Skye Edwards, a Morcheeba volt énekesnője Magyarországon járt, hogy reklámozza Csupó Gábor új filmjének zenéjét, és hogy bemutassa új albumát mielőtt az hivatalosan is megjelenik lemezen. Skye Edwards egyszerre próbál meg anya és énekesnő lenni, és közben éli a visszahúzódó életét, ahol ír, énekel, tortát süt, ruhát tervez és gyereket nevel, a felszínen meg csendesen lázad a lemezkiadók ellen.

Most jelenik meg a második lemezed, turnézol, közreműködtél a Holdhercegnő zenéjében is. Beszélhetünk Skye Edwards visszatéréséről?

Hát, igazából sosem tűntem el, úgyhogy nem tudom, hogyan tudnék visszajönni. Állandóan, folyamatosan dolgozom 2003, az utolsó Morcheeba koncert óta, amin én énekeltem. Készítettem a szólólemezeimet, írtam, turnéztam, költöztem, szültem, anyáskodtam. Folyamatosan dolgozom.

Egy 2006-os interjúban, nem sokkal az első lemezed megjelenése után, azt mondtad, már dolgozol is a másodikon. Perfekcionista vagy, vagy szeretsz kényelmes, nyugodt tempóban dolgozni?

Nem kifejezetten hívnám magam perfekcionistának. Vagy tudod mit? De, egy kicsit talán az vagyok, de nem ezért kezdtem már akkor bele a lemezbe. Szeretek dalokat írni, szeretek kreatív lenni. Legyen szó arról, hogy dalt írok, ruhát tervezek, vagy tortát sütök. A lényeg, hogy kreatív legyek. Éppen ezért már a harmadik lemezemet is elkezdtem megírni.

És milyen ruhákat terveznél, ha nemcsak a fellépőruháidat készítenéd el magadnak, hanem hivatalosan is divattervező lennél?

Olyanokat, amilyenekben általában fellépek, amilyenben itt Magyarországon is láthattok majd. De nem igazán tudnám meghatározni, hogy milyen stílusúak a ruháim.

Hogy tetszik az anyaszerep?

Ahogy azt sem tudom elképzelni, hogy nem vagyok énekes, úgy azt sem tudom elképzelni, hogy nem vagyok anya. A zene és a gyerekek ugyanolyan fontosak számomra. Egyik nélkül sem tudnék élni. Nem tudnék főállású anya lenni. De azt sem tudnám elviselni, hogy énekesnő vagyok, de nem lehetek anya. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy sikerül összehangolnom a munkát és az anyaságot. Persze ez nem egyszerű, de senkinek sem az. Ott az a nő a pultban, biztos neki is vannak gyerekei, ő is dolgozik, kap családi pótlékot, elhozza a gyerekeket az iskolából, minden ilyesmi. De megcsináljuk, ez a nők dolga.

Viszonylag nagy a korkülönbség a gyerekeid között. Észrevetted magadon, hogy másképp neveled a nemrég megszületettet, mint az első kettőt?

Most, tíz évvel idősebben sokkal óvatosabb vagyok. Amikor megszületett az első két gyerekem, de főleg, amikor az első fiam, akkor a karrierem kezdetén voltam. Akkor még a Morcheebával is nagyon rock and roll életet éltünk, turnéztunk, rengeteget ittunk, partiztunk. Akkor még tudtam inni és bulizni is rendesen, aztán másnap korán reggel felkelni. De most, egyáltalán nem megy! Ma már nem bírom egyszerre a másnaposságot és a kisbabát. Amikor tíz évvel fiatalabb voltam, simán megbirkóztam a gyerekkel és a másnapossággal is, de most már nem megy, úgyhogy már nem is iszom annyit.

Mit hallgattál, amikor terhes voltál? A hangod nagyjából tökéletes lehet egy csecsemő megnyugtatására.

Igen, ezt szokták mondani. Igazából, amikor az új albumomat, a Keeping Secrets-et (kb. Titoktartás) készítettem, volt egy titkom, amit tartottam. Az volt a titkom, hogy terhes vagyok, nagyjából senkinek sem mondtam el. Akikkel együtt dolgoztam, azt látták, hogy egyre nagyobb vagyok. Úgyhogy a gyerekem leginkább azt hallhatta, ahogy énekelem az új lemez számait. A kiíráshoz képest egy héttel előbb jött, úgyhogy a stúdióban voltam, amikor kezdődtek a fájások. Aztán egy hétre rá, már megint a stúdióban folytattam a munkát. Ott volt velem a hordozókendőben. Tökéletes volt.

Nehéz rólad információkat szerezni az internetről, úgy tűnik nagyon visszahúzódó életet élsz.

Igen, de azért ott vagyok a MySpace-en, van Facebook oldalam, amin rendszeresen jelentkezem, szóval megosztok mindent az emberekkel, amikről tudniuk kell. Nem vagyok híresség, énekesnő vagyok. Ez a különbség. Éppen ezért nem lehet rólam képeket sem találni, ahogy éppen megyek valahova vagy ilyesmi.

Nem furcsa, hogy itt most testőrök között beszélgetünk?

De, nagyon furcsa. Igen, nagyon szokatlan, és fölöslegesnek is érzem, de azt hiszem, ez inkább annak volt fontos, aki szervezte most ezt az egészet. Egyszer koncerteztünk valahol. Nem jut eszembe, hogy pontosan hol volt már, de amikor leszálltunk a reptéren, akkor két testőrlány fogadott minket. Fekete katonai nadrágban voltak, fekete felsővel, fekete volt a hajuk. Nagyon, nagyon szép lányok voltak. Ők voltak a biztonsági személyzet, és nagyon kemények voltak. Nagyon jól néztek ki, de egyben karatemesterek is voltak, vagy ilyesmi. Egy villogó rendőrautóval követték a buszunkat. Amikor vécére mentem, akkor bejöttek utánam a mosdóba. Szerencsére a fülkébe már nem. Aztán amikor megérkeztünk a hotelbe, bementem a szobámba, aztán kinyitottam az ajtót, és ott álltak. Na, az nagyon furcsa volt! De a srácok a zenekarban nagyon bírták őket, nekem kicsit sok volt. Azt hiszem, azért volt erre szükség, mert a koncert előtt talán egy hónappal lelőttek ott egy elnököt, de nem emlékszem már pontosan, sajnos nem jut eszembe.

Szintén egy korábbi interjúban említetted, hogy ikrek vagy. Mennyire fontos számodra a spiritualitás?

Azt hiszem mondhatjuk azt, hogy spirituális ember vagyok. Amikor a férjemmel összeházasodtunk, arra mondhatjuk, hogy spirituális szertartás volt, annak ellenére, hogy szó sem volt istenről vagy ilyesmiről. Nagyon erős spirituális kapcsolat van közöttünk. Van egy barátom is, aki spirituális gyógyító, tőle kaptam ezt a piros szalagot, ami védelmet nyújt. De én annyira nem hiszek ezekben a dolgokban. A karmában hiszek.

Mit gondolsz, mi a szereped ebben az életben?

Mi lehet a szerepem? Hogy anya, énekes, feleség, az anyám lánya, testvér, barát, és úgy általában, nő legyek.

A Morcheeba arról is ismert volt, hogy csendesen lázadt bizonyos dolgok ellen. Mint amikor a Szigetes koncerteteken kértetek egy jointot a közönségtől. Mi ellen lázadsz most?

Most egyértelműen a lemezkiadók ellen lázadok. A Keeping Secrets-et kiadóktól függetlenül vettem fel, úgyhogy nem kellett megfelelnem senkinek sem, nem volt senki, aki visszatartott volna. Egy lemezkiadó néhány embernél biztosan működik. Ha te vagy a sztárjuk, vagy látnak benned valamit, akkor felnyomnak, akkor jó. De ha olyan vagy, akivel nem akarnak igazából kezdeni semmit sem, akkor könnyen elnyomhatnak, eltemethetnek. Ez nagyon veszélyes, nem esik le, hogy "Hé, nekem a zene az életem!". Ha a gyerekeim az életem, akkor a zene is az életem. És annál a lemezkiadónál, ahol voltam, ott volt egy fickó, aki a dolgokat irányította, aki a döntéseivel könnyen elpusztíthatott volna. Ezért is van a lemezemen az Almost killed me (Majdnem megölt) című szám, mert majdnem megtörtént, de túléltem, és még mindig itt vagyok.