1929-óta rendeznek Magyarországon Miss Hungary versenyeket, az első győztesek között ott van Gábor Zsazsa is, valamint Simon Böske, aki egyből a Miss Európa címet is megnyerte. Ki volt a legszebb az első győztesek között?

Ki a legjobb?

Magyarországon 1929 óta rendeznek Miss Hungary szépségversenyeket, de 1938-tól kezdve volt egy nagy szünet, egészen 1985-ig nem volt hivatalos szépségkirálynője Magyarországnak. Az első versenytől a második világháborúig próbáltuk összegyűjteni a versenyzőket, hogy megtudjuk, így kb. 80 év távlatából, hogy ki nézett ki a legjobban.

Persze volt néhány nehézség, például az, hogy valakiről nem találtunk egyáltalán semmilyen képanyagot, valamint az, hogy az 1937-es versenyről szinte semmit sem tudni, azt sem, hogy megrendezték-e, ahogy azt sem, hogy ha esetleg megrendezték, akkor azt ki nyerte meg. Az 1934-es Gosztonyi Renéeről csak két egészen apró képet találtunk, az 1938-as Zalain Annáról pedig nem találtunk semmit. A többiekről viszont igen, úgyhogy szavazásra fel!

Simon Böske

A lenti videón 04:30-tól látható Simon Böske, aki az első, 1929-ben megrendezett Miss Hungaryt nyerte. Utána nevezték a Miss Európa versenyre is, amit szintén megnyert. A Miss Európát 1928 óta tartják, Simon Böskén kívül egy magyar tudott még ezen a versenyen nyerni, Laky Zsuzsa 2003-ban. A felvételen Simon Böske az akkori divatnak megfelelően  magas sarkúban és nagy bundában, mosolyogva eteti a galambokat.

Tasnády-Fekete Mária

Tasnády-Fekete Mária amellett, hogy 1931-ben megnyerte a Miss Hungaryt, színésznő is volt, Csortos Gyulával és Jávor Pállal is játszott közös filmben. A róla szóló leírások alapján a 30-as évek Dobó Katája lehetett. Berlinben megismerkedett Duday Brúnó producerrel, akit későbbi férje, Radványi Géza rendező kedvéért hagyott el. Filmjeit számos országban vetítették sikerrel, férjével viszont eltávolodtak egymástól. Filmjeiből erre talál részleteket .

Lampel Ica

Lampel Ica 1932-ben nyerte meg a Miss Hungaryt, ami többek között azért is fontos, mert ez az első olyan magyar szépségverseny, amiről már készült tudósítás, és ami meg is maradt az archívumok számára. Az eseményről készült rövid összefoglalóból kiderül, hogy egyrészt a tourok már akkor is hasonlóak voltak a maiakhoz, másrészt az is, hogy a versenyzőket még a mai versenyzőknél is nehezebb lehetett megkülönböztetni, harmadrészt, hogy sokkal explicitebb módon döntötték el, hogy ki nyerje meg a fődíjat, mint azt manapság teszik. Lampel Icáról nem sok maradt fent, de egy korai divatfotó igen, amin egy bolt előtt pózol visszahúzódva, mintás ruhájában .

Gál Júlia

Az 1933-as Miss Hungary, Gál Júlia azon indulók közé tartozik, akik a Miss Hungary után a Miss Európán is eredményesen szerepeltek. Gál a második helyet csípte meg az orosz Maslow Tatjána mögött. Gál Júlia 17 évesen nyerte meg a szépségversenyt, bizonyítva, hogy nem mai dolog a fiatal lányok versenyeztetése. A Miss Európa döntőjéről erre talál egy beszámolót, ami alapján azért egyértelmű, hogy mennyivel nagyobb volt a felhajtás a párizsi döntőben. Hozzá kell azért tenni, hogy Magyarországot éppen ekkor csapkodta a gazdasági világválság.

Nagy Mária

Nagy Mária 1935-ben nyerte meg a Miss Hungaryt. Szinte semmit sem találtunk róla, viszont csodák csodájára feltűnt egy brit archívumban. A beszámoló annak apropóján készült, hogy a Miss Európa versenyzői ellátogattak Torquay-be. Minden versenyző mond néhány mondatot a saját nyelvén, így sikerült kiszúrni a Miss Danube-ként, Miss Dunaként felkonferált Nagy Máriát kb. 00:50-nél, aki ékes magyarsággal szólal meg. (A képre klikkelve új ablakban nyílik meg a videó)

Gábor Sára

Így valószínűleg nem túl ismerős a neve, de ha a Miss Hungary 1936-os győztesét úgy említjük, hogy Gábor Zsazsa, akkor mindenkinek világos, hogy kiről beszélünk. A világ celebjeinek koronázatlan királynője még az Egyesült Államokba költözése előtt, 19 évesen nyerte meg a Miss Hungary versenyt. Sajnos Zsazsáról egyáltalál nem találni ebből az időszakból képet, a legkorábbi kép, amit találtunk róla, egy 1958-as filmplakátja.