A rajongók közül sokan sírva nézték végig Michael Jackson utolsó filmjét, amit kedden éjjel, világszerte ugyanabban az időpontban mutattak be a világ 35 országában, köztük Magyarországon is. Katherine és La Toya Jackson nem érezte késznek magát az élményre, de Jermaine, Jackie, Marlon és Randy Jackson megjelentek a Los Angeles-i bemutatón, hogy ismét elmondhassák, bátyjuk mennyire örült volna ennek a filmnek. A rajongók azért nem mind gondolják így: a film ellen tüntetők szerint például a film átverés, és elrejti, hogy Jacksont valójában halálba hajszolták.

„Egyszerűen a filmkészítés legbriliánsabb darabja, amit valaha láttam" – posztolta Twitter-oldalára a nemrég szívműtéten átesett Elizabeth Taylor, Michael Jackson nagy barátja, miután kedden a Los Angeles-i premieren megnézte a This Is It című, Michael Jackson utolsó heteiről szóló 111 perces alkotást. Az idős díva azóta se bírja abbahagyni az áradozást filmélményéről, jelenleg épp ott tart, hogy ezt az alkotást minden lehetséges kategóriában jelölni kellene az Oscarra.

Kemény munkával bármit elérhetsz

A Los Angeles-i Nokia Theatre-beli bemutatóra 5500 vendéget hívtak, Will Smith, Paris Hilton és Jennifer Lopez is részt vett rajta, akárcsak Jackson fivérei: Jermaine, Jackie, Marlon és Randy Jackson. Az énekes anyja, Katherine Jackson és testvére, La Toya Jackson ugyanakkor nem jelentek meg az eseményen, ugyanis még nem érezték késznek magukat erre, az énekes három gyermeke pedig a díszbemutató előtt, egy privát vetítésen nézte meg a filmet – írja az Usa Today.

Az énekes halála után sokat nyilatkozó Jermaine Jackson ezúttal is megszólalt, szerinte jó lenne, ha minden rajongó látná a filmet, és természetesen nem azért, mert attól lesz jegyárbevétel, hanem mert ebből kiderülne számukra, hogy kemény munkával bármit el lehet érni.

Ettől még nem minden rajongó rohan majd a moziba, a bemutató közben a egy szakadár csoportjuk bojkottra szólította fel a film premierjére érkezett tömeget, mondván az alkotás hazugság, és Jackson menedzsmentje csak azért rakta össze, hogy palástolják az igazságot, és elfedjék, kik a felelősek az énekes június 25-i haláláért. A nemzetközi szervezkedésű mozgalom kétkedő rajongói szerint pedig mindenki az, aki körülötte volt, és nem segített neki.

A szintén a premier résztvevőjeként mozizó Ice-T ugyanakkor semmi erre utaló jelet nem talált, szerinte az a legjobb a filmben, hogy átjön rajta, Jackson mennyire életerős volt a londoni O2 Aréna-koncertek próbái idején. Bár a premierre régóta vártak, nem volt zavartalan: Los Angeles egyes részein többször áramkimaradás volt a városban tomboló erős széllökések miatt. Ezzel egyidőseb Pekingben tucatnyi Jackson-hasonmás táncolt az egyik pekingi filmszínház előtt, Tokióban pedig a bemutató előtt szinte az összes, a popsztár ábrázoló relikviát fölvásárolták. Budapesten az egyik multiplexben magyar Michael Jackson-hasonmások szórakoztatták a hajnali premierre várókat.

A piszkos anyagiak

Kenny Ortega, a Michael Jackson-film rendezője, valamint az O2 Arénabeli koncertek koreográfusa szerint komoly lelki terheléssel járt a 120 órás próbafelvétel megvágása. „Nevettünk és sírtunk is” – mondta Ortega az Usa Today-nek „Ez a film őszinte, nyers és valós” – tette hozzá, kiegészítve, hogy egy zsenivel dolgozni mindig rengeteg munkával járt. A New York Daily News Jackson volt ügyvédjét, Thomas Mesereaut kérdezte meg, aki 2005-ben sikeresen védte az énekest, amikor Jackót pedofíliával vádolták. Mesereau is a Los Angeles-i bemutatón vett részt, mint mondta, azért érkezett, hogy egy zseniről készült filmnek lehessen szemtanúja.

A Sony Pictures 60 millió dollárért vásárolta meg a mozikban mindössze két hétig vetített film jogát, ám úgy tűnik, a bevétel már az első héten meghaladhatja a 250 millió dollárt.

Michael Jackson június 25-én hunyt el, miután az AEG Live Entertainment – az O2 Arénabeli koncertek szervezője – által felkért orvosa, Dr. Conrad Murray sorozatosan tömte belé a gyógyszereket. Bár a rendőrség Jackson halála óta nyomozást folytat az ügyben, Murray ellen még nem emeltek vádat, pedig a Los Angeles Megyei Halottkémi Hivatal vizsgálata után emberölésnek minősítette az énekes halálát.