A kényszerbeteg hírességek tábora egyre csak nő, legutóbb Charlize Theron csatlakozott azokhoz, akiknek a tisztaság és rend mellett akár az ajtók helyzete is életbevágó problémát jelenthet. David Beckham a szimmetriát tartja elengedhetetlenül fontosnak, Woody Allen a haláltól retteg, Donald Trump pedig a baktériumoktól óvakodik betegesen.

Korábban már összegyűjtöttünk néhány hírességet, akik bevallották, hogy kényszerbetegségben szenvednek. Cameron Diaz például csak a könyökével hajlandó kinyitni az ajtókat, és folyamatosan takarít otthonában, Jennifer Love Hewitt nem tud nyitott ajtók mellett aludni, Billy Bob Thornton pedig háromszor is visszadobja leveleit a postaládába, mielőtt kibontaná őket. A minap Charlize Theron is bejelentette, hogy képtelen elaludni, ha nincs rend a gardróbjában, úgyhogy ismét körülnéztünk, hogy felmérjük, kiknek milyen nem mindennapi problémái vannak.

A tehetségkutatók könyörtelen atyaúristene, Simon Cowell például a rendmániások közé tartozik, írja a Living magazin. Ezt valószínűleg a kertészei bánják a legjobban, mivel Cowell utasításba adta nekik, minden bokrot milliméter pontosan egyformára kell vágniuk, és természetesen folyamatosan gereblyézniük kell, nehogy lehulló levelek rontsák a 20 millió fontos villa kertjének összképét. Ehhez képest szinte alig rigolyás Alec Baldwin, aki mindössze az alapos tisztaságot és rendet követeli meg, bár nehezíti a bejárónő dolgát, hogy nem jól viseli, ha egy könyvet egy centiméterrel elmozdítottak az eredeti helyétől.

David Beckham 2006-ban jelentette be, hogy kényszerbetegségben szenved, akkor már azt is megtudhattuk, hogy azért szokott ő maga porszívózni otthon, mert így pedánsan ki tudja egyengetni a szőnyegrojtokat. A focista emellett mindenben a tökéletes szimmetriára törekszik: a tárgyaknak párhuzamosan kell elhelyezkedniük, és az is nagyon fontos, hogy párban legyenek. „Ha berakom az üdítőket a hűtőszekrénybe, és eggyel több van a kelleténél, akkor inkább átviszem azt a darabot egy másik bárszekrénybe” – nyilatkozta a tökéletességre törekvő Beckham, akinek felesége elárulta, férje még a hűtőben is kategóriák szerint rendezi az ételeket, ruháit pedig szigorúan színek szerint csoportosítja. A sportoló életét külön megnehezíti, hogy szakmájából adódóan rengeteget utazik, pihenni viszont képtelen addig, míg a szállodai szobáit is át nem rendezi: "Egyformán kell álljanak a függönyök, el kell igazgassam a prospektusokat és a könyveket, mielőtt végre lefeküdhetnék".

Szállodai szobájának rendezgetésével tölti fél életét Freida Pinto, a Gettómilliomosban feltűnt fiatal indiai színésznő is, aki még a táskáját is újra meg újra átrendezi, pedig egy női táskában fenntartható rendszert kiépíteni szinte reménytelen vállalkozás. Maga is bevallja, hogy betegsége ráadásul egyre súlyosbodik, és attól fél, hogy egészen átveszi felette az uralmat. A kényszerbetegségekre rossz hatással van a stressz, Beckhamé például mindig karácsonykor rosszabbodik, Pinto életének tehát ebből a szempontból nyilván nem tett jót, amikor egyik pillanatról megtapasztalta a hírnévvel járó megpróbáltatásokat.

Woody Allennek jutott talán a legrosszabb dolog, hiszen ő - saját bevallása szerint - a mindenkiben eredendően meglévő halálfélelmet fejlesztette kényszeres szintre. Viszont képest ezt önironikusan kommentálni: "Nem mintha attól félnék, hogy meg kell halnom. Egyszerűen csak nem akarok ott lenni, amikor megtörténik".

Donald Trump ezzel szemben nem az elmúlástól, hanem a találkozásoktól tart, mivel kényszeresen retteg a betegségektől. Trump ezért az emberekkel való érintkezés mellett arra sem hajlandó, hogy megérintse a lift gombjait. Szerencsére azért megengedheti magának, hogy erre a munkára külön embert alkalmazzon.

Ha létezik olyan kategória, hogy a legbonyolultabb betegség, akkor azt mindenképpen Justin Timberlake nyerné. Az énekes ugyanis a kényszerbetegség mellett figyelemzavarban is szenved, ami a hiperaktivitás egyik kísérőtüneteként ismert. Saját bevallása szerint ennek azért előnye is van: a hiperaktivitás adta energiát kiválóan tudja kamatoztatni az élő fellépéseken.

Kényszerbetegség (OCD)

Az OCD, azaz obszesszív-kompulzív viselkedészavar a kényszerbetegségek egyike. Az ebben szenvedők többsége rögeszméi hatására ismételt cselekvéseket, úgynevezett kényszercselekvéseket végez. Ezeket a mintázatokat nagyon nehéz felülírni, és a személy életének irányítóivá válhatnak. Ha kezeletlenül hagyják, a súlyos OCD meggátolhatja a személyt abban, hogy ellássa munkáját, iskolai teendőit vagy akár otthoni életét. Egy kényszerbeteg például a baktériumok vagy a kosz megszállottja lehet, és ezért újból és újból kezet mos, mások folyamatosan ellenőriznek dolgokat (például hogy bezárták-e az ajtót, vagy leoltották-e a lámpákat, esetleg folyamatosan erőszakos és félelemkeltő gondolatok foglalják le a tudatát. A kényszerbetegség tünetei más agyi rendellenességeknél is megfigyelhetők, például a kontrollálhatatlan mozgásokkal és gyakran akaratlan káromkodással járó Tourette-szindrómánál.