Kollégái és barátai még mindig értetlenül állnak az Új Színház negvvenéves színészének halála előtt. Szabó Győző szerint ilyen hőfokon csak kevesen élnek, Gubás Gabi úgy gondolja, Huszár Zsolt a tehetséget dolgozta fel nehezen. Szikszai Rémusz az egyik legközelebbi barátja volt Huszár Zsoltnak, tőle és többi barátjától kapta azt a kerékpárt, amit a baleset idején tekert. Szikszai feldolgozhatatlannak és abszurdnak érzi barátja halálát.

Az egész színházi világot megdöbbentette Huszár Zsolt színművész halála. A negyvenéves férfit Budapesten, a Dohány utca és a Károly körút találkozásánál ütötte el a 41-es villamos szombat hajnalban. Anyaszínháza és kollégái ma este hétkor tartanak virrasztást, az Új Színház gyászelőadásként felvételről vetíti majd az Édentől Keletre című előadást, amelyben főszerepet játszott.

A színészeknek még felocsúdni sem volt idejük, ma hat órakor azonban már lesz egy társulati megbeszélés, amin majd velük is tudatják, hogyan tovább. "Én azt sem tudom, hogy mi történt pontosan, de már a főiskolán is dolgoztunk együtt, régóta ismerjük egymást" - kezdte Száraz Dénes, az Új Színház színésze a Velvetnek. "Akkor váltunk haverokká, mikor testvéreket játszottunk az Édentől Keletre című darabban" - mondta.

Erős, mint egy bika

"Ez felfoghatatlan. Mert vannak betegségek, meg lábtörések, de őt most nem pótolni kell, hanem nem lesz többé. A színháznak meg mennie kell tovább, és a vezetőségnek máris azon kell gondolkodnia, hogy ki legyen helyette" - nehezményezi a Jóban Rosszban színésze, aki egyelőre nem tudja, hogyan érinti a társulatot ez a dolog. "Holnap már kezdődnek is a próbák, nem tudjuk még, ki veszi át a szerepeit, de ez most nem is fontos. Ez egy ilyen szakma, mindegy megy tovább, talán ez a legnehezebb, menni tovább, nem foglalkozni azzal, amit érzünk."

Száraz Dénes szerint Huszár most tartott élete felénél, és még nagyon sok szerep várt volna rá, hiszen nagyon tehetséges volt. "Hatalmas lángon égett, de abból is látszik, hogy mennyire nagy színész volt, hogy még egy átmulatott éjszaka után is száz százalékosan teljesített. Bulizós típus volt, más talán nem lett volna képes dolgozni másnaposan, de ő erős volt, mint egy bika."

Meglepetésbuli és kerékpár

Szikszai Rémusz az egyik legközelibb barátja és kollégája volt, tőle és Vádli elnevezésű társulatuk többi tagjától kapta a színész azt az ominózus kerékpárt, amit a baleset idején tekert. "Volt egy közös projektünk, hiszen együtt alapítottuk a Vádli Színházat, ahol első előadásunkért, a Caligula helytartójáért még a Színikritikusok Díjára is jelöltek minket. Nagyon sok tervünk dőlt dugába ezzel, de a társulat többi tagjával, Király Attilával és Gyulay Eszterrel egyetemben még eszünkbe se jutott a helyettesítésén gondolkodni. Majd egyszer megy tovább az élet, de hagyni akarok neki időt, hiszen túl közel állt hozzánk.”

„A társulattal egy álmunk vált valóra. Pici társulat volt, szabadidőnkben szerveztük és a szívügyünk volt. Zsolti halála óriási veszteség, feldolgozhatatlan és teljesen abszurd” – nyilatkozta a színész, aki barátaival Huszár negyvenedik születésnapi meglepetésbuliján adta át a kerékpárt.

Az elementáris dzsentri

Gubás Gabi csak egyetlen darabban játszott együtt vele, de szintén nagyon tehetséges, jókedélyű kollégának tartotta a színészt. „Két végén égette ugyan a kanócot, de rém tehetséges pasas volt, talán pont ez a tehetség volt az, amit nem tudott feldolgozni a magánéletben. A színpadon ösztönös, elementáris jeleneteket produkált, nagyon sajnálom őt” – mondta a színésznő, aki többet nem szeretett volna beszélni kollégájáról, lévén nem tartozott a legközelebbi barátai közé. Hasonlóan vélekedik Szabó Győző is, aki nem tartotta vele napi szinten a kapcsolatot, de úgy érezte összekötötte őket, hogy nem végezték el a színművészetit.

„Ez egy kimondhatatlan cinkosság két amatőr színész között, aki bekerült egy jó társulatba, és ott próbál helyt állni. Tiszteltük, szerettük egymást. Nagyon jó színésznek tartottam, de azon a fokon, ilyen nagy lélekkel csak kevesen élnek hosszú ideig. Sajnos, ez lett a vége. Rossz korba született, mert ő egy igazi krúdys dzsentri volt, nagyon szerettem.”

Telefonon megkeresük Pokorny Liát is, aki értesüléseink szerint Huszár barátnője volt - hogy kapcsolatuk meddig tartott, azt pontosan nem tudni -, ám Pokorny nem kívánt nyilatkozni. Úgy tudjuk, a színésznő a haláleset miatt hétfőn nem jelent meg a Beugró felvételén. Huszár Zsoltot az Új Színház saját halottjának tekinti, méltó nyugalomba helyezéséről a továbbiakban gondoskodnak.