Vidéki vénlányként kapták fel a 48 éves Susan Boyle-t a Britain’s Got Talent tehetségkutató kezdetén, mostanra pedig divatfotó-sorozathoz áll modellt, és hamarosan saját lemeze is lesz. Nemcsak a szemöldökét szedték ki, a haját is megcsinálták, a sminkkel pedig már ő maga is boldogul. Amiatt azért nem kell aggódni, hogy a sztárcsinálás jegyében komplett műtétsorozattal turbóznák felismerhetetlenné, Boyle már a botox használatát is ellenzi.

A West Lothian-i Blackburnből származó, 48 éves Susan Boyle-ról a napokban jelent meg az a fotósorozat, melyen a Harper's Bazaar divatmagazinnak állt modellt. Az új fejlemények kapcsán úgy éreztük, itt az ideje, hogy összeszedjük, honnan indult és mivé lett a vidéki macskás hölgy, akinek csak az ötvenhez közeledve, szinte a véletlennek köszönhetően indult be a karrierje, pedig már huszonéves kora óta próbált betörni a szakmába.

Demi Moore is odavolt tőle

Április közepén tűnt fel a brit sajtóban a skót Susan Boyle, aki a Csillag születik külföldi anyaverziójába, a Britain's Got Talent című tehetségkutató műsorba jelentkezett. A 48 éves szűzként definiált Boyle produkciójától nem csak a közönség és a háromfős zsűri, de még Demi Moore és Ashton Kutcher is látványosan ledöbbent, utóbbiak a Facebookon terjesztették a videót, amin Boyle a Nyomorultak című musicalből énekli az Álmodtam egy álmot című betétdalt. Susan Boyle Youtube-videóját négy nap alatt 5,4 millióan nézték meg, ami lássuk be, sokkal számottevőbb nézettség adott idő alatt, mint amire például Lily Allen egy-egy új klipjével képes, pedig ő még villant is, ha közeleg legfrissebb albumának bemutatója.

Boyle oxigénhiányosan született, de nemcsak emiatt adódtak nehézségei az iskolában: osztálytársai rendszeresen csúfolták, a „Simple Susie” [Egyszerű v. Együgyű Susie – a szerk.] gúnynevet aggatták rá. Miután elvégezte az iskolát, a helyi főiskola konyháján helyezkedett el kisegítő szakácsként, mellette pedig különböző képzéseken vett részt. Szabadidejében színházba járt, hogy profi énekeseket hallgathasson.

Csak a tehetségkutatóban lett híres

Susan Boyle zenei karrierje a Britain's Got Talentnek köszönhetően indult be, előtte mindössze karaoke-bárokban és a helyi kórusban villogtatta meg tehetségét. Már huszonévesen próbálkozott betörni az iparba, többször jelentkezett a brit My Kind of People című műsorba. 1995-ben sikerült bejutnia, bár valószínűleg kevés jó élménnyel távozott. Az adás végül nem került be a televízióba, és a műsorvezető, Michael Barrymore nemcsak hülyét csinált belőle, de még le is smárolta.

Négy évvel később felénekelte a Cry Me A River című számot egy jótékonysági DVD-re az ezredforduló alkalmából, amiből mindössze 1000 darabot adtak ki. Boyle ugyanebben az évben saját pénzén kiadott egy demó lemezt, amelynek egy-egy példányát kiadóknak, a helyi tévének, tehetségkutató versenyekre küldte és közeli barátainak adta. A 48 éves asszony számtalan helyi tehetségkutatót nyert meg, míg végül édesanyja biztatására jelentkezett a Britain's Got Talentbe. Bár édesanyja 2007-ben elhunyt, így lánya sikereit már nem érhette meg, Boyle a produkciókkal az ő emlékének adózott.

Visszafogott sminkkel a hírnévért

Boyle-hoz nagy reményeket fűzött a Britain's Got Talent zsűrije, a hangja nem is változott, nem úgy, mint a kinézete. A 48 éves asszony, aki kezdetben szűznek vallotta magát, majd később ezt cáfolta, folyamatosan újabb külsőt kapott a stylistoktól. Először csak Kiszel Tünde-féle szemöldökétől szabadították meg, később a haját is befestették és levágták, sőt megtanították önállóan sminkelni is. Boyle-nak már ez is elég volt, hogy lompos vénkisasszonyból kellemes középkorú nővé alakulhasson. Az átváltoztatás következő lépcsőfokán, a jelenlegi Harper's Bazaar-fotósorozaton pedig decens, visszafogottan elegáns nagyvilági hölgy-külsőt kapott a hozzáillő sminkkel és frizurával, a lap szerkesztője szerint azért, mert ez illik hozzá igazán.

Újult erővel modellé lett

Boyle a döntőben végül csak második lett, majd egy nappal később a Priory londoni pszichiátriára szállították, a hivatalos információk szerint azért, mert nem bírta már az őt körülvevő médiafigyelmet, és teljesen ki is merült: a döntő előtt nem bírt már aludni sem az izgalomtól. Öt nappal később kikerült a klinikáról, és részt vett a tehetségkutató turnéján.

Az amatőr énekesnő már az elődöntőben annyira elkápráztatta a zsűrit, hogy Simon Cowell, aki a legkeményebb ítész hírében áll, lemezszerződést ajánlott neki attól függetlenül, hogy megnyeri-e a versenyt. Susan Boyle első lemezét november végére ígérik, amin többek között a műsorban is hallott Álmodtam egy álmot is szerepelni fog. A lemez mellett egy színházi szerep is várhat rá, Andrew Lloyd Webber a műsor alatt közölte, Boyle kivételes tehetség, és szívesen látná az egyik darabjában a londoni West Enden.

Boyle magánéletéről nem sokat lehet tudni azon kívül, hogy 2007-ig édesanyjával élt, ám három évvel ezelőtt, anyja halála után pedig egyedül maradt a szülői házban. Boyle egyedüli élettársa azóta Pebbles névre hallgató macskája, aki bár jó társ, a férfiakat nem pótolja. Boyle annak idején megosztotta a közzel, hogy még sosem csókolózott és sosem feküdt le senkivel – bár ezt később cáfolta, mondván csak viccnek szánta. A pornóipar mindenesetre kapva kapott a szűz Boyle történetén, a Kick Ass Pictures egymillió dollárt ajánlott neki, ha hajlandó kamerák előtt elveszíteni szüzességét. A Kick Ass Pictures elnöke, Mark Kulskin akkor kifejtette, szerinte Ron Jeremy lenne a legalkalmasabb személy arra, hogy elvegye Boyle szüzességét, persze, ha az énekesnő is úgy akarja. A céget természetesen azóta sem méltatta válaszra a botránykerülő Boyle, pedig ők már a film címét, és Boyle szexpartnerét is megszavaztatták az olvasókkal.