67 éves korában, pénteken Budapesten elhunyt Bujtor István. A színész augusztus elején került kórházba, tegnap szállították át Veszprémből Budapestre, rehabilitációra.

Szeptember 25-én, pénteken elhunyt Bujtor István, színházigazgató és színész, akit augusztus eleje óta kezeltek ismeretlen betegségével a veszprémi kórházban. A színészt csütörtökön szállították Budapestre rehabilitációra, halálának okairól egyelőre sem a kórház, sem a család nem adott felvilágosítást.

Bujtor István, eredeti nevén Frenreisz István, színészi pályája elején változtatta meg nevét, mert saját állítása szerint, ilyen nehezen ejthető névvel nem érvényesülhetett volna a szakmában. Testvére Frenreisz Károly zenész, féltestvére pedig Latinovits Zoltán, színész. Házas, egyetlen gyermeke Bujtor Balázs, zenész és zeneszerző.

Bujtor a Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte meg a diplomáját 1965-ben, ahol többek között Medgyessy Péter későbbi miniszterelnök is az évfolyamtársa volt. A diploma megszerzése után a győri Kisfaludy Színházhoz került, majd 1968-ban a fővárosi József Attila Színház kötött vele szerződést. 1971-től a Pécsi Nemzeti Színház, majd 1976-tól a budapesti Vígszínház tagja lett. 1978-ban került a Mafilmhez és 1989-től kilenc éven át a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja volt. 1993-tól a Mahir Film Kft. vezetője. 2008. január 1-jétől a veszprémi Petőfi Színház igazgatójának nevezték ki, ahol azt a célt tűzte ki, hogy ismét népszerűvé teszi a színházat könnyen fogyasztható darabokkal.

Pogány Madonnától a vitorláig

Több mint 15 évet húzott le a magyar filmgyártásban, első szerepét Máriássy Félix Karambol című filmjében kapta 1964-ben. Ötvös Csöpi figuráját 1980-ban vitte vászonra, a Pogány Madonna című filmjével, ahol nemcsak színészként, hanem forgatókönyvíróként és rendezőként is bemutatkozott. Ezzel párhuzamosan meghonosította Bud Spencer karakterét is hazánkban. Magát sosem tartotta művésznek, mint az a Vox magazinnak nyilatkozta: csak időként kicsúszik belőle valami, az pedig nem egyenlő a művészettel. Ötvös Csöpi figurája túlélte a rendszerváltást is, körülbelül egy évtizeden át volt az egyik legsikeresebb közönségfilmek főszereplője. Több mint egymillió néző volt kíváncsi a kalandjaira, amely minden idők legsikeresebb magyar karakterévé tették az öklöző keményfiút, akihez később Kern által megformált Kardos doktor is csatlakozott.

A színész nem csak megjelenésében hasonlított Bud Spencerre, az olasz színész magyar hangját is adta még az Ötvös Csöpi-filmek előtt. Egy interjú tanulásga szerint, egy személyes találkozás során állítólag maga Spencer javasolta neki, hogy készítsen saját filmeket, ezért érzett kedvet arra, hogy megírja a balatoni nyomozó mindennapjait.

A pofozógép az elefánttemető felé tart

Bujtor utolsó filmje a Zsaruvér és csigavér 3, nem váltott ki nagy lelkesedést a nézőkből, leginkább a pofozógépként működő Ötvöst hiányolták belőle. Bujtor egy vele készült interjúban adott magyarázatot az okra: nem is illik a vereskedés egy hatvanhat éves emberhez. "Elindultam az elefánttemető felé, de visszafordultam, mert sokan kérték, és nekünk is kedvünk volt a folytatáshoz."

Bujtor huszonkét Szomszédok epizódot is rendezett, illetve többnek producere is volt. 2002 augusztus 20-án, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét vehette át Medgyessy Pétertől. Hobbija a vitorlázás – hatszoros magyar bajnok – és a tenisz.

Műtét, kóma

Bujtort augusztus elején szállították kórházba bélpanaszok miatt. A színész, forgatókönyvíró és rendező már egy ideje a hasi fájdalmakkal küzdött – írta korábban az MTI. Augusztus első hétvégéjén a Blikk információi szerint újra kellett éleszteni, ezt követően leálltak az agyi funkciói és kómába esett. A napilap egy meg nevezett forrásra hivatkozva állítja, hogy a színházi igazgatót bőrproblémákkal is kezelték, konkrétan két anyajegyet távolítottak el a kézfejéről. Azt nem tudni, ez milyen összefüggésben van a történetekkel.