Egy generációra való női szívet törhet össze az egykori teniszező legújabb vallomása. Aki a múlt héten feltárt speedfüggőséget még nem találta elég hervasztónak, az most kapaszkodjon: a 2006-ban visszavonult teniszcsillagnak már oroszlánsörényű tinibálvány korában is parókával kellett álcáznia kopaszságát.

Az egykori Wimbledon-bajnok Andre Agassi – aki a 90-es években extrém hosszú, melírozott focistafrizurájáról és jellegzetes homlokpántjáról legalább olyan ismert volt, mint sportteljesítményéről – most bevallotta, az oroszlánsörény valójában paróka volt: már akkoriban is erősen kopaszodott.

A teniszbajnok önéletrajzi könyvet írt, melyből most minden hétre jut újabb és újabb információ. A múlt héten azt tudhattuk meg, hogy Agassi aktív és sikeres sportpályafutása csúcsán bizony élt tiltott szerekkel, közel egy évig metamfetamint tolt. Erre a hétre jutott a paróka leleplezése: az 1990-es francia Opent például azért vesztette el, mert az ecuadori Andres Gomez elleni döntő összecsapásban póthaja kishíján leesett.

Az imidzs a minden

Agassi szexikon volt, lányszobák falán virított a posztere, a hátul hosszúra hagyott frizura pedig ugyanolyan része volt imidzsének, mint Cindy Crawfordnak a híres anyajegy. „Persze játszhattam volna a póthajam nélkül, de ehhez túl hiú voltam. Az imidzs a minden. Mit mondtak volna, ha tudták volna rólam? Akár győzök, akár veszítek, nem a játékom érdekelte volna őket, hanem a hajam. Ha behunytam a szemem, szinte hallottam is, ahogy erről beszélnek. És tudtam, hogy nem bírnám elviselni”.

A teniszező könyvében elmondja, nagyon sokáig nem volt képes beletörődni abba, hogy kopaszodik. „Minden reggel, amikor az identitásom egy újabb szálát találtam a párnámon, vagy a lefolyóban, megkérdeztem magamtól: ’te tényleg parókát akarsz viselni?! Egy teniszpályán?!’ de azt kellett válaszoljam: ’Mi mást tehetnék?’ Persze, játszhattam volna nélküle. De mit írtak volna az újságok másnap, ha most megtudják, hogy egész végig parókám volt?!”.

Barkácsolt pepivel ne nagyon ugrálj

A teniszezőtehetség az 1990-es francia Grand Slamen jutott be először a döntőbe. „Aztán beütött a krach. A meccs előtti este, a zuhany alatt állva éreztem, ahogy a parókám széthullik.Talán nem a megfelelő hajbalzsamot használtam. Pánikba estem, azonnal áthívtam a testvérem, Phillyt. ’Ez iszonyú ciki’ – mondtam neki, de megnézte, és azt mondta, hogy hajrögzítő tűkkel még meg lehet barkácsolni. Úgy húsz tű kellett hozzá. ’Szerinted kibírja?’ – kérdeztem tőle, mire azt válaszolta: ’Hát, azért ne mozogj nagyon’.

Ezek után a meccs élete legkeményebb menete volt, és erről az ellenfél tehetett a legkevésbé: „A bemelegítés előtt szabályosan imádkoztam. Nem a győzelemért, hanem hogy le ne essen a parókám. Minden egyes ugrásnál láttam a lelki szemeimmel, amint a salakra hullik. Elképzeltem, ahogy nézők milliói hajolnak közelebb a képernyőhöz tágra nyílt szemmel, és tucatnyi nyelven és dialektusban mind ugyanazt az egyet kérdezik: hogyhogy Andre Agassi haja csak úgy leesett a fejéről?”. Bár sokak szerint ő volt a döntő nagy esélyese, mégis veszített - és állítása szerint erről csakis parókája tehetett.

Brooke Shieldsnek köszönheti a szabadulást

A ma már biliárdkopasz és ezt évek óta büszként vállaló teniszsztár azt is elmondta, első neje, a filmszínésznő Brooke Shields javasolta neki először, hogy menjen az események elébe és tolja le a maradék haját. „Csak hát ez elsőre olyan volt, mintha azt mondta volna, veressem ki az összes fogam. De aztán pár napig gondolkoztam a dolgon, végigvettem azt a kínszenvedést, amit a rejtegetése jelentett, a képmutatást és a hazugságokat”. Végül 11 perc alatt vált meg maradék hajától, és azóta se bánta meg: „Egy idegen vigyorgott rám vissza a tükörből. A parókám egy béklyó volt, azok az idétlenül hosszú, háromszínűre melírozott fürtök pedig a lánc”.