A Beatrice frontembere akkor ajánlotta fel jelenlegi feleségének a házasságot, amikor kiderült, hogy közös gyereküket már nem lehet elvetetni. Dundikát karácsonykor, minden romantika nélkül jegyezte el párja, Steiner saját tervezésű gyűrűvel lepte meg Matant. Pirner Almáék pedig épp gyertyafényes fürdőztek, amikor hirtelen lánykérésre került sor. Négy celeb, négy eljegyzés.

A házasságpártiak úgy vélik, hogy egy párkapcsolatban jelentős fordulat a lánykérés. Rövid kérdésre még rövidebb válasz, és az esetek többségében már kész is a megegyezés, hogy akkor "házasodjuk össze". Hogy ez a pillanat mitől válik tökéletessé, az mindekinek a saját ízlésétől függ, hiszen vannak, akik esküsznek a romantikára, és vannak, akiknek mindegy, milyen a szituáció, csak legyen már valami. A magyar hírességek közül Nagy Ferót, Dundikát, Pirner Almát kérdeztük arról, ők hogyan élték meg az egész procedúrát. Na meg Steiner Kristófot is, mint speciális esetet.

Nagy Feró az abortuszbizottság elől kilépve ajánlott házasságot

Nagy Feró felesége mindössze 16 éves volt, amikor a zenész megkérte a kezét. „Nem bíztam ebben a kapcsolatban” – vallotta be a Beatrice frontembere, aki 20 évvel idősebb, mint párja. „Arra az időszakra gondoltam, hogy amikor 60 leszek, ő még csak 40 - ő még élete teljében, én pedig már bőven nem. Sokáig úgy gondoltam, nekünk nem kellene összeházasodnunk.” A sors viszont másképp hozta, a fiatal lány terhes lett, és mire az abortuszbizottság elé került, kiderült, hogy nem lehet elvetetni a gyereket. „Sírva közölte velem a hírt. Mondtam neki, ne sírj, elveszlek feleségül. Voltaképp ez volt a lánykérés. Ezek után még jobban sírni kezdett.” Mivel nagyon szegények voltak, a párnak az esküvőig nem került fel gyűrű az ujjára – akkor is csak azért, mert kölcsönkért gyűrűkkel megoldották a dolgot. „Viszont a 25. házassági évfordulóra vettem neki meglepetésként egy jegygyűrűt, és akkor tulajdonképpen hivatalosan is eljegyeztem” – tette hozzá az énekes, aki állítása szerint még soha nem csalta meg Ágnes asszonyt.

Dundikát szenteste jegyezték el

Dundikát, alias Hornyák Hajnalkát karácsonykor, szenteste jegyezte el a párja. Mint ahogyan azt a playmate elmondta, azelőtt nem nagyon beszéltek erről a dologról, de azzal mindketten tisztában voltak, hogy együtt fognak maradni. „Egy idő után egy párkapcsolat eljut arra a szintre, hogy családalapításra terelődik a szó. Tudtuk azt, hogy lesz valamikor esküvő, de nem beszéltünk arról, hogy ez pontosan mikor következik be, így nagy meglepetésként ért a dolog” – mesélte Dundika. „Kettesben voltunk otthon. A páromról tudni kell, hogy nem az a nagy romantikus, csöpögős típusú férfi, így nem is ez jellemezte a lánykérést: egyszerűen csak elővette a gyűrűt, és kicsit viccesen, poénkodva tette fel a kérdést. Nem volt semmilyen kirohanásom a dologtól, nem kezdtem el sírni vagy sikoltozva csápolni: mosolygósan és határozottan mondtam neki igent. Hiszen akkor sem lett volna világ vége, ha nem ad nekem gyűrűt, én előtte is érzem, hogy mi egymáshoz tartozunk.”

Steiner Kristóf saját maga tervezte a gyűrűt

Steiner Kristóf és Matan eljegyzése akkoriban történt, amikor a VIVA Tv egykori - felvállaltan homoszexuális - műsorvezetője felmondott a zenetévénél. Mint ahogyan arra könyvében (Gumimatrac a Gangeszen) is kitért, hat év után végre volt ideje önmagára és a szerelemre. "Találkozásunk után néhány hónappal már arról ábrándoztunk, hogy egy napon a barátaink és a rokonaink előtt megünnepeljük a szerelmünket, vagyis összeházasodunk” – mesélte Steiner. Hozzátette, hogy bár egy fiú-fiú pár esetében nem olyan egyértelmű, hogy ki kéri meg a másik kezét, ezt ő inkább lehetőségként fogta fel. „Ha lány volnék, mégsem térdelhetnék le elegánsan a szerelmem elé, ha türelmetlenül várom már az eljegyzést, fiúként viszont lovagias, és romantikus lehet a legénykérésem. Fehérarany gyűrűt csináltattam, aprócska gyémánttal, és bár nagyon büszke voltam rá, hogy én magam terveztem az ékszert, ha igazán őszinte akarok lenni, be kell vallanom, hogy egy karikáról van szó egy brill kővel. Ezt lássuk be, nehéz elrontani.”

Steiner és pasija aznap este egy üveg vörösborral és egy doboz brownies-zal kiültek a Covent Gardenre, és a kerítésről nézték a piac forgatagát. „Ez az a hely, ahol a My Fair Ladyben Elisa eldalolja a Csudijót. Igazi történelmi helyszín. A brownies utolsó szeleténél jártunk, amikor egy gyors mozdulattal becsúsztattam az ékszeres dobozt a sütemény mellé, majd felajánlottam Matannak, hogy legyen övé a legfinomabb falat. Gyanútlanul nyúlt a tortaszeletért, amikor pedig a kis bársonydobozt fogta meg helyette, azonnal elállt a lélegzete: "Nem... nem.. igen? Komolyan?" - egyszerre volt sápadt és pirospozsgás, a szemei pedig szinte szikráztak a boldogságtól. "Azt akarom, hogy ez mindig emlékeztessen rá, hogy van valaki, akit olyan boldoggá tettél, hogy a világ királyának érzi magát a szerelmedtől" - mondtam neki, és az ujjára húztam a gyűrűt. Ő pedig mély levegőt vett, és igent mondott. Illetve egészen pontosan Igenigenigenigen-t. Hosszasan csókolóztunk, majd kézen fogtam a My Fair Gentlemenemet, és elindultunk a Temze felé. Életünk egyik legboldogabb éjszakája volt ez."

Pirner Almáék épp fürdőztek

„Egy romantikus fürdőzés alkalmával történt” – mesélte el a lánykérés pillanatait Pirner Alma. „Egy gyertyafényes fürdőt csináltunk, oda ültünk be, beszélgettünk, iszogattunk, aztán a párom kiszállt a kádból azzal az elterelő hadművelettel, hogy hoz még egy kis bort. A gyűrűvel tért vissza. Előtte sem az eljegyzés, sem a lánykérés nem került szóba, de arról már beszélgettünk, hogy szerelmesek vagyunk, hogy az igaziak vagyunk egymás számára” – magyarázta a Dundikáékhoz hasonló sztorit a rúdtáncos. „Ez fél évvel azután történt, hogy összejöttünk.”

Önt hogy kérték meg?

Pirner szerint férje számára azért volt fontos a procedúra és egyáltalán a házasság, mert férfi szülei hosszú évek óta boldog házasságban élnek, így benne a biztos, békés családmodell alakult ki sztereotípiaként. „Én pont az ellenpélda vagyok, mert nekem a szüleim elváltak, de én is azt vallom, hogy teljesen más eljegyezve vőlegényként, házasságban férjként bemutatni a partnerem, mint barátként, élettársként. Szerintem ennek még van értéke, és nem is a papírról szól, hanem azokról az érzésekről, ami ezzel társul. Az eljegyzés pillanatában nagyon boldog voltam, de nem vagyok az a típus, aki könnyen kimutatja az érzéseit. Elég nagy önuralmam van, így nem ejtettem örömkönnyeket. Egy csókkal jutalmaztam a párom, a válaszom pedig egyértelmű igen volt.” Pirnerék már pár hónap múlva szerettek volna összeházasodni, de pont akkor volt egy olyan periódus az életükben, amikor folyamatosan utazgattak. Így másfél év után került sor a lagzira, és ebben a hónapban lesznek négy éves házasok.