Hatvanhat éves korában hosszan tartó betegség után meghalt Cseh Tamás, aki a vele készült utolsó videóanyagban arról beszélt, hogy számtalan díja közül a legjobban annak örül, hogy Bakonybél díszpolgára lett, ahol 48 éve indiántábort alapított. Az indiánkeresztségben a Füst a szemében nevet kapott törzsfőnök néhány hónappal ezelőtt úgy gondolta, a mostani politikai helyzetben lenne csak igazán szükség dalokra.

"Az egész egy csodaszép ünnep, és ha még egészségem is volna, akkor ezt fenékig ki lehetne lefetyelni" - mondta az augusztus 7-én elhunyt Cseh Tamás a vele készült utolsó videóanyagban annak kapcsán, hogy Bakonybél díszpolgárává választották.

Cseh Tamás hosszan tartó betegség után halt meg, életében számos díjat szerzett munkásságával, kapott tisztikeresztet, középkeresztet, Kossuth-díjat, Liszt Ferenc-díjat, de egészen meghatódott, amikor 2009. áprilisában díszpolgárrá választották Bakonybélen, ahol 48 évvel ezelőtt indiántábort hozott létre. "Minden eddigi díj úgy belefért, hogy az még az is lehet, de ez, hogy egy faluban, amit szeretsz díszpolgár lehetsz, ez teljesen megrázó volt, ahogy így ezt megcsinálták" – mondta az Útikalauz.hu interjújában.

A magyar sanzon legismertebb alakja pályafutása elején rajzot tanított, majd összeállt állandó szövegírójával, Bereményi Gézával, akivel több generáció számára fontos, az aktuális rendszert kritizáló dalokat írtak.

Sokan úgy gondolták, a rendszerváltással sikerült kihúzni Cseh Tamás méregfogát, nem lesz már mi ellen lázadni. Egy ideig ő is így gondolta, de később úgy vélte, a helyzet nem javult. "Rengeteg dologra lenne szükség. Ha három Cseh Tamás lenne, az sem lenne elég. A nehéz időkben születnek igazán dalok" – fogalmazott, majd hozzátette, a mostani időszak talán még annál is nehezebb, mint ami a rendszerváltás előtt volt.

2006-ban megjelent egy indián meséket összegyűjtő könyve, és ebben az évben diagnosztizálták nála a tüdőrákot, amiből nem tudott felépülni. "Egyelőre ezt a betegséget nem gyógyítja senki, de a jó Isten adhat olyat, hogy alkothatok, csinálhatok valami olyat, aminek van értelme" – mondta akkor.

Betegsége miatt legyengült, nem tudott színpadra állni, és, ahogy a videóban fogalmaz, nem látta értelmét a stúdiómunkának: "Én színpadra született ember voltam, úgy látszik. Én ott tudtam elégni, így üzengetni stúdión keresztül, azt nem".

Az utolsó videóban már múlt időben beszélt magáról és az életéről is, úgy gondolta, elérkezett a számadás, a szálak elvarrásának ideje. Egy könyvet szeretett volna még írni az indiántábor ötven évéről.

A felvétel végén a hatvanhat éves énekes a botját eldobva egy utolsót táncolt a neki éneklő bakonyi indiántársaival.

Szombat este Bakonybélben gyászmenetet tartanak Cseh Tamás emlékére.