Sinead O'Connor húsz éven keresztül alakította a kopasz porcelánbaba kinézetű énekesnőt, de idén márciusban azzal sokkolta az embereket, hogy megnövesztette a haját. A pedofil papok ellen kikelő énekesnő negyedik gyermeke születése után nem fogyott vissza, hanem szép lassan átengedte magát az öregedésnek.

Sinead O'Connor márciusban egy videóban kelt ki az ír papok ellen a pedofilbotrányaik miatt, ekkor mutatta be a világnak a megújult, már porcelánbabára egyáltalán nem, viszont nemzeteket megóvó, erős nőre annál inkább emlékeztető külsejét. Egy április eleji fellépésén például úgy néz ki, mint aki a Napfivér, Holdnővér második részét készül leforgatni. Egyszerű, földig érő piros ruha, természetesen növő haj, nagy kereszt a nyakában, modern misszionárius a XXI. században, különösen ha a képhez hozzávesszük a gesztusokat, amiket használ éneklés közben.

A Napfivér, Holdnővér párhuzam talán nem is olyan távoli, mivel O'Connor mélyen vallásosnak tartja magát, viszont abban hisz, hogy Isten volt már az egyház előtt is, ezért nem támogatja egyik egyházat sem, sőt, kifejezetten egyházellenes nyilatkozatokat szokott tenni. Ír lévén egyébként viszonylag szigorú, katolikus családba született. De ha másért nem is, az átalakulás négy gyerek és húsz év után nem meglepő.

Az énekesnő 1990-ben robbant be a köztudatba Nothing Compares 2 U című romantikus megaslágerével és azzal, hogy egyszerre szinte kopasz és nagyon vékony. A férfiasan nőies imidzs végigkísérte a karrierjét, egészen 2010 tavaszáig, amikor megnövesztette a haját.

A 43 éves énekesnő külsejében a változások 2007 elején kezdődtek. Negyedik gyereke 2006 végén született, de O'Connor a szülés után már nem fogyott vissza, hogy hozza a törékeny nő alakját, mint ahogy tette ezt korábbi szülései után, hanem hagyta, hogy kinézete természetesen kezdjen alakulni. Először felszedett magára jó pár kilót, majd a teljes átalakulás végét jelezve elkezdte hagyni megnőni a haját. Az évek alatt nem nyírta mindig nullás géppel a haját, de ennyire hosszú talán még sosem volt, mint a róla készült legutóbbi felvételeken. A növesztés ellen szólt egy korábbi nyilatkozata is, amiben arról mesélt, mi történt vele, amikor úgy döntött, megválik a kopaszságtól. "Megpróbáltam megnöveszteni, de valaki megkérdezte, hogy én vagyok-e Enya. Annyira megdöbbentett, hogy azonnal leborotváltam a hajam. Nem érzem magam önmagamnak, ha nincs leborotválva a hajam. Úgyhogy akkor is ilyen lesz, amikor idős néni leszek" - idézte O'Connort a Guardian. Úgy látszik végül meggondolta magát, és ahogy idősödik visszatér a klasszikus nőképhez, ami ellen a kopaszsággal lázadni akart karrierje elején.

Az énekesnő 2000 óta tekinthető nagyjából inaktívnak, annak ellenére, hogy az utóbbi tíz évben három önálló lemeze is megjelent. A kétezres évek elején megjelentette Sean-Nós Nua című lemezét, amin ír népzenei dalokat ad elő, majd néhány év pihenőre vonult. Három évig volt mindentől távol, mint később több helyen elmondta, fibromyalgiával, egy fájdalmas izombetegséggel kezelték.

2005-ben egy reggae-lemezzel jelentkezett, egy 2004-es jamaicai út után, ahol elmondása szerint spirituálisan nagyon feltöltődött. Az új lemez megjelenésekor hangsúlyozta, előző lemeze, a népdalokat tartalmazó Sean-Nós Nua után nem végleg vonult vissza, hanem úgy gondolta, a mainstream popzenétől marad csak távol. A 2005-ös Throw Down Your Arms után két évvel, 2007-ben ismét lemezzel jelentkezett. A Theologyn O'Connor nagyjából összefoglalja, mit gondol a vallásról, mint olyanról, ami miatt több kritikában erősen le is húzták a lemezt, mondván túlságosan spirituális.

Az viszont biztos, hogy O'Connor életében mindig is meghatározó szerepe volt a vallásnak, amit igyekezett is kifejezni az évek során. Például már 1992-ben a Saturday Night Live című műsorban úgy adta elő Bob Marley War című számát, hogy az az elnyomottak és az esélyegyenlőtlenség helyett többek között a papok gyermekmolesztálásáról szóljon, és hogy mondandóját nyomatékosítsa, a fellépés végén látványosan széttépte II. János Pál pápa fotóját.

A képmutató papság ellen folytatott harc mellett fontos számára még a gyermekbántalmazás elleni harc is, ahogy a másság elfogadása is. Ezekben a témákban rendszeresen felszólal, kifejezi markáns véleményét. 2000-ben például fel is vállalta leszbikusságát, majd később visszavonta a nyilatkozatot. Azt mondta, azért kategorizálta magát leszbikusként, hogy ettől másoknak jobb legyen, de közben magának hazudott a nyilatkozattal, ezért inkább visszavonja azt, mert úgy érzi, nem olyan ember, akit bármiféle kategóriába be lehetne sorolni. Egy későbbi nyilatkozatában azt mondta, annak ellenére, hogy kapcsolatai nagy része férfiakkal volt, három nővel is együtt volt hosszabb-rövidebb ideig. "Háromnegyed részben heteroszexuális vagyok, negyedrészben meleg. A szőrös fickók kicsit jobban vonzanak" - nyilatkozta 2005-ben az Entertainment Weeklynek.

Az énekesnő személyisége nyilatkozatai alapján általában meglehetősen erősnek tűnik, de 2007-ben, a Theology című lemeze megjelenése idején az Oprah Winfrey Show-ban elárulta, néhány évvel korábban bipoláris zavarral diagnosztizálták, ami a depressziónak egy speciális formája. Hozzátette, a 33. születésnapján a betegség miatt volt is egy sikertelen öngyilkossági kísérlete. A 2010-es Sinead O'Connoron viszont ennek nyoma sincs, erős, oltalmazó anyának tűnik a legújabb felvételei alapján.