Egy padlásról került elő az az ötven éve készült privátfilm-felvétel, melyen Monroe vidáman nevetgél és egy kövér jointot oszt meg a barátaival. Tulajdonosa sose gondolta, hogy ez bárkit is érdekelhet, de egy Monroe-gyűjtő boldogan fizetett érte 275 ezer dollárt.

Ötven évvel ezelőtt egy kis spontán házibulin forgatott pár tekercset Marilyn Monroe-ról a jelenlévők egyike, aki nemrég találta meg a felvételeket a padlásán. A felvételen Marilyn Monroe nevetgél és beszélget barátaival, majd közösen elszívnak némi füvet. A tekercseket – melyek színesek ugyan, de hangjuk nincs, és egy New Yersey-i lakásban készültek 1958-ban vagy 59-ben – 275 ezer dollárért (közel 50 millió forintért) vásárolta meg egy Monroe-relikviákra szakosodott gyűjtő, Keya Morgan. A felvétel operatőre és eredeti tulajdonosa nem járult hozzá, hogy nyilvánosságra hozzák a nevét – írja a Reuters.

A filmen a színésznő egy kanapén üldögél ismerősök körében, és szemmel láthatóan felszabadultan és jókedvűen beszélgetnek. Később kap valakitől egy kézzel sodrott cigit, amibe ő is beleszív (bár láthatóan a Bill Clinton-iskolát követve, nem nagyon tüdőzve le), majd beleszagol a saját hónaljába és nevetve kommentálja. A felvétel készítője megerősítette Morgannek, hogy valóban füves cigiről volt szó: „Én hoztam, az enyém volt, csak körbeadtuk. De ez nem is volt igazából házibuli sem, csak úgy összejöttünk valakinél”.

A felvételt készítő nő azt állítja, jó ismerőse volt Monroe-nak, többször is találkoztak, de nem direkt tartotta titokban a felvétel létezését, hanem mert egyszerűen eszébe se jutott, hogy fontos lehet. „Egész idő alatt itt volt a padlásomon. Ezek csak régi privátfilmek, sose tartottam valami nagy számnak őket”. A gyűjtő szerint viszont - legalábbis ez a felvétel - igenis az: „Ez már az ötvenes évek vége, amikor már nagyon híresnek számított, ez mégis egy olyan arca, amit nem láttunk eddig. A nyilvánosság előtt sose viselkedett ilyen nyugodtan és felszabadultan” – indokolja Morgan, miért is fizetett ennyit a füvezős Marilynért.

Morgan, akinek fotók, kéziratok, autogramok, és Monroe életének egy rakás egyéb dokumentációja is birtokában van, jelenleg a színésznő mai napig rejtélyes haláláról készít dokumentumfilmet. Ehhez végzett kutatásai során hallott először a felvétel létezéséről, és közel három évébe telt, mire sikerült kinyomoznia, hol lehet. Monroe 1962. augusztusában halt meg, halálát véletlen túladagolásnak minősítették, de az akkori elnökhöz, (az egyébként nős) John F. Kennedyhez fűződő viszonya miatt azóta is tartják magukat olyan pletykák, miszerint öngyilkos lett, esetleg a titkosszolgálat tetette volna el láb alól.