Nadja Benaissa ellen múlt héten súlyos testi sértés miatt emelt vádat a darmstadt-i államügyészség. A No Angels énekesnője a gyanú szerint 1999 óta tisztában volt azzal, hogy HIV-pozitív, ennek ellenére védekezés nélkül feküdt le férfiakkal anélkül, hogy közölte volna velük állapotát. Szexpartnerei közül egy bizonyítottan megfertőződött.

Súlyos testi sértés miatt múlt héten vádat emeltek Darmstadt-ban a népszerű német lány együttes egyik tagja, Nadja Benaissa ellen, akit azzal vádolnak, hogy több személlyel is szexuális kapcsolatot létesített anélkül, hogy tudatta volna velük: a HIV-vírus hordozója.

Az államügyészség szóvivője elmondta, a 27 éves énekesnő már 1999-ben tisztában volt azzal, hogy HIV-pozitív, ennek ellenére 2004 és 2006 között három férfival is lefeküdt védekezés nélkül, és egyikkel sem közölte állapotát. Az egyik szeretője később szintén HIV-pozitívnak bizonyult, ennek ellenére Benaissa ügyvédje úgy véli, védencét megilleti az ártatlanság vélelme mindaddig, míg be nem bizonyosodik, hogy a férfit ő fertőzte meg. A két másik partner – akikkel az énekesnő szintén védekezés nélkül közösült – nem kapta el a vírust.

Egy a Bild által Klaus W.-ként emlegetett egykori partnere a lapnak korábban elmondta, hogy 2004-ben találkozott a sztárral, megtetszettek egymásnak és összejöttek. „Nagyon vonzónak találtam őt. Egy ponton visszamentünk a házamba és közel kerültünk egymáshoz.” A 38 éves férfi hozzátette, a kapcsolat elején még kondomot használtak. „De később úgy döntöttünk, hogy nem védekezünk. Semmi rosszra nem gondoltam, pont akkor csináltattam egy AIDS-tesztet, ami negatív lett. Biztonságban éreztem magam. Később rákérdeztem Nadjánál: „Minden rendben van veled egészségügyileg?” Azt mondta: „Igen persze”. Hittem neki."

Néhány héttel később véget ért a kapcsolat, és Klaus W. soha többé nem látta az énekesnőt.„Csak két évvel később mondta nekem valaki, hogy Nadja évek óta HIV-pozitív. Megrázott, hogy nem mondott el nekem semmit. Később telefonon kértem számon. Csak annyit válaszolt, hogy ha fertőzött vagyok, az nem feltétlenül az ő hibája.”

Évekkel ezelőtt különböző internetes fórumokon már pletykáltak arról, hogy Benaissa HIV-fertőzött, de akkor a hírt senki nem vette komolyan. A marokkói apától és bosnyák anyától származó énekesnőt tavaly áprilisban tartóztatták le egy frankfurti lokálban való fellépése előtt, pár nap múlva meghatározott feltételekkel helyezték szabadlábra. 6 hónaptól 10 évig terjedő börtönnel sújthatják, ha bűnösnek találják.

Benaissa karrierje 2000-ben kezdődött egy tehetségkutató műsorban, nem sokkal később csatlakozott a No Angels nevű együtteshez, amelynek több mint ötmillió lemezét adták el. 2003-ban feloszlottak, ám Benaissa 2007-ben három új taggal újraalakította a zenekart. Tavaly ők képviselték Németországot az Eurovíziós Dalversenyen. Az együttes tagjai úgy döntöttek, hogy bármi is történjen, folytatják a munkájukat, és nyáron új albummal rukkolnak elő.

A magyar HIV-per

2007-ben már egy magyar férfi, K. Zoltán is hasonló okok miatt állt a bíróság elé. A férfit súlyos egészségkárosodást okozó testi sértéssel vádolták. A gyanú szerint a férfi szándékosan fertőzte meg feleségét és barátnőjét a HIV-vírussal. A Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon megalapozatlannak találta a vádat, mivel szerintük nem lehet bebizonyítani, hogy a férfi adta át a vírust a két nőnek. Az ügyészség fellebbezett, a másodfokon eljáró bíróság megalapozatlannak találta az ítéletet, ezért hatályon kívül helyezte azt. A BKKB újratárgyalja a HIV-pert.