Az énekest lábszárán tűnyomokkal, tenyérnyi bőrelhalással fotózták 2002-ben, a szakértő szerint ezt szakszerűtlenül végzett intravénás bekötés okozhatta. Az alsó vénákat általában olyankor használják erre, ha a felsőkari vénák már nem alkalmasak, mondjuk mert azokat már szétinjekciózták.

Sokkoló fotókat tett közzé Michael Jacksonról az ABC News: a 2002-ben készült képeken az énekes feltűrt nadrágszárral látható, sípcsontján tenyérnyi sebhellyel, bokáin tűnyomokkal. Szakértők szerint ilyen sebhelyet intravénás tű okozhat, injekciót és IV-t pedig a láb vénáiba már eleve csak akkor adnak, ha a felsőtest – például a könyökhajlat - érfalai már nem alkalmasak erre, például mert már elhegesedtek a gyakori injekciózástól.

„A boka és az alsó lábszár nincsenek annyira szem előtt, mint a kar vagy a kéz vénái, így a drogosok gyakran használják inkább ezt a területet. Ezek a tűnyomok az itt futó vénák felett helyezkednek el, amelyeken keresztül bármi könnyen bejuttatható a véráramba. Az alsó lábszáron lévő seb pedig tipikus tünet azoknál, akik rendszeresen injekciózzák magukat, és a tű okozta sebhely elfertőződik” – szakvéleményezte a fotókat dr. Bruce Goldberger, a Floridai Egyetem törvényszéki orvostan karának részéről az ABC-nek.

Goldberger diagnózisával dr. Debra Jaliman, az Amerikai Bőrgyógyászok Szakmai Szövetségének szóvivője is egyetért, hozzátéve, nemcsak fertőzés, hanem szakszerűtlenség is okozhat ilyen sebet: „Úgy tűnik, ezek intravénás tűnyomok. A fotók alapján nekrózis látható az alsó lábszáron, amit vélhetően IV-bekötés okozott: ha az ily módon adagolt folyadék – ami valószínűleg savas alapú volt – beszivárog a szövetekbe, azokat szétmarva elhalást okoz. Az a sötét folt az elhalt bőr, ami később akár bőr alatti fekéllyé is alakulhat”.

A szakértő szintén hozzátette, hogy az elhalt bőrfelület mellett látható tűnyomok az alsó lábszáron szokatlan hely injekciózásra, de nem példa nélküli: „ide olyankor szúrnak, ha a felsőtest vénái már nem alkalmasak rá”, például - mint a súlyos drogfüggőknél -, mert az egyéb, könnyen hozzáférhető vénák érfala már annyira heges és tönkrement, hogy nem szúrható.

Hová szúrják?

A könyökhajlat és a kézfej vénái mellett szól, hogy könnyen elérhetőek, szabad szemmel is jól láthatóak, bár ez utóbbi egyben hátrány is, ha az alany nem szeretné közszemlére tenni, hogy rendszeresen injekciózza magát. Az alsó lábszáron szintén könnyen elérhető, felszíni vénák futnak, bár az alsó végtag rosszabb keringése miatt a túlzásba vitt szurkálásnál itt lassabb lehet a sebgyógyulás, ami növeli a fertőzésveszélyt és a Jacksonéhoz hasonló fekély kialakulását. Még kevésbé van szem előtt a lábujjak köze - Amy Winehouse vérfoltos balettcipői például szintén emiatt jelentettek hírértéket annak idején -, bár az ide adott injekció az idegvégződésekben gazdag terület érzékenysége miatt jóval fájdalmasabb. A Trainspotting óta pedig azt is tudjuk, hogy végszükség esetén a lágyékon vagy - férfiak esetében - a péniszen, közvetlenül a bőrfelület alatt futó erek is alkalmasak erre a célra.

A Jackson halála ügyében folytatott vizsgálat egész a kilencvenes évek közepéig visszamenőleg tárta fel az énekes gyógyszerfüggőségét, az énekes haláláért jelenleg a Propofol vagy a Demerol nevű – szintén intravénásan alkalmazandó – altatószereket teszik felelőssé. A törvényszéki igazságügyi szakértő szerint a végleges toxikológiai eredmények már akár pénteken, de legkésőbb jövő hétig érkeznek meg, ezek teszik majd egyértelművé, mi is okozta az énekes szívének leállását.

Michael Jackson és a gyógyszerek

Michael Jackson havi 50 ezer dollárnak (ez úgy tízmillió forint) megfelelő összeget költött gyógyszerekre, melyeket több álnéven – például Omar Adams és Jack London nevű alteregóinak, illetve testőre és más alkalmazottak nevére – írtak fel neki orvosok. A Sun listája szerint az 50 éves énekes az altatószerek mellett nyugtatókat és anti-depresszánsokat kombinált: Vicodint, Xanaxot, egy Soma nevű izomlazítót, Zoloftot, Paxilt és egy Prilosec nevű, gyomorégés elleni szert szedett. Ezek magukban is épp elég súlyos függőséget képesek okozni, túladagolásuk pedig akár halállal is járhat, de mellettük Jacko még a Propofol és a Demerol nevű, nagyon erős altatószereket is alkalmazta. Ez a két utóbbi gyógyszer intravénásan adagolható altatószer, melyeket klinikai műtéti altatáshoz használnak, csakis kórházban, műtéti körülmények közt szabadna használni őket, és leggyakoribb mellékhatásuk a szívleállás, amiben Jackson is elhunyt.

Érdekes részlet, hogy a hírcsatorna a bejátszásban az utolsó koncertturnét szervező AEG Live Entertainmentet tünteti fel a fotók forrásaként: azt a céget, akik a Jackson lerobbant fizikai állapotát alátámasztó boncolási jegyzőkönyv-részletek kiszivárgása után is azt állították, hogy az énekes kiváló kondícióban, kirobbanó formában próbált az előtte álló turnéra.