Nemi erőszak, személyi szabadság korlátozása és egy rendbeli súlyos testi sértés miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Damu Rolandot hétfőn. A színész enyhítésért fellebbezik. Kövesse velünk az ítélethirdetést!

15:56

Nagy kergetőzés volt itt a bíróságon az ítélethirdetés után.

15:54

"Ezt magának köszönheti" - mondja P. Tímea arra, hogy elégedett-e a büntetéssel.

15:53

P. Tímea zokogva nyilatkozik a TV2-nek. Reméli, hogy a megaláztatások lassan véget érnek. "Fogalmam sincs, nem vagyok jogász" - mondja arra a kérdésre, amikor azt kérdezik tőle, mi fog történni másodfokon.

15:52

"Ilyen a világon nincsen, a bizonyítékok nevetségesek. Annyiról van szó, hogy a bírónő P. Tímea számára ítélt, nem a számomra" - mondta Damu a tárgyalás után feldúltan. Eléggé leizzadt.

15:50

Damu felmentésre és enyhítésre fellebbezik. Az ügyvédje csatlakozik hozzá. Akkor a Fővárosi Bíróságon folytatjuk.

15:45

Szándékos bűncselekmény, ezért kapta mellékbüntetésként a közügyektől eltiltást. Az ügyész súlyosbítást kért.

15:43

A hat évnek az az oka, hogy középmértékes ítélekiszabás van, ami Damu esetében 7 év börtön lett volna. Az egyik vádpontnak 2-8 éve a lehetséges büntetése, ráadásul halmazati büntetésről is szó van. De mivel az egyik cselekmény még a középmértékes rendszer bevezetése előtt történt, így a bíróság a valamivel enyhébb hat év mellett döntött. Mivel Damunak se gyereke, se egyéb enyhítő körülménye nincs, így maradt a hat év.

15:39

A bírónő most egy verekedésről beszél, amikor Damu azt mondta, P. Tímea hazudozik, és két teljesen különböző vallomást tett a sértett és a vádlott. Ismét felhozzák, hogy P. Tímea vallomása végig következetes volt, valamint a vallomását alátámasztják taxisok, orvosok, illetve más személyek, akikkel találkozott. Most a poligráfos vizsgálatokra, illetve pszichológusi szakvéleményekre hivatkozik a bírónő. A pszichológusok egyébként azt állapították meg, hogy P. Tímea konfliktuskezelő személyiség, míg Damu részben konfliktuskezelő, hajlamos a kitörésekre.

15:35

A sértett most már egyértelműen sír, Damu mereven ülve hallgatja az ítélet ismertetését. A bírónő közben arról beszél, hogy a sértett vallomása végig következetes volt, tanúk is alátámasztották a történetét, sőt orvosi látleletek is. Damu történetében ezek szerint voltak kisebb hiányosságok.

15:32

P. Tímea is bent ül a teremben, hallgatja a történeteket. Ma már volt olyan, hogy a tárgyalás egyik pár perces szünetére sírva távozott, annyira felzaklatták a felemlegetett esetek. A bírónő indoklását is fátyolos szemmel hallgatja, nem tűnik boldognak, inkább szomorúnak. A bírónő közben arról beszél, hogy a sértett és a vádlott vallomása a legtöbb helyen megegyezett. A szállodás esetben Damu a magyarázat szerint elállta P. Tímea útját, nem engedte, hogy a verés után segítségért menjen.

15:27

A bírónő ismerteti az indoklást, de mivel a tárgyalás zárt volt, ezért csak azokat a részeket, amelyek nem túl személyesek. Ezeknél a részeknél majd ki kell mennie a sajtó képviselőinek a tárgyalóteremből. A bírónő, aki egyébként egy nagyon szép, fodros, kék koktélruhában van, arról az esetről beszél, amikor Damu annyira megverte P. Tímeát, hogy a sértett nem tudta elhagyni a szállodai szobáját.

15:24

Damu az ítélet meghallgatása előtti pillanatokban hevesen körözött a fejével, mint aki ropogtatni akarja a nyakát. Pont, mint amikor egy bokszoló feláll a sámlijáról a menet elején - jelentette tudósítónk.

15:22

Damu Rolandot egyetlen vádpont alól mentették fel, egy rendbeli súlyos testi sértést úszott meg.

15:20

Bűnösnek találta a Pesti Központi Kerületi Bíróság Damu Rolandot a nemi erőszak, személyi szabadság korlátozása és egy rendbeli súlyos testi sértés vádjában hétfőn. A Jóban rosszban kirúgott színésze első fokon hat év letöltendő börtönbüntetést kapott  - jelentette a Velvet helyszíni tudósítója. Emellett a bíróság kötelezte az 1,2 milliós perköltség megfizetésére is, valamint hat évre a közügyektől is eltiltották.

Eddig történt

A Jóban Rosszban egykori Várnagy Elődjét 2010 novemberében vette őrizetbe a rendőrség, miután akkori menyasszonya, Palácsik Tímea feljelentést tett ellene a 13. kerületi rendőrségen nemi erőszak és testi sértés miatt. A TV2 ahol addig dolgozott, szinte azonnal kirúgta, többek között azért is, mert már korábban is volt hasonló balhéja, akkor nőt vert. 2001-ben is hasonló okból kapott felfüggesztettet; súlyos testi sértés miatt állt a bíróság elé, az ütések szenvedő alanya akkori barátnője volt. A kirúgott színészt két nappal az őrizetbe vétele után előzetes letartóztatásba helyezték, tíz nap után azonban szabadon távozhatott. A börtönből sírva sétált ki, a bejáratnál új barátnője, Regina várta. Damu akkor a korábbi vallomásának megfelelően tagadta a Borsnak a vádakat.

Decemberben már beismerte a pofozkodást, azt azonban továbbra is tagadta, hogy megerőszakolta volt nőjét. Damu később hamis tanúzást kiáltott, majd lekurvázta, aztán embercsempészet miatt felnyomta a rendőrségen volt nőjét, aki végül két év próbára bocsátást kapott másodfokon embercsempészet és bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás miatt.

Újabb tanúk jelentek meg, májusban pedig megtörtént a vádemelés, miután a rendőrség - a szakértői véleményekkel ellentétben - arra jutott, hogy Damu mégiscsak megerőszakolta Palácsikot. A Blikk nemrég azt írta, módosították a vádat Damu Roland ellen, az eddigiekhez hozzácsaptak még három rendbeli súlyos testi sértés kísérlete vádat.

A módosított vád szerint a színész 2009-ben úgy megütötte Palácsikot, hogy feldagadt a szeme, valamint kétszer is jól megrúgta westerncsizmájával. Az egyik ilyen rúgás okozta Palácsik bokasérülését a vád szerint, de a szokásoknak megfelelően vita van a szakértők között. Az egyik vélemény szerint a veszkócsizma felismerhető nyomot hagyott volna, a másik szerint nem, inkább az történhetett, hogy Palácsik bokája simán kifordult.

A tárgyalási napok eddigi feltételezett történéseiről erre talál összefoglalót.