Kizárták a TV2 Szépségkirálynő című versenyéből Kocsis Korinnát, mert 2009-ben már megnyerte a Miss Earth címet a konkurens csatorna királynőválasztásán. Szerinte ez nem kizáró ok, Hajdú Péter, a műsor producere szerint igen. Fellebbezésnek helye nincs.

Kizárták a TV2 Szépségkirálynő című versenyéből Kocsis Korinnát, noha a versenyszabályzatnak nem mondott ellent – csak éppen van már egy Miss Earth címe. A lány, aki 2008-ban Vas megye szépe, 2009-ben Miss Earth Hungary, tavaly nyáron pedig a Füredi Anna-bál szépe lett, a Velvetnek kifejtette: azért jelentkezett a Szépségkirálynőbe, hogy meglévő címei mellé egy magasabb presztízsűt szerezzen. "A Miss World címért indultam – amikor a Miss Earth-öt megszereztem, még csak 18 éves voltam. Azóta eltelt két év, úgy érzem, sokat fejlődtem."

A zsűri döntött

Kocsis hiába fejlődött: Hajdú Péter, a műsor producere a válogatáson közölte, hogy nem vehet részt a versenyben, mert korábban már befutó volt a Királynőn. Persze nagyon csinosnak találják, úgy látták, jó eséllyel indulna. "Valóban úgy gondoltam, hogy inkább adjuk meg a lehetőséget más lányoknak, akiknek eddig még nem volt szerencséje. Megvitattam ezt a többi zsűritaggal, akik szintén úgy vélték, hogy nincs helye az idei mezőnyben. Erre másnap felhívott a törtető szépségkiralynő párja, aki egy középkorú vállalkozó, és megfenyegetett, hogy egészen Donald Trumpig megy, ha kell."

Tudva, hogy a versenykiírásnak nem mond ellent, Kocsis nem nyugodott bele a döntésbe, és ellenérzéseit az erre a célra létrehozott blogjában öntötte szavakba. Azt írja, az idei Miss World Hungary és Miss Universe Hungary jelentkezési feltételei között semmi sem utal arra, hogy a Miss Earth cím kizáró ok lenne, ellentétben az alábbiakkal: "Ha a jelentkező férjezett, illetve elvált, gyermekes, akt-, illetve hasonló jellegű felvétel készült korábban róla, illetőleg ilyen jellegű jogokat adott el bármilyen médiának" – ezek egyike sem igaz Kocsisra. A Velvet ellenőrizte a Miss Earth, World és Universe kiírásait – a jelentkezési feltételek között valóban sehol sincs megjelölve, hogy a versenyző nem lehet egy korábbi cím birtokosa.

Hajdú kiskirályoskodása aláássa a műsor hitelességét

Kocsis a blogjában részletesen beszámol az eseményekről: mint írja, a Miss World Hungaryre jelentkezett, amit vissza is igazoltak, majd tudatták, hogy meg kell jelennie a június 7-ei előválogatáson. "A zsűritagokon kívül a műsor producere, Hajdú Péter is jelen volt, aki, miután tudomást szerzett az egyik zsűritagtól, hogy én korábban elnyertem a Miss Earth Hungary címet, közölte, hogy ez számára elfogadhatatlan, és a jelenlétemben a zsűri tagjaival sajátos stílusában nyomatékosította, hogy ez nála kizáró ok (persze ő nem tagja a zsűrinek!), és hogy engem azonnal tessenek kizárni" – írja Kocsis. Hozzáteszi, ugyanekkor a verseny licenszének tulajdonosa kijelentette, hogy ez az indok nem szerepel a jelentkezést kizáró okok között.

A korábbi Miss Earth szerint Hajdú kiskirálykodása a műsor hitelességét ássa alá, a producer TV2 Aktív műsorában tett indoklását pedig nem fogadja el. "Abban párhuzamot vont az általam is nagyra becsült Tóth Vera, megasztárgyőztes újbóli Megasztár versenyen történő indulása és az én mostani versenyen való részvételem között" – írja Kocsis.

IMG 9655

Azt is állítja: Hajdú ezzel jogszerűtlenségbe keverte egyrészt a hazai liszensztulajdonost, másrészt a versenynek teret adó TV2-t. A producer szerint ez azonban etikai kérdés, és neki nem kellett győzködnie a zsűrit ahhoz, hogy Kocsis ne indulhasson.

"Azt nem tudom, hogy mi áll a szabálykönyvben, de az biztos, hogy ilyen dolgokban a zsűri dönt, és most egyöntetűen azt akartuk, hogy ne indulhasson a lány, mert ez morális kérdés, ha nincs szabályozva, akkor is így etikus. Ráadásul ez persze nekem csinál reklámot, de attól még bosszantó, ahogy körbehaknizza vele a sajtót" – mondta el a Velvetnek.

24 lány jutott tovább

A verseny továbbjutóinak névsorában Kocsis neve nem szerepel, ott van viszont Weisz Fanni, a siket szépségkirálynő, Regős Lili, aki az egyik magyar focistával, Bodnár Lászlóval járt régebben, és egyszer már bejutott a Királynő döntőjébe, illetve Lipcsei Betta, aki az egyik sportcsatorna műsorvezetője. A tavalyi (akkor még csak Királynő, a konkurens csatornán) döntő ilyen volt.