Bár a golfbajnok révén ismét központi téma a szexfüggőség, viszonylag kevés ismert ember vallja be, ha ilyen problémával küzd, és még kevesebben mesélnek arról, hogy milyen is volt az orvosi kezelés. David Duchovny és Russel Brand a kevés kivétel közé tartozik. Ha nem a konkrét problémáról van szó, hanem arról, hogy hány nőt sikerült ágyba vinni, persze már jóval nyitottabbak: Dustin Hoffman, Gene Simmons és a Take That tagjai is elbüszkélkedtek már azzal, hogy milyen szexuális előnyökkel jár a hírnév. Michael Douglas és Halle Berry volt férje, Eric Benet ugyanakkor kikérik maguknak, hogy szexfüggők lennének. Akár igazat mondanak, akár nem, a szexmániás hírességek az ő teljesítményük beszámítása nélkül is több tízezer nőt vittek ágyba.

Miközben a nejét sorozatban csaló Tiger Woods állítólag még csak most vágott bele abbba, hogy orvosi segítséggel szabaduljon meg szexfüggősségétől, addig David Duchovny már kvázi gyógyultként mesélt arról, hogy milyen is az, amikor a (híres)ember megszállottan szereti a szexet. A színész tudja, hogy miről beszél, ugyanis házassága Tea Leonival csaknem ráment erre. Duchovny így önként vonult be 2008 augusztusában egy rehabilitációs klinikára. Januárban már boldogan mesélt arról, hogy a kezelésnek köszönhetően élete teljesen megváltozott, majd pár hónappal később bejelentette, hogy nem akar többet beszélni ezen problémáról. Azért nemrég még hozzátett pár részletet.

Egy másik világ

A német Tele5 televíziós csatornának adott interjújában elmesélte, hogy már hatévesen is hajtotta a nőket, akkori kiszemeltje az egyik tanárnő volt. Azt is elmondta, hogy az elmúlt egy évben magáról a szexről nem tudott meg semmi újat, az emberekről viszont annál inkább. „A szex tulajdonképpen vörös posztó az emberek szemében. Soha nem lehet róla kiegyensúlyozott és természetes módon beszélni. Én sem szívesen beszélgetek most erről. Az emberek hamar felhúzzák magukat, mivel semmi okos dolog nem jut eszükbe róla” – nyilatkozta Duchovny, aki szerint ennek ellenére persze egy csodálatos témáról van szó, amiről ő legszívesebben olyan emberekkel értekezik, akiket szeret és tisztel. Hozzátette, hogy szerinte semmi erkölcstelen nincs a szexben, ami számára egyébként a pillanatról szól: "Szex közben megfeledkezhetek magamról, egy másik világban találom magam. Egy olyan dolognak leszek a részese, ami túlnő rajtam, nagyobb nálam. A színészet is erről szól, többek közt ez az oka annak, hogy ezt a szakmát választottam.”

Mi a szexfüggőség?

A floridai egyetem függőségekre szakosodott professzora, Mark S. Gold szerint a szexfüggőség egy kötődési zavar, amit kényszeres szexuális gondolatok és viselkedések jellemeznek, és - a közvélekedéssel ellentétben - az állandó szexuális késztetés a páciensnek egyáltalán nem jelent élvezetet.

Dr. Szilágyi Vilmos pszichológus weboldalán azt írja, hogy a szexfüggőségnek "különböző stádiumai, súlyossági fokozatai vannak, és elég viszonylagos, hogy mikortól kezdve nevezhetjük betegesen szexfüggõnek, dependensnek azt az egyént, aki nagyon kívánja és naponta többször gyakorolja - például maszturbáció formájában - a szexet".

Katy Perry vőlegénye számára sem ismeretlen fogalom a szexfüggőség. Russell Brand My Booky Wooky című önéletrajzi könyvében bevallotta, hogy harminc napot töltött egy philadelphiai klinikán, mert túlságosan szerette a szexet. Állítólag volt olyan időszak, amikor egyszerre tíz nője is volt, ráadásul a hárem tagjainak személye is állandóan változott. „Ahogy nőtt a szexuális étvágyam, egyre elszántabban kerestem a lehetőségeket, hogy csillapítsam. Ha például valaki megkérdezte, volna-e kedvem részt venni egy orgián, azonnal igent mondtam” – mesélte Brand, akit végül menedzsere, John Noel vette rá, hogy befeküdjön a klinikára.

A szexfüggőség olyan, mint az étkezési zavarok

Az is meghatározó élmény volt számára, amikor össze kellett írnia azoknak a nőknek a listáját, akikkel lefeküdt. Hozzátette, hogy számára a szex olyan volt, mint mások számára az alkohol vagy a drog, ez nyugtatta meg, ezzel vezette le a feszültséget, és nem a vágyainak tárgya, hanem a mennyisége jelentett problémát. A történethez az is hozzátartozik, hogy Brand egy hongkongi prostituálttal veszítette el a szüzességét, amikor édesapjával a városba látogatott. Katy Perry barátja szerint a szexfüggőség egyébként olyan, mint a különböző étkezési zavarok. „Ha túl sokat eszel, és kezelteted magad, az nem jelenti azt, hogy teljesen lemondasz az evésről. Akárcsak az ételek esetében, itt is a megfelelő mennyiségen van a hangsúly” – nyilatkozta.

Elvonó a nyilvánosság előtt

Bár a nagy sztárok többsége továbbra sem a személyes beismerés híve, B kategóriás kollégáiknak a véletlenül nyilvánosságra került házipornók mellett egy szexfüggőségi vallomás is remek lehetőség a címlapra kerüléshez. Erre persze a VH1 is lecsapott, és 2009 novemberében bemutatta a Sex Rehab with Dr. Drew című valóságshow-t, amiben Dr. Drew Pinsky 21 nap alatt megpróbálja kikezelni Z-kategóriás celebpácienseit. A műsorban szerepelt többek között Jennifer Ketcham pornószínésznő, és -rendező, James Lovett szörfös/wakeboardos, Nicole Narain playmate (na jó, ő például a Colin Farrell-házipornó másik szereplője), Kari Ann Peniche szépségkirálynő/modell/divattervező (ő pedig az Eric Dane-szexvideóból lehet ismerős), Kendra Jade Rossi, egykori pornósztár, Duncan Roy producer/író/rendező, Amber Smith modell/színésznő, valamint Phil Varone zenész/komikus.

A gyógyulás

Michael Herkov amerikai pszichológus szerint betegségének belátása után a szexfüggő rengeteg terápiás lehetőség közül választhat az egyéni kezeléstől a csoportterápián át a gyógyszerekig.  Amíg a drogfüggőknél az a cél, hogy teljesen leálljanak a szerrel, addig a szexfüggőnek azt kell megtanulnia mi egészséges és mi nem. Azért, hogy a függők könnyebben felismerjék azokat az érzelmi és környezeti ingereket, amik kiváltják a kényszeres viselkedést, a kezelés első szakaszában, azaz az első 60-90 napban érdemes szexmentesen élni. Ez sokszor könnyebb, ha a függő szokásos környezettől távol, védett helyen, szex szempontból ingerszegényebb közegben, például egészségügyi intézményben dekkol.

Az egyéni terápia főleg a függőt ért korai traumákra helyezi a hangsúlyt, önkontrollt erősít és kezeli az érzelmi zavarokat. A csoportterápiában egy szakember 6-10 beteggel dolgozik. A csoportterápia sajátos formája az önsegítő csoport, ami úgy működik, ahogy az anonim alkoholisták klubja. Az Anonim szexfüggők 12 pontja között egyébként például olyan kijelentések szerepelnek, mint "belátjuk, hogy a szexuális kényszer gyengévé tett, hogy az életünk irányíthatatlan volt" vagy "hiszünk abban, hogy egy, a miénknél magasabb hatalom visszavezethet minket az egészséges élethez." A szakemberek szerint hatékony módszer kombinálni ezeket a kezeléseket, és szükség esetén még mindig be lehet vetni az antidepresszánsokat.

Úgy hírlik...

Persze számos olyan híresség van, akiről nem tudhatjuk biztosan, hogy valóban a szex rabjai, csupán jóindulatú ismerősök, volt barátnők és egykori barátok beszámolóira hagyatkozhatunk. Ott van például a Spice Girls egykori énekesnője, Mel B, akivel egyik expasija állítólag nem tudott lépést tartani az ágyban, mert az énekesnő túl féktelen, vad és követelőző volt. A szinte megszámlálhatatlan függőséggel rendelkező Pete Dohertyről is úgy hírlik, hogy szex rabjává vált egy idő után. De Lindsay Lohan, Britney Spears és Amy Winehouse sem maradt ki a szórásból.  Azért az idősebb generációt sem kell félteni, a szexfüggő hírességeket összegző listákon rendszeresen feltűnik Bill Clinton, Billy Bob Thornton, Jack Nicholson, valamint a náluk azért valamivel fiatalabb Rob Lowe, Charlie Sheen és Tom Sizemore neve is.

A hírnév előnyei

A hírességek többsége ugyan nem jelenti ki, hogy valóban szexfüggők lennének, de szívesen mesélnek arról, hogyan is használták ki a hírnév előnyeit. Dustin Hoffman a GQ magazinnak adott interjújában mesélt arról, hogy első sikeres filmje után halmozta az élvezeteket, már ami a drogokat és a csajozást illeti. Állítása szerint az is előfordult, hogy egy nyilvános helyen szeretkezett. Fénykorában a Take That sem volt a monogám kapcsolatok híve, és akadt, hogy akár három nővel bújtak ágyba. Vannak, akik pedig konkrét számokkal sokkolják a nyilvánosságot, mint például Gene Simmons, a Kiss magyar származású basszusgitárosa, aki állítólag 4600 nővel feküdt le.

Persze ez a szám nem olyan impozáns, mint Warren Beatty gyűjteménye, akinek egy új botránykönyv szerzőjének állítása szerint 12775 nővel volt szexuális kapcsolata.

Magyarországon még kevésbé van hagyománya az ilyen bejelentéseknek. Eddig egyedül Komár László ismerte be, hogy szexfüggő, Gesztesi Károly pedig önéletrajzi könyvében utalt arra, hogy nagy rajongója a női nemnek. „Vállalom, hogy volt idő, amikor csak az számított, hogy minél több nőt ágyba cipeljek, még akkor is, ha emiatt szexmániásnak gondolnak" – nyilatkozta a könyv kapcsán.

Egy ágyban a szexfüggővel

A dolog persze akkor válik érdekessé, ha egy szexmániás személy úgy dönt, hogy megnősül vagy férjhez megy. Tea Leoni 13 évi házasság után majdnem feladta, végül mégis kitartott férje, David Duchovny mellett, és Catherine Zeta-Jones is megzabolázta szexmániás urát, Michael Douglast, aki állítólag egy arizoniai klinikán is megpróbálta már kikezeltetni magát. A színész egyébként tagadja, hogy ilyen problémával küzdött volna, és az újságokra fogja az egészet: „1990 környékén önként vonultam be rehabra, és azért, mert túl sokat ittam. Valamelyik lap szerkesztője viszont úgy gondolta, hogy ez így túlságosan unalmas, és kitalálta, hogy szexfüggő vagyok.”

A színészhez hasonlóan Halle Berry volt férje, Eric Benet is tagadja, hogy ilyen problémái lettek volna, annak ellenére, hogy szinte mindenki készpénznek veszi, hogy híres neje a hűtlensége miatt tette ki a szűrét. Bill Murray exfelesége, Jennifer Butler azonban nem volt ennyire megbocsátó: amikor benyújtotta a válási papírokat, a dokumentumokban azt is megemlítette, hogy erőszakos és drogfüggő férje egyúttal szexmániás is. A színész állítólag a házasságuk alatt többször is napokra eltűnt otthonról anélkül, hogy szólt volna neki, és nemegyszer fordult elő, hogy szexuális kalandokba bocsátkozott.

Nem a hűtlenségről szól

Charlize Theron ugyan nem szexmániás, de pár hónapja ő is megszólalt a témában, mivel több olyan szülőt is ismer, akik már nem nevelhetik együtt gyermekeiket, mert a függőség miatt véget ért a házasságuk. „A szexfüggőség nem azt jelenti, hogy valaki folyton megcsalja a párját, hanem azt, hogy szinte minden arról a bizonyos dologról szól” – összegezte megfigyeléseit a színésznő, aki a drogfüggőséghez hasonlította ezt a betegséget. Neki egyébként soha nem voltak káros szenvedélyei, de édesapja révén megtapasztalhatta, hogy milyen kínokkal jár, ha valaki függő.