmű, hogy a Megasztárban ezt a dalt szeretném énekelni, mert mindig is nagyon sokat jelentett nekem ez az ember."

Tóth Gabit Steiner Kristóf azon álláspontjáról is megkérdeztük, miszerint Michael Jackson már erősen abba az irányba halad, hogy a tisztelet helyett inkább csak szánják őt. „Ezt nem így gondolom, megcáfolnám Kristófnak ezt a mondatát. Én őt nem sajnáltam. Azt sajnáltam, amik történtek vele, körülötte. És azt is, hogy nem láthattam abban a formájában, amikor topon volt." A sallallázást ezúttal mellékelő énekesnőtől azt is megtudtuk, nem zárta le ennyivel a Jackson emléke előtti tisztelgést. „Szeretnék egy zárt családi körön belüli zenés emlékezést csinálni, ahol Michael Jackson dalokat énekelnénk, így tisztelegve előtte. Remélem, hogy kivitelezhető lesz, de biztosan az lesz, mert meg fogom csinálni."

Az egész családot sokkolta a hirtelen halál

A 15 éves, fehér Jackson-kesztyűt és fekete kalapot viselő Balázs az iskolában sem szégyelli felvenni kalapját. Édesanyja szerint azonban nem csak fia öltözködését határozta meg Michael Jackson. „A családban a fiam a fő rajongó, Michael Jackson tánclépéseit és öltözködési stílusát is átvette. Szerencsére emiatt nem piszkálták az iskolában, gond nélkül elfogadták" – mondta a Velvetnek a Jackson-rajongó Balázs 40 éves édesanyja, Éva, aki fián kívül két lányát is kihozta a megemlékezésre. A 13 éves Virág nem tartja magát nagy rajongónak, de azért ő is megkönnyezte az énekest, akiről – zenéje mellett – főként azért van jó véleménnyel, mert sokat adományozott, tehát Virág szerint tulajdonképpen jó szándékú volt. Az édesanyja által fő rajongónak nevezett Balázs arról számolt be, nem csak a Kempinski Hotel előtt rója le tiszteletét. A 15 éves fiatal ugyanis azt tervezi, egyik barátjával karöltve fellép az utcán a napokban, mert „mindenki ismeri Jacksont, biztosan örülni fognak, hogy láthatják a mozdulatait."

A magyar Michael Jackson rajongói klub tagjai közé tartozik a 38 éves Anikó is, aki még arra is pontosan emlékezett, mikor és hol hallott először Michael Jackson-számot. „Még általános iskolás voltam, amikor a Petőfi Rádió Poptarisznya című műsorában felfigyeltem a Bad című számra. Akkor rögtön tollat ragadtam, és írtam egy levelet B. Tóth Lászlónak, hogy azonnal mondja meg, ki ez az előadó, amire ő megírta Jackson nevét, majd hozzátette, ki nem állhatja ezt a csávót" – emlékezett vissza a könnyáztatta arcú Anikó, aki kéthavonta rendszeresen jár a Michael Jackson klubba. „Sokan nem tudják elképzelni, hogy harminc ember ugyanarra a zenére táncolja ugyanazt. Hatalmas élmény, a koreográfiát is együtt tanultuk meg" – utalt a klubtagok között kialakult szoros kapcsolatra Anikó, aki jelenleg attól fél, az énekes halálával a klubnak is befellegzett.