Sebastian Vettel lett a hétvégén az F1 legfiatalabb világbajnoka, fél évet ráverve az eddig csúcstartó Lewis Hamiltonra. A Red Bull visszahúzódó pilótája kétévesen kezdett vezetni, hétévesen már versenyzett. A választott sportága csillogása viszonylag távol áll tőle, gimi óta ugyanaz a barátnője, nem vágyik menő kocsikra, Beatlest hallgat és Monty Pythont néz.

"Az apám amatőr felfutóversenyeken vett részt a Volkswagen Golffal. Szerintem nagyon jó volt. Ez még a nyolcvanas években volt, és amikor ő leállt, akkor jöttem én. Kétéves voltam, amikor megvette nekem az első gokartot. Amikor hétévesen elkezdtem versenyezni, abbahagyta a versenyzést, és minden szabadidejében engem segített. Tizenöt éves koromig gokartoztam, végig az apám volt a szerelőm" – mesélt egy interjúban legnagyobb példaképéről, az apjáról a Red Bull 23 éves F1-világbajnoka, a német Sebastian Vettel.

Mint rengeteg német kisgyereknek, a sportpéldaképe természetesen Michael Schumacher volt, ezért különösen megtisztelőnek érezte, hogy úgy versenyezhet a Forma-1-ben, hogy a hétszeres világbajnok német pilóta néhány év pihenő után visszatért a versenyzők közé. A 2010-ben mindent elérő 23 éves pilóta első Forma-1-es edzésnapján egyébként meg is előzte egykori példaképét.

Nem is kellett sokáig várni, hogy az új csodapilótaként, valamint az új Michael Schumacherként kezdje mindenki emlegetni. "A legrosszabb, ha csodagyereknek hívnak. Leszarom, ha Baby Schuminak hívnak. Az újságíróknak valamit írniuk kell, különben kirúgják őket, ezért ilyen hülyeségeket találnak ki" – mondta korábban a tehetség arról, hogy nem bírja, ha a lapok az orra alá dörgölik a tehetségét.

Nyilatkozatai alapján a kisvárosnak számító Heppenheimből származó 23 éves versenyző nagyon szerény, a választott sportjának csillogását, fényűzését kerülő ember. Ez persze nem zárja ki azt, hogy viszonylag rendszeresen feltűnjön a Red Bull különítményével Heppenheim utcáin, hogy kicsit parádézzon a rajongóinak.

Az ilyenektől eltekintve viszont inkább visszahúzódó. Például nem állt be egyelőre a pilóták azon táborába, akik a Forma-1 körül ólálkodó modellalkatú groupiek közül választja ki a barátnőjét. Vettel a gimnázium óta jár jelenlegi barátnőjével, Hanna Praterrel. "Sosem voltam az a típus, aki úgy váltogatja a barátnőit, mint más a fehérneműjét. Egyszer csak lett egy barátnőm, nagyon boldog vagyok vele, úgyhogy ennyi" – mondta a pilóta Mirrornak. Sokáig távkapcsolatban éltek, mert Vettel egyrészt sokat utazott a versenyek miatt, másrészt, amikor otthon volt, akkor is Svájcban lakott, míg barátnője Németországban járt iskolába, ahol textildesignt tanult. Nagyon ritkán látni őket közös képeken, többek között azért, mert Prater nem jár a versenyekre. Nem szeretné elterelni barátja figyelmét a versenyről, amit Vettel sem bán különösebben. "Az ember nem viszi a feleségét az irodába" – mondta egyszer viccesen arra, amikor azt kérdezték tőle, miért nem szokta elkísérni a barátnője.

Annyira ritkán látni őket, hogy már többször elindultak azok a pletykák, hogy szakítottak, de augusztusban még együtt voltak az olasz tengerparton. A legutóbbi hírek szerint már nem is távkapcsolatban élnek, Prater odaköltözött a fiújához Svájcba.

Vettel tehát visszahúzódó, nem éli olyan nyilvánosan a kapcsolatát, mint például a nála csak fél évvel idősebb pilóta, a legfiatalabb világbajnoknak járó cím előző birtokosa, Lewis Hamilton, aki a Pussycat Dolls énekesnőjével, Nicole Scherzingerrel kezdett járni nem sokkal azután, hogy megkezdte karrierjét a Forma-1-ben. Scherzinger nagyjából a kapcsolat eleje óta arról mesél a lapoknak, hogy mikor terveznek vagy mikor nem terveznek összeházasodni Lewis Hamiltonnal. Jelenleg a mikor nem terveznek állapotban vannak.

A sportággal járó rengeteg pénz, gyors autó és luxus Vettelt nem ragadta magával, pedig 18 éves korában már egy BMW X3-ast vezetett. Egészen pontosan a BMW terepjárója volt az első személyautója. "Azokat a kocsikat vezetem, amik tetszenek. Nem vagyok autósznob. Ha megtetszik egy Skoda, akkor Skodát fogok vezetni. Jelenleg a BMW nagykövete vagyok, úgyhogy most BMW-ket vezetek" – mondta korábban Vettel a Times Online-nak autóválasztási szokásairól.

Hozzátéve, a legtöbb pilótához hasonlóan, ő is a messzemenőkig szétválasztja a versenyzést és az autós közlekedést. "A versenyzés nem az utcára való, úgyhogy nagyon óvatosan vezetek a hagyományos utakon. Felelősséggel tartozol nemcsak magadért, de másokért is" – mondta a pilóta a Times Online-nak.

Persze nem mindig annyira visszafogott, mint ebben a nyilatkozatban, az első F1-es győzelmét hozó monzai versenyre például egy KTM X-Bow típusú sportautóval érkezett.

Az autók mellett a futás és a kerékpár állnak hozzá nagyon közel, azt mondja, ha véget ér autóversenyzői karrierje, ami reményei szerint minél később következik majd be, akkor szívesen futna maratonokat, esetleg elkezdene triatlonozni.

A sportolóról szóló rövid információgyűjteményekben azt írják, ha éppen nem sportol, akkor nagy eséllyel az Ipodját hallgatja, ami a kedvenc kütyüje, és szinte biztos, hogy van az mp3-lejátszón néhány Beatles-album, mert az a kedvenc zenekara. "Ők minden idők legnagyszerűbb zenészei" – mondta a zenekarról.

Filmekből kifejezetten a könnyű műfajokat kedveli, a kedvenc színésze Jim Carrey, a kedvenc filmje a Monty Python Brian élete című alkotása.