A JustSpotted.com lényege, hogy összegyűjti a Twitteren, Facebookon található, celebekkel foglalkozó bejegyzéseket, különösen azokat, amelyek valamilyen földrajzi helyzetmeghatározást is tartalmaznak, majd egy könnyen áttekinthető térképre helyezi a kapott információkat. Ezzel nagyjából valós időben követhetővé válik, melyik híresség épp hol kávézik, vásárol cipőt, vagy épp heverészik a tengerparton.

Egy átlagos, magára valamit is adó, interneten aktív celeb elérhető Twitteren, ahol megosztja a rajongóival, hogy mit csinál és hol van. Fent van persze Facebookon is, ahol szintén megosztja a rajongóival, hogy mit csinál és hol van. Az igazán progresszívek használják a Foursquare-t vagy valamelyik klónját, ahol viszont már semmi más cél sincs, mint azt megosztani, hogy hol van. Ezen kívül persze vannak a rajongók is, akik szintén fent vannak a Facebookon, a Twitteren és a Foursquare-en, és előszeretettel osztják meg mindenkivel, hogy éppen hol látták a kedvencüket.

Mivel a celebek legtöbben önszántukból közlik ismeretlenek millióival, hogy éppen hol vannak, és mit csinálnak, eddig nem panaszkodtak  privát szférájuk megsértése miatt. Persze, hiszen ők maguk osztják meg ezeket az adatokat, amelyekből ráadásul rengeteg keletkezik egy nap, nagyon kemény meló átnyálazni minden bejegyzést, ami arról szól, hogy valaki van valahol, vagy látott valakit valahol. Éppen a rendszerezhetetlenség, a nehéz kutathatóság védte eddig a különböző közösségi szolgáltatások felhasználóit, de a helyzet nemrég megváltozott.

Nemrég elindult ugyanis a Just Spotted nevű szolgáltatás, ami nem mást csinál, mint szépen összegereblyézi azt a rengeteg adatot, ami hírességek tartózkodási helyét közli, és egy állandóan frissülő, könnyen áttekinthető világtérképen jeleníti meg az egészet. A leggyakrabban látott hírességekből listát készít, az egyes hírességekre rákeresve azt is könnyedén megtalálhatjuk, hogy leginkább merre mozognak. A szolgáltatást a közeljövőben tervezik bővíteni, hogy nagyjából hétezer hírességből álljon a kereshető adatbázis.

Rumer Willis például tegnap Németországban volt, Kim Kardashiant két rajongója is látta Los Angelesben, és valaki úgy hallotta Seattle-ben, hogy a környéken van Drew Barrymore. Egészen elképesztő szolgáltatás.És ennek nem mindenki örül.

Bár a cég vezetője, AJ Asver a San Francisco Chroniclesnek nyilatkozva ártalmatlannak nevezte a szolgáltatását, sokatmondó, hogy a Twitter már meg is tiltotta a Just Spotted hozzáférését a valós időben frissülő hírfolyamokhoz, méghozzá a privát szféra védelme érdekében. Az ügyvezető szerint azonban ezzel túlaggódták a helyzetet: "Az információk nem kerülnek be olyan gyorsan a rendszerbe, hogy az emberek odarohanhassanak a helyszínre, és megnézhessék a hírességeket. Ez csak egy ártalmatlan módja annak, hogy közelebb hozzuk a hírességeket a rajongóikhoz".

A Twitter hivatalosan azzal indokolta a Just Spotted eltiltását az adatoktól, hogy nem pontosan az az oldal licencelte az adataikat, mint amelyik végül a szolgáltatást indította. "A Just Spotted, amit korábban Scooplernek hívtak, licencelte a Twitter fő adatcsatornáját, amely minden publikus hírfolyamot tartalmaz, hogy azt a valós idejű keresőjükben felhasználják. A JustSpotted.com nem az a termék, amelyikkel mi szerződtünk, ezért felfüggesztettük a megállapodást" - áll a Twitter közleményében.

A celebtársadalom egyelőre nem reagált az új szolgáltatásra. A szolgáltatás pártján állók általában azzal érvelnek, hogy a Just Spotted alapvetően nyilvános adatokat gyűjt be, sok esetben olyanokat, amelyeket az egyes hírességek osztanak meg a nagyvilággal.