A vádirat szerint a Jóban rosszban színésze állva, a falhoz szorítva erőszakolta meg Palácsik Tímeát: egyik kezével lefogta, a másikkal pedig a nemi szervét próbálta Palácsik összeszorított combjai közt behelyezni. A színész ügyvédje azzal védekezik, hogy ez kivitelezhetetlen. Damu Rolandot két rendbeli személyi szabadság megsértésével és egy rendbeli erőszakos közösüléssel vádolják, a védő szerint a vádirat azonban tele van egymásnak ellentmondó nyilatkozatokkal, a szakértők pedig nem találtak nemi erőszakra utaló jeleket.

Damu Roland két rendbeli személyi szabadság megsértése és egy rendbeli erőszakos közösülés vádjával áll a bíróság elé június 16-án, csütörtökön, amiért 2010 novemberében előzetesbe került: exnője, Palácsik Tímea nemi erőszakkal vádolta. A három bűncselekményért 2-től 12 évig terjedő szabadságvesztést kaphat Damu Roland, ha úgy ítéli meg a bíróság. A színész ügyvédje, Dr. Mohácsi Ferenc a Velvetnek elmondta, a vádirat számos eltérő, egymásnak ellentmondó nyilatkozatot tartalmaz, amelyeket a rendőrségnek kellett volna tisztáznia. Állítása szerint, ha ez megtörténik, akkor bíróság elé sem kerül az ügy, épp ezért semmilyen büntetésre nem számít.

A vádirat szerint Damu Palácsik Tímeát háttal szorította a falnak, és vele szemben állva, a nőt egyik kezével lefogva, próbált behatolni a nő összeszorított combjai közt. Palácsik Tímea a rendőrségnek nem tudta elmondani, mennyi ideig tartott mindez, egyszer egy percet mond, másszor azt állítja, "két húzásig" tartott. A dulakodás közben Palácsik ütötte, harapta Damu Rolandot, a szemét nyomkodta. "A sértettet szorosan átölelte, bal kezével annak jobb vállát leszorította, míg jobb kezével nemi szervét próbálta a sértett hüvelyébe helyezni, a sértett azonban ellenállt, lábait összeszorította, s próbálta megrúgni a vádlottat. A vádlott kitartóan próbálkozott, míg végül sikerült a sértett hüvelyébe hatolnia, és a közösülést megkezdenie" – áll a vádiratban.

Mi is a nemi erőszak pontosan?

A színész korábbi ügyvédje, Dr. Szigethy György elmondta a Velvetnek, hogy az orvosszakértők nem találtak nemi erőszakra utaló jeleket. A törvény szerint már akkor is megtörténtnek kell tekinteni a nemi erőszakot, ha csak összeértek a nemi szervek – ezt bizonyítani csak a védekezés közben keletkezett sebekkel lehet. Az ügyvéd elmondása szerint azonban "semmilyen erőszakra utaló jelet nem találtak, se olyan nyomot, ami ennek a bűncselekménynek a jellemzője, a sértett nemi szervén sem találtak nyomot. “

"A vád megalapozatlan. A sértett nyilatkozatait bosszú és féltékenység vezérli” – nyilatkozta a Velvetnek dr. Mohácsi Ferenc ügyvéd, aki hozzátette, biztos Damu Roland felmentésében. "Az egyik személyi szabadság megsértése miatt indult ügyben, ami egy ráckevei wellness szállodában történt, van két tanú, a sértett és a gyanúsított. Azt kell mondjam, nincs erre a vádra adat, ugyanis a rendőrség nem folytatta le a nyomozást, négy eltérő nyilatkozat van és egy látlelet. A másik vád az erőszakos közösülés eszközcselekménye, ez a két cselekmény nem lehet különálló, térben és időben beleolvad a személyi szabadság megsértése. Az ügyészség ebben hibát vétett" – mondta arról, hogy szerinte technikai hiányosságok is vannak a vádban.

Damu ügyvédje ilyen nyomozati anyaggal még nem találkozott

"Így nem lehetett volna vádat emelni. A sértettnek ellentétes a nyilatkozata számos tanúval, rendőrökkel, önmagával, de nem egy-két helyen, és mondjuk időpontok vonatkozásában, hanem egyik nyilatkozatában úgy összeverték, hogy egy ember abba belehalna, más nyilatkozatában már egy kézéllel történő 'karateütésről' beszél. Ha azt az egyszerű kérdést feltette volna a rendőr, hogy hölgyem, miért térnek el ennyire a nyilatkozatai ilyen szinten, akkor van erre egyértelmű válasz, és ha van erre egyértelmű válasz, akkor nem vádemelésre, hanem a nyomozás megszüntetésére kellene sort keríteni" – nyilatkozta Damu Roland ügyvédje, aki a 2010. november 17-én készült rendőri jelentésről is beszélt.

A főügyészség közleménye a vádiratról

A Budapesti V. és XIII. kerületi Ügyészség vádat emelt erőszakos közösülés bűntette és aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette miatt D. Roland ellen – írta közleményben a Fővárosi Főügyészség az MTI-nek.
A vádirat lényege szerint a vádlott 2008. év szeptemberétől 2010. év októberéig – kisebb-nagyobb megszakításokkal – élettársi közösségben élt P. Tímea sértettel. Viszonyuk során rendszeresen alakult ki köztük tettlegességig fajuló konfliktus. A vádlott és a sértett 2009 nyarán egy szállodai szobában vitatkozni, majd veszekedni kezdett, és a szóváltást követően a vádlott ököllel arcul ütötte a sértettet, aminek következményeként a nőt bal szeme, belső szemzuga és az alatta lévő terület bevérzett.
Tavaly novemberben a vádlott korábbi viszonyuk helyreállításának reményében a vádlott XIII. kerületi lakásában találkozott a sértettel, azonban vitatkozni kezdtek egymással, majd az elfajult vita során a vádlott folyamatosan ütlegelte és rugdosta volt élettársát. A sértett megpróbált ugyan ellenállni, de a vádlott – továbbra is bántalmazva a sértettet – közösült vele. A sértett a lakásból nem tudott elmenekülni, mert a férfi az ajtót kulcsra zárta, és az eseményeket követően csak hosszas könyörgésre engedte el volt élettársát a lakásból.
A bántalmazás következtében a sértett az arcán, a nyakán, a jobb felkarján, a bal bokáján, a jobb térdhajlatán, hátán szenvedett el zúzódásos, bevérzéses sérüléseket – írta az ügyészség.
A kerületi ügyészség a bűncselekmények elkövetése miatt börtönbüntetés kiszabását indítványozta Damu Rolanddal szemben.
Az eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság folytatja.

Az ügyvéd kizártnak tartja a büntetést

"Ilyen rendőri jelentést én még nem láttam. A kiérkező járőr a jelentésében megjegyezte, hogy a sértett hölgy egész este feltűnően jókedvűen viselkedett, akkor komorult el kissé, amikor az orvosok vizsgálták. Nyilvánvaló, hogy egy megerőszakolt nő nem így viselkedik. Nem számítunk büntetésre, ez az a helyzet, amiben kizártnak tartom a büntetést" – mondta el a Velvetnek az új orvosszakértők bevonását és újabb hazugságvizsgálatot indítványozó ügyvéd.

Jogos elégtétel és a tárgyalás elnapolása

Valamennyi szakkérdésben más szakértők kirendelését rendelte el a bíróság, így a tárgyalás elnapolása várható. Az ügyvéd lapunknak elmondta, hogy a további indítványait a tárgyalástól teszi függővé, valószínűsíthető, hogy nem egy tárgyalás lesz Damu Roland ügyében. “Ügyfelem kérte, hogy zárják ki a nyilvánosságot, mégpedig azért, mert pont a nyilvánosság miatt veszítette el valamennyi munkáját. Van egy erős közhangulat, mely Palácsik Tímea nyilatkozatai, eljárása miatt alakult ki. Egy tényről lesz szükséges beszámolni, a felmentő ítéletről" – tette hozzá dr. Mohácsi Ferenc ügyvéd, és elmondta, ha beigazolódik, akkor Damu ígérete szerint feljelenti majd hamis tanúzás miatt Palácsik Tímeát. “Ilyen helyzetben, amikor börtönbe zárják, eljárás indul ellene, vagyontalanná válik, jogos elégtételt kíván a helyzet. Értelemszerűen, aki valótlanul vádol mást, annak vállalni kell a következményeit. Felmentő ítélet bizonyítottság vagy bűncselekmény hiányában valósulhat meg. A mi esetünkben kétséget kizáróan bűncselekmény hiánya állapítható meg. Amint közvádra üldözendő bűncselekmény jut a bíróság tudomására, köteles hivatalból feljelentést tenni. Jelen eljárásban erős a gyanúm, hogy sor fog erre kerülni.”