Míg a Szomszédokból még természetes úton halt ki Bőhm József karaktere, addig a Jóban Rosszban és a Barátok közt készítői nem győznek géppuskákat, robbanásokat és újabbnál újabb zuhanásokat beleírni a forgatókönyvekbe, hogy megszabaduljanak a szereplőktől. Kinek a halála volt a legkreatívabb? Berényi Ákosé, Magdi anyusé? Vagy a Jóban Rosszban-ba beleszőtt terrortámadás nyerte el jobban a tetszését? Szavazza meg a legeredetibb halált, egyessel pontozza a legunalmasabbat, tízessel a legérdekesebbet.

01. Nagy Ferenc - Berényi Zoltán

A Barátok közt története a Salinger Gábor által egy évig megformált Nagy Ferenc gyilkosságával kezdődik. Az ellenérdekelt építkezési vállalkozó tönkre akarta tenni Berényiék építőipari cégét, ezért leszorította az útról a legidősebb testvért, Berényi Zoltánt (Gáspár Tibor), aki a balesetben életét vesztette. Berényi Zoltán halála után Nagy mindent elkövet, hogy felszámolja a testvérek konkurens cégét, ám 1999-ben a Fésűs Nelly által alakított Sági Rita, Berényi Miklós exnőjének áldozatává válik, amikor a nő felrobbantja az autóját.

 

film1

02. Berényi Ákos

Mindössze három évig játszott a Barátok köztben a Berényi Ákost - Berényi Claudia fiát - alakító Somorjai Tibor. Karaktere azért halt szörnyet egy építkezésen 2001-ben, mert a színész állítólag magasabb fizetést szeretett volna, ám miután erről nem tudott megállapodni a készítőkkel, kiírták a sorozatból. A Barátok közt problémás karakterét a sorozatbeli anya, Berényi Claudia pasija, az Oberfrank Pál által alakított Fenyvessy Sándor fenyegette meg egy építkezésen, és bár a férfi végül elállt a gyilkosságtól, Berényi megcsúszott, lezuhant az építkezésről és szörnyethalt.

 

film2

03. Szilágyi Lóránt

Csak két évig játszott a Barátok köztben a Kertész Mónika (Farkasházi Réka) vőlegényét, Szilágyi Lórántot alakító Magyar Bálint. A színész Fodor Zsókához és Dósa Mátyáshoz hasonlóan önként döntött a távozás mellett. A sorozat készítői az egyszerű, hirtelen halált szavazták meg a karakternek: Szilágyi Lóránt 2003 februárjában agyvérzésben hunyt el. A szereplő távozása után egyébként egymás után hagyták el a sorozatot a Szilágyi család tagjai: a Bognár Zsolt által megformált apa, Szilágyi Tamás 2003-ban, a Szilágyi Andreát alakító Deutsch Anita 2007-ben, Bruckmann Balázs karaktere, Szilágyi Palika pedig 2008-ban tűnt el a sorozatból.

 

film3

04. Egresi Tóni

Végzetes autóbalesetben hunyt el a sorozat hányattatott sorsú, problémás szereplője, Egresi Tóni. Dósa Mátyás karakterétől 2007 júniusában szabadultak meg a sorozat készítői, miután a szerep gazdája egy év gondolkodás után úgy döntött, ledobja magáról a mindennapos forgatással járó kötelezettségekkel, és inkább színpadon próbálkozik. Az intézetből elszökött, majd a Berényi családhoz került Egresi Tóninál egy autóbaleset után agyhalál állt be, ezért az orvosok lemondtak róla. Szívét egy súlyosan beteg fiú kapta meg. Dósa három évig hozott karakterének halála után úgy nyilatkozott: mind lelkileg, mind fizikailag megviselte, hogy így kellett távoznia.

dosamatyi 01

05. Varga Brigitta

2004- ben bukkant fel a sorozatban, egy évvel később pedig már el is tűnt belőle az egykor Kertész Géza szerelmét alakító Kántor Zsuzsa, aki azért távozott, mert lejárt a szerződése és más tervei voltak. A készítők nem bonyolították túl a karakter halálát: Varga Brigitta hatemeletnyit zuhant, miután egy szerelés alatt lévő liftaknába lépett. A sorozatszínésznő később úgy nyilatkozott, bár bevállalósnak tartja magát, a több méternyi zuhanáshoz nem volt elég bátorsága, ezért a jelenetben kaszkadőr helyettesítette.

film5

06. Magdi anyus

A Barátok közt pletykás takarítónőjét alakító Fodor Zsóka tizenegy év után úgy érezte, legalább nyolchónapnyi pihenésre van szüksége, ám miután a sorozat producere, Kalamár Tamás ezt túl nagy kihagyásnak ítélte - Fodor Zsóka pedig nem engedett -, közös megegyezéssel a karakter kiírása mellett döntöttek. Mint utóbb kiderült, annyira nem is lőttünk mellé, amikor azt találgattuk, hogyan fogja életét veszteni a Mátyás király tér zsörtölődő takarítónője: Magdi anyus 2009 júliusában legurult a lépcsőn, és elhunyt. A színésznő később elmondta, nem viselte meg a halála, és remekül érzi magát a sorozat nélkül.

fodor zsoka450

07. Ekler Laura

Bár feleannyi ideje sem fut a Jóban Rosszban, mint a Barátok közt, a TV2 sorozatának készítői már most több szereplőt tettek el láb alól, mint a konkurens szappanopera forgatókönyvírói. A Kerekes Viktória által megformált Ekler Laura karaktere négy évig bírta, 2009-re elfáradt a karaktere - indokolták távozását a sorozat készítői. A Csillagvirág Klinika kórházigazgató-főorvosának hullámzó kedélyű volt felesége autóbalesetben halt meg telefonálás közben.

08. Terrortámadás

Terrortámadással vett új irányt a Jóban Rosszban tavaly márciusban, ami arra is remek lehetőség volt, hogy mindössze néhány rész alatt több szereplőtől is megszabaduljanak a készítők. Míg a Tallós Rita által megformált Helen Tanakist fejbe lőtték, addig a Várdai Anikó által alakított recepcióst, Juhász-Nagy Rozália szívrohamban halt meg a terroristák okozta sokk következtében. Ekkor szabadult meg a csatorna a sorozat Szekeres Anettjét játszó Gregor Bernadettől is, akitől később a Magyar Színház is megvált, de ő persze nem aggódott, mert mint mondta, bőven van munkája. Aligha mondhatta ezt el kirúgása után Várdai Anikó, aki távozása után nemcsak depressziós lett, de kénytelen volt a szülei büféjében dolgozni, hogy eltartsa magát.

film8

09. Nemes Lenke

Az 56 éves Vándor Évával 2009 májusában közölték, hogy felbontják a szerződését, bár, hogy miért, nem derült ki. Magyar Rita, a TV2 egykori szóvivője akkor csak annyit közölt, nem anyagi okok vezettek a karakter megszűnéséhez. A sorozat Nemes Lenkéjét a Fejes Tímea által megformált recepciós, Iboly gyilkolta meg, miután összeveszett vele egy bálon. Az ideggyenge recepciós már oszlásnak induló áldozatára csak hetekkel később találtak rá egy bokorban, ám a rendőrség nem a recepciósra, hanem a meggyilkolt asszony férjére, a Gesztesi Károly által megformált Füredi Attilára gyanakodott, miután a férfi jó ideje csalta feleségét a kórház plasztikai sebészét játszó Liptaival.

film9

10. Kalló Nikolett

Már-már úgy tűnt, hogy véget értek a leépítések a TV2-nél, amikor a csatorna 2009 júniusában bejelentette, megválnak a Jóban Rosszban segédnővérét alakító Bánhidi Vivientől is. A modellből lett színésznőt a Hajdú Ibolyát megformáló Fejes Tímea adagolta túl a kórházban, miután Kalló megsejtette, hogy a recepciós tette el láb alól a volt polgármesterasszonyt. Bánhidi Vivient egyébként váratlanul érte elbocsátása, de mint akkor a Borsnak elmondta, félretette a szomorúságát, mert talpraesett lánynak tartja magát, aki mindig feláll.

 

fhm 02

11. Pongrácz Réka

Egy husánggal verte agyon a Jóban Rosszban klinikájának társtulajdonosát, Pongrácz Rékát a sorozatgyilkossá lett recepciós, Hajdú Ibolya, miután közölte az asszonnyal, hogy pasija, a Marton Róbert által megformált Kardos Zoltán megcsalta vele. A karakterek között kialakult vita során Pongrácz rájön, hogy mind a segédnővér, mind Nemes Lenke halála a recepciós lelkén szárad, így a szereplőnek nem marad más választása, minthogy meggyilkolja a doktornőt. A karaktert megformáló Létay Dóra kiírását nem indokolta meg a csatorna.

letay

12. Hajdú Ibolya

Gyilkosságai után egy hídról vetette le magát a Csillagirág Klinika recepciósa, Hajdú Ibolya, miután a rendőrség rájött, ő követte el a bűncselekményeket. A karaktert megformáló Fejes Tímea öt évig játszott a sorozatban, amiért nagyon hálás - mondta a Borsnak. „Nehéz szívvel mondok búcsút a sorozatnak, de örülök, hogy ép bőrrel lejutottam a hídról, szemben Ibolyával" - nyilatkozta a lapnak Fejes, aki menesztése előtt esküvőre készült, ám ezt a kiesett kereset miatt el kellett halasztaniuk.

fejes

13. Kósa Bálint

A Jóban Rosszban készítői természetesen az évadzáró epizódban sem kímélték a karaktereket: az évad utolsó részében a sorozat Nemes Viktorját alakító Jánosi Dávid testvérét, a Kósa Bálintot megformáló Jánosi Ferencet iktatták ki egy autóbalesettel. A problémás karakter azután ütközik neki egy fának, hogy elsodorja a Szabó Zsófi által alakított Betty Tanakist.

janosi