A humorista sokaknál kiverte a biztosítékot azzal, hogy legutóbbi televíziós szereplése alkalmával pejoratív értelemben használta az autista kifejezést, a félkegyelmű barom szinonimájaként. Az autista gyerekek szülei úgy vélik, rengeteg ember dolgozik Magyarországon azért, hogy a társadalom toleránsabb legyen az autistákkal szemben, az ilyen megnyilvánulások viszont évek munkáját tehetik tönkre. Kovács András Péter elnézést kért, bár tisztában van azzal, hogy utólag ez annyit ér, mint halottnak a csók.

Több autista gyerek szüleinél is kiverte a biztosítékot Kovács András Péter, aki legutóbbi Showder Klubos fellépése alkalmával az autistákkal viccelődött. Kovács előadott sztorijának alaptörténete az volt, hogyan vásárolnak a férfiak a hipermarketben: "Mindig áll a mérlegnél egy autista két szem szottyadt paradicsommal" – vagyis, hogy a zöldséges részlegnél mindig van valaki, aki bambán áll a mérleg előtt, és az egyértelműség ellenére sem tudja, milyen kódot üssön.

Évek munkáját teheti tönkre

„Az autisták említése és nevetségessé tétele nemcsak az érintetteknek okozhatott károkat, hanem családjukat is igen érzékenyen érintette” – írta nyílt levélben blogján Soproni Emőke, egy autista gyerek édesanyja és az Autizmusmesék szerzője. „Vannak olyan dolgok, amikkel nem viccelődünk. Az autizmus például ilyen. Rengeteg ember dolgozik azon, hogy elfogadják az autizmussal élőket, hogy a magyar társadalom toleránsabb legyen, és egy ilyen, önnek gondolom ártatlannak tűnő viccelődés évek munkáját teheti tönkre.”

Egy közszereplőnek óriási a felelőssége

K. Rita, az Autizmussal élni című blog írója (szintén egy autista gyerek szülője) - aki szintén az interneten reagált Kovács baklövésére - a Velvetnek úgy nyilatkozott, senkit nem szeretne felelősségre vonni, csak példaként említette meg az esetet, hogy mennyire durvák tudnak lenni az emberek, akár tudatlanul is. „Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert a sok kommentelőnek abban igaza van, hogy az ilyen viccelődés nem mindig tudatos, és sok esetben nem bántó szándékú. Kovács András Péter a műsorban véleményem szerint reflexszerűen használta az autizmus jelzőt.

Magyarországon mondhatom, hogy elég súlyos a helyzet megítélés szempontjából, leginkább azért, mert sok embernek fogalma sincs arról, hogy mi az, hogy autista, illetve ki az autista. Legtöbbjük egyszerűen egy kalap alá veszi az Esőember filmben szereplő karakterrel. Aki ráadásul mindenkinek mást mutat. Mert én, mint egy autista gyermek anyukája, mindig csodálattal nézek egy ilyen filmet, vagy bármilyet, amiben autista ember szerepel vagy autista embert formálnak meg. De más emberek, akiknek nincs köze az autizmushoz, a félelem és ismeretlenség miatt inkább elfordulnak, és taszítónak találják az ilyesmit. Mint általában minden fogyatékossággal kapcsolatban, az autizmussal kapcsolatban is tapasztalni, hogy a negatív dolgot veszik le belőle. Ahogy a humorista is hozta a példát, „áll a zöldséges pultnál, mint egy autista”. Neki az autizmusból ennyi ragadt meg, hogy lassabbak, nehezen koncentrálnak, stb. Az emberek többsége nem fektet abba energiát, hogy megismerje, mert nem érinti, nem az élete része. Ezzel talán nincs is akkora probléma, ha nem csinálnak belőle hülye viccet.”

K. Rita szerint ugyanis az autista családokat ez valóban rosszul érinti. Véleménye szerint így is elég nehéz átjutni az akadályokon, elfogadtatni magunkat, és harcolni azért, hogy bár mások vagyunk, de attól emberek. „Én imádom a Showder Klubot, de nagyon rosszul esett ezt hallani. Nem tartom magam merev embernek, tudok nevetni a vicceken, de ezt cseppet sem tartottam annak, és bárki más fogyatékkal élővel vicceltek volna, az sem lett volna helyénvaló szerintem. Pontosan a megítélés miatt. Egy közszereplőnek óriási a felelőssége ilyen szempontból, és nem megengedhető, hogy azt képviselje, hogy a fogyatékosággal jó viccelni."

Kovács sajnálja

A dologgal kapcsolatban a Velvet megkereste Kovács András Pétert is, aki sajnálatát fejezte ki, bár tisztában van azzal, hogy utólag ez annyit ér, mint halottnak a csók: „Mivel nekem is van gyerekem, tudom, milyen erősek az anyai érzelmek, és azt is, hogy ezeket milyen mélyen meg lehet bántani olyasmivel, ami fölött más elsiklana. Elnézést kérek, a vicc egyértelműen azokról szólt, akik a mérleg előtt ügyetlenkednek, nem pedig az autizmussal élőkről, de ha azt mondtam volna, hogy idióták, vagy hogy ott bénáznak a mérleg előtt, azért a közönség 99%-a ugyanúgy nem feltételezett volna részemről aljasságot, de egy másik anyának ugyanúgy betalált volna. Utólag nem tudom újraforgatni a műsort, de a megsértett anyai érzelmekért még egyszer elnézést kérek” – nyilatkozta a humorista.