Bár már több hónapja szakított a színésznő és rendező férje, csak hétfőn jelentették be, hogy házasságuknak annyi. Persze ezt is csak egy ügyvédi irodán keresztül tudatták a nagyvilággal, és ők nem is kívánnak semmit elárulni a szakítás okáról. A közlékeny barátok persze már vázolták saját elképzeléseiket. Abban mindenki egyetért, hogy nem egy harmadik személy miatt ért véget a románc. Egyesek szerint a 2008-ban forgatott közös film után romlott meg rohamosan Sam Mendes és Kate Winslet viszonya, a rendező egyik barátja szerint pedig az unalom ölte meg a kapcsolatot. Arra egyébként a házaspár is utalt, hogy a Revolutionary Road forgatása egyikük számára sem volt egyszerű. A válást egyébként szeretnék botrányok nélkül letudni, és valószínűleg közösen nevelik majd fiukat és Winslet korábbi házasságából született lányát.

Egy ügyvédi irodán keresztül közölte a világgal Kate Winslet és Sam Mendes, hogy hétéves házasságuk véget ért, és külön folytatják tovább. Bár a szakítást csak hétfőn jelentették be, a házaspár útjai már korábban szétváltak, ami megmagyarázza, hogy az Oscar gálán Winslet miért is egyedül jelent meg. Az Oscar-díjas művésznő a szakítás után Mexikóba utazott két gyermekével, míg férje nagy valószínűséggel éppen New Yorkban van.

Hitt abban, hogy házassága örökké tart

A pár állítólag szeretné minden különösebb felhajtás nélkül elrendezni a válással kapcsolatos ügyeket, mint például a gyermekek felügyeleti joga, illetve a vagyonmegosztás. A Daily Mail szerint körülbelül harmincmillió fonton kell osztozniuk, amiből a húszmilliót ér a színésznő, és csak tízmilliót a férj. Az ismerősök szerint a rendező és a színésznő közösen döntött a szakításról, a viszonyuk baráti és szeretetteljes, és természetesen egyikük sem akar kizárólagos gyermekfelügyeleti jogot. Egy barát szerint a színésznőt nagyon felzaklatták a történtek, mert hitt abban, hogy házassága örökké tart majd, ráadásul most már egyik gyermeke sem él az apjával: tízéves Mia lánya előző kapcsolatából, Jim Threapletontől született.

A közös munka átka

A házaspár tulajdonképpen tavaly nyár óta nem mutatkozott együtt a nyilvánosság előtt, és Winslet a BAFTA és az Oscar gála alkalmával is azzal indokolta férje távollétét, hogy éppen a gyermekekre vigyáz otthon. „Tulajdonképpen már tavaly nyár óta nem élnek együtt. Rájöttek, hogy már nem illenek össze, és inkább testvérként tekintenek egymásra” – nyilatkozta egy ismerős. A barátok szerint a hétéves házasságnak valószínűleg a közösen forgatott Revolutionary Road (A szabadság útjai) című film tette be a kaput, és szinte egymást követték a viták. A színésznő korábban azt nyilatkozta, meglehetősen furcsa, hogy egy olyan filmben szerepel, amit férje rendez , és ez főként akkor zavarta, amikor Leonardo DiCaprióval éppen szexjelenetet forgattak.

A 2009-es Golden Globe gála alkalmával is meglehetősen kétértelműen nyilatkozott. Először is hálát rebegett azért, hogy férje elkészítette ezt a filmet, majd azt is megköszönte, hogy élvezte, amikor a színészei szenvedtek, és előszeretettel kínozta is őket. „Ennek ellenére őszintén vallom, hogy igazán élveztem a közös munka mindenegyes percét, és jobban szeretlek mint azelőtt” – tette hozzá Winslet, aki egyébként a legjobb színésznőnek járó díjat vihette haza aznap a filmben nyújtott alakításért. A rendező maga is utalt arra, hogy a forgatások kissé megviselték őket. Mint egy tavaly januári interjúban elmondta, feleségével ugyan boldogok, de nyilván a való életre is kihat az, hogy egy rossz házasságról készítenek filmet.

A házassággyilkos unalom

Mendes egyik ismerőse szerint a rendező színházi munkája sem volt túl jó hatással a magánéletére: „Ráunt a színdarabra, és sajnos otthon sem tudott megszabadulni ettől az érzéstől. Ez bizony rányomta a bélyegét a házasságára.” Egy másik barát szerint az unalom Kate Winslet számára sem volt ismeretlen, ugyanis amikor férje éppen nem dolgozott, akkor ki sem mozdult otthonról, míg ő szívesen ment el szórakozni. „Tulajdonképpen ő volt az, aki el akart válni” – hangzott el egy újabb feltételezés egy közlékeny ismerőstől. A források azt kizárják, hogy egy harmadik fél miatt ért volna véget a házasság, és állításuk szerint Mendes egyelőre még nem randevúzgat senkivel.

Szerelem volt első látásra

A színésznő korábban is volt már férjnél. Jim Threapletonnal három évig voltak házasok, és kapcsolatukból született meg a színésznő első gyermeke, Mia. Winslet  és Sam Mendes először a rendező egyik filmjének bemutatóján jelent meg együtt a nyilvánosság előtt, majd két évvel Winslet és Threapleton válása után ki is mondták a boldogító igent, pár hónappal később pedig megszületett fiuk, Joe Alfie. A vakációval egybekötött ceremónián csupán három barátjuk vett részt.

A nemzeti kincsként számon tartott színésznő még tavaly januárban is arról áradozott, hogy milyen csodálatos férje és gyermekei vannak, hogy úgy szeretik őt, ahogy van, és engedik neki, hogy azt csinálja, amit szeret. Pár hónappal korábban pedig a megismerkedésükről mesélt hasonló lelkesedéssel:. „Szerelem volt első látásra. Miután találkoztunk, éjjel egy furcsa érzés kerített a hatalmába, pontosan tudtam, hogy mi az. Folyton vele akartam lenni. Biztos vagyok abban, hogy a megfelelő emberhez mentem hozzá. Ismer és megért engem.”