Az angol divattervezőnek nem csak az édesanyja halt meg, de mint kiderült, a pasija is elhagyta nem sokkal azelőtt, hogy felakasztotta volna magát. A Sun szerint egy rakás búcsúlevelet hagyott, melyekben megpróbált magyarázatot adni tettére. McQueennek Twitter-oldala is volt, utolsó bejegyzését egy nappal halála előtt írta, de azóta az egész oldalt törölték.

Alexander McQueen angol divattervező február 11-én akasztotta fel magát londoni apartmanjában, és azt már kezdetektől fogva tudni lehetett, hogy valószínűleg édesanyja egy héttel korábban bekövetkezett halálát nem tudta feldolgozni. A Sydney-i Daily Telegraph azonban újabb lehetséges indokot sorakoztatott fel: a 40 éves divattervező nem csak édesanyját, de szerelmét is mostanában veszítette el.

Az ausztrál kapcsolat

McQueen a Harper’s Bazaar ausztrál kiadásának adott interjújában – amit a lap áprilisi számában terveztek megjelentetni, de elképzelhető, hogy az események miatt előbbre hozzák -, beszél egy ausztrál férfiról, akibe annyira szerelmes volt, hogy még a nevét is a karjára tetováltatta. A férfi azonban nem sokkal ezután elhagyta: „Ez a dög aztán visszament Ausztráliába, én meg ott maradtam, és bámulhattam a nevét” – bánkódott McQueen, aki ennél konkrétabban nem írta körül a férfi személyazonosságát.

A tervező hangulata ezután erősen hullámzott: Godfrey Deeny divatújságíró szerint McQueen „alig várta”, hogy beköltözhessen 2 millió fontos új házába Mayfairben (ahol aztán szerdán megtalálták a holttestét), de egyúttal „nagyon feldúlt is volt egy közelmúltbeli szakítás miatt”.

McQueen labilis állapotára ezek után már csak rátett 71 éves édesanyja febuár 2-i halála, amit nem tudott kiheverni. Barátai szerint ezután már az ágyból sem volt képes kimászni, pedig környezete folyamatosan próbálta rávenni, legalább a márciusi Párizsi Divathéten esedékes új bemutatója előkészületeivel foglalkozzon.

A tervező édesanyját, Joyce-ot végül hét végén, az eredetileg is tervezett időpontban temették a londoni Forest Gate temetőben, bár a rokonság sokáig habozott, ne halasszák-e el az eseményt, hogy aztán az anya fiával együtt kaphassa meg a végtisztességet. „Ez annyira durva. Gyászolunk, mindenki annyira fel van kavarva, hogy megszólalni is alig tudunk. De anyánk temetését megtartjuk, már minden meg van szervezve” – nyilatkozta végül a tervező Michael nevű bátyja.

Több búcsúlevelet is írt

Mint egy rendőrségi forrás állítja, a divattervező nem minden magyarázat nélkül kötötte fel magát: a mayfairi lakásban „több, barátainak szóló búcsúlevelet is találtak, amelyben megpróbált magyarázatott adni tetteire”. McQueen tavaly a végrendeletét is megváltoztatta, írja a Sun.

A tervezőnek természetesen Twitter-oldala is volt, ami azonban halála után elérhetetlenné vált. Pár utolsó tweetjében felváltva gyászolja édesanyját, majd biztatja magát azzal, hogy az az életnek mennie kell tovább, és milyen nagyszerű, hogy mellette állnak a barátai. Legutolsó bejegyzését február 7-én „Kerry a csiga” születésnapja alkalmából írta, hozzátéve: „most, hogy 40 vagy, kislány, asszem, ideje kicsit lassítani” – idézi a Wall Street Journal blogja