A benne foglalt horrorisztikus részleteket legalábbis megerősítette a család ügyvédje. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az énekes súlyos gyógyszerfüggősége miatt halt meg, családja viszont lehet, hogy mégse csak adósságokat örököl.

A Michael Jackson halála kapcsán körvonalazódó botrányos gyógyszerkezelés nyomozásába a rendőrség felkérésére már a DEA, a gyógyszerekkel való visszaélések kivizsgálására létrehozott szövetségi hivatal is beszállt - írja a TMZ.com amerikai hírportál. A komoly fájdalomcsillapító-, nyugtató- és antidepresszáns-készlet mellett a rendőrség egy Propofol nevű altatószert is talált az ismételt házkutatáskor Jackson bérelt Los Angeles-i lakásában: ezt a szert kifejezetten csakis klinikai körülmények közt, anesztéziához, tehát műtétes altatásokhoz használják, és intravénásan kell beadni. A TMZ magyarázata szerint Jacko annyira odavolt a szerért, hogy orvosainak a legkisebb beavatkozásokhoz is el kellett őt altatniuk, a legfrissebb infók szerint pedig – az eddigi Demerol-injekciós verzió mellett/helyett – azt állítják, az énekes Propofolt (is?) kapott halála előtt.

Mivel az altatás egy egészséges szervezetnek is nagy megterhelést jelent, a Propofol ilyen mérvű használata az állítólag lerobbant egészségű Jackónál szinte törvényszerűen okozhatott szívleállást – ami egyébként a szer egyik leggyakoribb mellékhatása –, csak épp a páciensnek klinikai körülmények közt, egy műtét közben sokkal jobbak az esélyei a gyors, szakszerű és eredményes újraélesztésre.

Jackson több álnevet is használt a havi 50 ezer dollár (kb tízmillió forint) összegű gyógyszerszükségletének receptjeihez: az Omar Arnold mellett Jack London névre is írtak fel neki orvosai fájdalomcsillapítókat - írja a TMZ hírportál. Értesüléseik szerint az sem volt ritka, hogy orvosai telefonon szóltak oda a közeli patikába, ahol még a receptet is kiállították a kézbesítővel küldött gyógyszerszállítmány mellé, üresen hagyva a páciens nevét. A hírportál a Mickey Fine patika kézbesítőjét is megtalálta – ez az a cég, ami 2007-ben beperelte Jackót egy százezer dolláros kifizetetlen gyógyszerszámla miatt –, aki elismerte, hogy annak idején rendszeresen vitt szállítmányokat az énekes családjának encinói birtokára, bár „nem tudni, kinek, mert a receptek több névre szóltak”.

Valódi a boncolási jegyzőkönyv

Ugyancsak a TMZ állítja, hogy Jackson testén valóban rengeteg tűnyomot találtak a halottkémi vizsgálatok, ami szintén alátámasztja a gyógyszerfüggőség teóriáját. A második, független boncolás emellett szintén kizárta a „gyanús körülményeket”, amelyekre az énekes édesapja, Joe Jackson addig célozgatott.

A család ügyvédje a Sunnak nyilatkozva azt is elmondta: a halottkém személyesen az énekes édesanyjának számolt be a második boncolás eredményeiről, melyek összhangban állnak az első, hivatalos boncolás konklúziójával, sőt a Sun által korábban nyilvánosságra hozott, majd a halottkém által gyorsan hamisnak kikiáltott boncolási jegyzőkönyv-részleteket is hitelesítik.

„A boncolási jelentés több különféle jellegzetes sebhelyet és sérülést azonosított Michael Jackson holttestén” – tájékoztatta Brian Oxman, a család ügyvédje a Sunt. „Először is ott a négy injekciónyom a szíve körül. Ezek valóban ott vannak, én is láttam. A súlyát illetőleg – nos, tudtuk mindannyian, hogy nagyon sovány. A kopaszságról annyit, hogy Michaelnek van egy jellegzetes folt a feje oldalán. A hat évvel idősebb bátyja feje is hasonlóan pihés, mert kopaszodik, és neki is festenie kell. Az meg, hogy a gyomrában csak tablettákat találtak – hát igen, tudtuk, hogy sok gyógyszert szed. Ezt senki nem is tagadta” – vette sorra Oxman a Sun korábi tényközléseit, melyeket az első boncolást végző halottkém akkor „részben hamisnak” nyilvánított, és tagadta, hogy a részletek tőlük szivárogtak volna ki.

A Bashir-film ölte meg

Egykori menedzsere, Dieter Wiesner – aki 1996 és 2003 közt dolgozott az énekessel - a Sunnak nyilatkozva beszélt arról, hogy tudomása szerint Jackson 2003-ban indult el a lejtőn, gyógyszerfüggősége ekkor vette át az irányítást. Wiesner szerint minderről Martin Bashir dokumentumfilmje, a Living With Michael Jackson tehet, melynek bemutatása óriási botrányba sodorta az énekest: ezután indult ellene a második vizsgálat pedofilvádak miatt.

Jackson ebben a filmben eredetileg tisztázni szerette volna magát a korábbi, 1993-as pedofilvádak alól, beszélt arról, hogy igen, szeret gyerekekkel egy ágyban aludni, de ez teljesen ártatlan dolog, nincs benne semmi kivetnivaló. A közvélemény azonban nem volt megértő, a film fogadtatása pedig Jacksont „teljesen összetörte. Kinyírta. Sokáig tartott, míg meghalt, de akkor éjjel kezdődött” – véli Wiesner. „Addig a gyógyszerek csak támaszt jelentettek, de ezután már nélkülözhetetlenné váltak. Átsegítették a nappalokon és az álmatlan éjszakákon. Az emberei pedig, akik ellátták ezekkel, pontosan tudták, mit csinálnak. Nem szabadott volna, hogy ezt tegyék. Sose felejtem el, ahogy Neverlandben egyszer kijött a konyhába, hogy egyen valamit, és képtelen volt a villával beletalálni a szájába. Szívszaggató volt, mintha valami hibás robotot néznék: itt ez a fickó, a világ egyik legtehetségesebb embere, és enni is képtelen, annyira hülyére van gyógyszerezve”.

A sokoldalú bőrgyógyászt is kihallgatják

A rendőrség a Jackson halálakor jelenlévő dr. Murray-n kívül az énekes egy másik orvosát is kihallgatta már tanúként, és beidézték dr. Arnold Klein bőrgyógyászt is, aki évtizedek óta kezelte az énekest vitiligója és egyéb problémái miatt. Klein a gyógyszerek miatti nyomozáson kívül más miatt is képbe került: a US magazine azt állítja, ő volt Jackson gyermekeinek spermadonorja. Ezt egyelőre a család részéről senki nem cáfolta; ráadásul az orvos asszisztense volt eredetileg Debbie Rowe, az énekes exneje, aki egyes források szerint csak béranyja, mások szerint biológiai anyja is a két nagyobb gyereknek. A Jackson-gyerekek mesterséges megtermékenyítéssel fogantak, és egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy nem Jackson a vér szerinti apjuk.

Kiadatlan dalok az örökségben

Szerdán végre az énekes érvényes végrendeletét is benyújtották az illetékes bírósághoz: eszerint minden vagyonát a Michael Jackson Családi Alapítvány örökli, melynek kedvezményezettjei három gyermeke Prince Michael, Paris Michael Katerine, és Prince Michael Joseph II., valamint édesanyja, Katerine Jackson. A végrendeletben apját nem említi, és kategorikusan kijelenti, hogy nejétől, Debbie Rowe-tól már elvált, és az asszony semmilyen utólagos követelést nem támaszthat az örökösökkel szemben.

A több mint 400 millió dolláros adóssággal elhunyt Jackson családjának helyzetén segíthet, hogy állítólag évekre elegendő, eddig még kiadatlan dal maradt utána - írja a Független Hírügynökség. Ezt Tommy Mottola állítja, aki aki a Sony lemezkiadó főnöke volt 1998-tól 2003-ig. A felvételek között olyan dalok is vannak, amelyek Jacko korábbi albumaira készültek, de helyhiány nem kerültek fel a nagylemezekre, és vannak olyan zenék is, amelyeket a múlt csütörtökön elhunyt popsztár nemrég vett fel a szenegáli Akonnal és a Black Eyed Peas frontemberével, Will.I.Am-mel.

A volt lemezcég-főnök szerint "a dalok brilliánsak és egy zenei géniusz nyomait viselik magukon". Mottola hozzátette: szerinte több kiadatlan dala volt Jacksonnak, mint Elvis Presleynek.

Death sells

Michael Jackson halála óta világszerte rekordokat dönt albumainak és dalainak az eladása. A Number Ones, az Essential Michael Jackson és a Thriller albumok már ezen a héten is a legjobban keresett nagylemezeknek számítanak az Egyesült Államokban, és csak Amerikában 2,3 millió Michael Jackson-dalt töltöttek le legálisan az internetezők alig egy hét alatt.

Michael Jackson legutóbb 2001-ben jelentetett meg egy nagylemezt Invincible (Legyőzhetetlen) címmel, de azóta is több felvételt készített. Tavaly jelent meg a Thriller újrakiadása, az album megjelenésének 25. évfordulójára. Ezen az eredeti számok mellett egy új dal is volt For All Time címmel. A Black Eyed Peas tagja, Will.I.Am a héten azt nyilatkozta, hogy Jackson halála előtt több közös dalt is rögzítettek, amelyek Jackson stúdiójában lehetnek. Akon pedig éppen Jacko londoni visszatérő turnéja után kezdett volna közös munkába az énekessel. A szenegáli előadó több interjúban is elmondta, eddig csak egy dalt fejeztek be, ezek közül a Hold My Hand (Fogd meg a kezem) tavaly kis is került az internetre. De Akon felénekelt Jacksonnal több dalrészletet, amelyek egy egész nagylemezt is kitehetnek.