A brit tévéséf a rákkal küzdött, mikor 65 évesen elvitte a szívroham. A szakács tizenhét éven át borozott a tévéképernyőn, szertelen stílusával nemzetközi rajongótáborra tett szert. Üzletembernek és férjnek azonban nem vált be.

Keith Floyd brit tévészakács és gasztroíró, a BBC és a Channel 5 séfje szeptember 14-én, 65 éves korában hunyt el, amikor szívrohamot kapott dorseti otthonában. Jamie Oliver szerint "Keith nemcsak egyike volt a jó televíziós séfeknek, ő maga volt a legjobb. Egy hihetetlen egyéniség, aki nemcsak teljes életet élt, de tevékenységével inspirálta is az embereket, köztük engem is" – írja nekrológjában a BBC.

1984 és 2001 között Floyd 18 különböző főzőshow-t vezetett, melyekben többek között Franciaország, Afrika és India konyháját is bemutatta. Persze mindig borral a kezében. A magyar nézők a TV paprika, a Spektrum és a Travel Channel műsorán is követhették munkásságát, például a Dugóhúzóval Franciaországban, a Mediterrán fieszta vagy a Floyd bortúrán című sorozatokon keresztül.

Floydnak több mint húsz gasztronómiai könyve jelent meg, az első 1981-ben, az utolsó 2006-ban. A szakács a curry-n át a másnaposságig minden témába belenyúlt, magyarul a Floyd receptek Indiából, a Floyd mediterrán kalandozásai, a Floyd főz és a Serpenyőn túl című könyvét adták ki.

A hadsereg fordította a gasztronómia felé

Keith Floyd 1943 decemberében született a brit Wellingtonban, ahol az iskolái elvégzése után újságírónak állt, majd a Zulu című film hatására bevonult a hadseregbe. Ott tanult meg főzni, legalábbis ott kapott rá az ízére. Miután leszerelt, továbbra is a kulinária közelséget kereste, így különböző vendéglátóipari egységekben vállalt munkát. Volt mosogatófiú, zöldségpucoló és csapos is.

Üzletembernek nem, tévés személyiségnek sikeres

Huszonkét évesen aztán megnyitotta az első bisztróját Bristolban, amit nemsokára két újabb követett. Az üzleti életben azonban Floyd nem volt sikeres, mindhárom étterme tönkrement. Majd a negyedik is, Franciaországban. A kudarcok ellenére töretlen Floyd ötödik éttermét végül a BBC egyik stúdiója mellett nyitotta, ahol később David Pritchard producer fedezte fel. Előbb azonban még kiadta első könyvét Floyd's Food címen, majd a Radio West nevű független adón főzőcskézett. Első tévés főzőshow-ja Floyd on Fish néven futott a BBC-n, és azonnal nemzetközi sikert aratott.

A BBC egyik vezetője, Janice Hadlow szerint Floyd annak köszönhette sikerét, hogy kitörő örömmel rajongott a jó ételekért, a jó borokért, meg a jó hangulatért. Ehhez járult hozzá különös, szertelen, néha kaotikus előadásmódja, hogy szeretett a szabadban forgatni és emberekkel beszélgetni, meg persze az is, hogy nem érdekelte, ha elrontotta az ételt, vagy kritizálták a munkáját. Ezzel az attitűddel teremtette meg Floyd a főzőműsorok új generációját.

Zavaros magánélet, rossz egészség

Floyd üzleti- és magánélete stílusához hasonlóan zavaros volt. A kilencvenes években anyagilag tönkrement, állítólag azután, hogy bevállalt egy 36 ezer dolláros ital számlát. Négyszer volt házas, utolsó feleségétől 2008-ban vált el. Vendéglátós álmait sohasem adta fel, halálakor két thaiföldi étterme is működött.

Az elmúlt években Floyd különösen sok problémával küzdött. 2002-ben szélütést kapott, 2004-ben ittas vezetésért 1500 fontos büntetést kapott és 32 hónapra bevonták a jogosítványát. 2008 januárjában kórházba szállították, mert összeesett egy brit kocsmában, 2009-ben pedig bélrendszerében találtak rákos daganatot, így öt alkalommal műtötték meg. A gondok ellenére Floyd bor és a The Stranglers iránti rajongása egész életében töretlen maradt.