A börtönviszonyokról a Velvet egy volt elítéltet kérdezett meg, aki szerint ha Stohl Andrásnak szerencséje van, kiemelik és könyvtáros lesz a börtönben. Hogy védelmi pénzt biztosan kell majd fizetnie, és ha mázlija van, valószínűleg keresni fognak számára olyan embereket, akik megvédhetik mindattól, ami rá vár.

Stohl Andrásra ha börtönbe kerül, egész másmilyen élet vár rá: nem az ismert ember lesz, aki szabadon él, úgy, ahogy szeretne. Szigorú házirendet kell betartania, be kell illeszkednie egy tőle idegen környezetbe. Mindennapjai börtönmunkával telhetnek, és szabadulása után a börtönviseltség stigmájával is meg kell birkóznia. A börtönben lévő agresszióról, drogokról és erőszakról nem is beszélve. Egy kriminálpszichológus tanulmánya szerint minden az első belépésen és természetesen a börtönben lehetséges anyagi javakon múlik.

Ha van valamije, megúszhatja a pitizést

"Az "előkelő idegennel" egészen addig lehet költetni előkelő idegensége megvásárlására, amíg csak van neki valamije. Még ő maga is méltányos és helyes megoldásnak találja, hogy ezúton egy előkelő idegenhez méltatlan viták és pitizések nélkül mentességhez lehet jutni a lealacsonyító közszolgálati zárka-munkálatok alól. Aztán ha már nem tud fizetni, kénytelen lesz elgondolkodni rajta, hogy előkelő-e és idegen-e még, mert ettől kezdve meg kell csinálnia mindent, ami alól korábban mentességet vásárolt magának. Mindegy, hogy ő hogyan gondolkodik magáról. Hogy kevésbé előkelőnek és kevésbé idegennek tartja-e már magát, vagy még nem, ha nem tudja megfizetni az árát, kénytelen "inkognitóba" vonulni. Mire szembe mer nézni a ténnyel, hogy börtönviselt lett, akkorra a többiek már régen csak mint "csicskát" emlegetik" – írja  Dr. Végh József kriminálpszichológus a Szégyenbélyegek című tanulmányában.

A Velvet által megkérdezett volt elítélt, Döme, megerősítette a tanulmányban említett "fizetést" a börtönön belül és hozzátette, ha Stohl Andrásnak szerencséje van, keresnek neki valakit, aki megvédi.

"Védelmi pénzek vannak most is a börtönben"

“Többfajta dolog létezik, attól függ, hogy melyik börtönbe kerül. A börtönben lévő hierarchiák elképzelhetetlenek. Ha őt kiemelik, és biztosan kiemelik valahová, egy könyvtárba, vagy valami más helyre, akkor jó. De egy szállításnál, amikor a rabokat szállítják, az egyik összecimborál vele, a másik meg kirabolja. Ezt úgy kell érteni, hogy védelmi pénzek vannak most is a börtönökben, a tehetősebb raboktól szedik, aki kintről kapják a pénzt. Több jól szituált embert szó szerint összevernek vagy bármi mást csinálnak vele" – nyilatkozta a Velvetnek a börtönviselt Döme.

Bandák uralkodnak a börtönökben

"A börtönviszonyokban is vannak olyan helyek, ahol például Borsod megyei bandák uralkodnak, vagy budapesti bandák uralkodnak. Nem jó sehol. Számára sokkal jobb lenne egy kisebb fegyintézet, ahol kevesebb mozgással rendelkeznek a rabok. Szerintem neki nincsenek alvilági kapcsolatai. Teljesen mindegy, hogy ő drogot vett, vagy akármit, nem ismer olyan embereket. Lehet, hogy majd keresnek neki embereket, akik megvédik őt valamilyen formában. Ez sem neki, sem a családjának, de senkinek nem jó. Nem láttam egyetlenegy darabját sem, de azt mondják, jó színész, és a kollégái kiállnak mellette" – tette hozzá a tapasztalt interjú alany.

A börtön az mindig rossz

"Nincs szüksége a börtönre. Egyetlen dologra nincs szüksége, a jogosítványára, mert rosszul él ezekkel a dologgal, kicsit nagymellényű. De a minősítés nem miránk tartozik, hiába akar a társadalom ítélkezni. A börtön nem jó, az mindig taszít és nyomorba dönt. Feltétlenül közmunkára kellene ítélni, olyan helyen kellene dolgoznia, ahol egy kis alázatot tanúsít az emberekkel szemben. A börtön az nem megfelelő. A szegények, elesettek mellett kellene dolgoznia, hogy egy kicsit szokja azt az életvitelt, csak úgy árnyaltan. A börtön az mindig rossz" – mondta Döme.