Jay-Z a gyereke születésétől számított 24 órán belül már előállt egy slágerrel a dedről, de számos más előadót is megihletett saját utódja. Vagy valaki másnak született, és arról dalolt. Na de melyik a leggiccsesebb?

Jay-Z: Glory

Egy nappal első gyereke, Ivy Blue Carter születése után Jay-Z már nemcsak rögzítette, ahogy felsír a csecsemő, de rögtön beleillesztette egy róla szóló dalba, és közzé is tette.

"Last time the miscarriage was so tragic/We was afraid you'd disappear/But nah baby you magic", azaz múltkor a vetélés annyira tragikus volt, féltünk, hogy elveszítünk, de baby, te magad vagy a csoda – áll a szövegben. Kitér még arra is, hogy az újszülött Párizsban fogant.

Stevie Wonder: Isn't She Lovely?

Stevie Wonder 1976-ban írt dalt lányáról, Aisháról, Isn't She Lovely? (Hát nem gyönyörű?) címmel. Jay-Z alighanem innen vehette az ötletet, hogy a csecsemő gőgicsélését felhasználja a neki írt szerzeményben.

"Isn't she pretty / Truly the angel's best / Boy, I'm so happy / We have been heaven blessed / I can't believe what God has done / Through us he's given life to one / But isn't she lovely made from love" – hangzik el a dalban, vagyis, hogy olyan szép a lány, mint a legszebb angyal, és apuka nagyon boldog, hogy ilyen áldásban van része.

Madonna: Little Star

Madonna a lányának, Lourdes Mariának írta és ajánlotta a Little Start, amely 1998-ban jelent meg a Ray Of Light című albumán.

"You are a treasure to me / You are my star / You breathe new life / Into my broken heart" – dalolja Madonna, vagyis hogy a kincsem vagy, a csillagom, új életet lehelsz megtört szívembe.

Lenny Kravitz

Lenny Kravitz kicsit hosszabb átfutási idővel dolgozott, mint Jay-Z, és 1988-ban született Zoë lányához írt dalát csak 1991-ben jelentette meg, Flowers For Zoë címmel.

"Flowers for Zoë / Love for Zoë / Angels and rainbows / All kinds of things / you can call your own", nyennyegi a zenész. ("Virágokat Zoënak, szeretetet Zoënak, angyalokat és szivárványokat, mindenféléket, amiket a magadénak mondhatsz")

John Lennon

John Lennon fiához írt dala az utolsó, még életében megjelent albumán hallható. A Beautiful Boy (Darling Boy) azt mondja el, mennyire szereti fiát, és várja, hogy felnőjön – azonban egy hónappal azután, hogy a dal kijött, a zenészt otthona előtt lelőtte egy őrült rajongója.

"Close your eyes / Have no fear / The monster's gone / He's on the run and your daddy's here" – kezdődik a dal. ("Csukd be a szemed / Ne félj / A szörny elment / Elszaladt, de apu itt van")

Cserháti Zsuzsa: Édes kisfiam

Cserháti Zsuzsának ugyan van fia, de ez a dal nem hozzá íródott. A Wikipédia szerint "a magyar szövegét eredetileg Kovács Katinak írta Bradányi Iván, de az énekesnő lemondott róla Zsuzsa részére, mivel neki akkor nagyobb szüksége volt rá." Akit az eredeti dal érdekel, itt olvashat róla.

"Itt vagy velem, mint egy új remény, / Az éjszakát felváltja a fény, / Csak egy perce élsz, nézlek boldogan, / Úgy vártam rád, édes kisfiam."

Szolnoki Péter: Gyermekeimnek

Szolnoki Péternek három gyereke is van, hozzájuk írta a "Gyermekeimnek" fantázianévvel ellátott dalt, amely zeneileg elég közel áll a Disney-filmek hangulatához.

"Fogd a kezem, de lépj tovább! / Amíg tehetem, én vigyázok rád, / és ha egyszer a sorsod / majd messze sodor, / veled leszek, tudod jól."

Szekeres Adrien: Kicsi szív

Bírják még? Szekeres Adrien dala saját kislányához szól, és a várhatónál sokkal szomorúbb, vagy ha úgy tetszik, melankolikusabb a dallama. Szövege sem az a húdevidám, van benne félelem is, útra kelés.

"Kicsi szív, / Kicsi lány, /Aki éjszakánként angyalokkal jársz / És a nagy csodákra vársz. / Kicsi szív, / Kicsi lány, /Ki az életembe annyi fényt hoztál, / Mikor lelked itt maradt egy éjszakán."

Fásy Ádám: Gyermekem

Instant ellenpontunk Fásy Ádám és Zsüliett kettőse, amely a Bon-Bon névadási vonalát viszi tovább: "Gyermekem". Zeneileg viszont a Disney-csodákat idézi. Zsüliett jó kislány, mindent dalban köszön meg.

"Mindig boldog vagyok, hogy boldog leszel." Óje. Kell ennél több?

Dopeman: Szeretlek kislányom

Végre egy dal, ami érzelmes gitárprüntyögés vagy szőnyegszinti helyett kakofóniával, majd egy mélyről jövő huával indul. Meg a rapper lányával.

"Soha nem felejtem a pillanatot/ Mikor a világra jöttél / Mert az arcod láttán / Elfogott az érzés / És nem maradt bennem semmi kérdés."

Kafkaz: Születésdal

Kardos-Horváth János maga is számos gyerek apja, de sajnos ez sem ment meg minket attól, hogy az általa létrehozott giccs hatására véres árkokat karmoljunk az arcunkba. Valószínűleg ez a legrosszabb dal, amit valaha gyerek születésére írtak.

"megszületett megérkezett dejó / a legeslegújabb kisföldlakó / szeretettel köszöntünk hahóó / légy üdvözölve kedves kis lakó / embernek születtél meg ,hát nevess / sokat utaztál hogy itt lehess / ez a tested lesz most majd az űrhajó"

Szóval?

Megagiccs?

Tudjuk, hogy rajtuk kívül is vannak még sokan mások, akik a gyerekükről, vagy annak születéséről alkottak dalt, így például Usher és Ben Folds, de cikkünk már így is kilóg az internetről. Úgyhogy legyenek szívesek ezekkel a gyerektémájú dalokkal beérni, és szavazatukkal jelezni, hogy melyiket tartják a leggiccsesebbnek.

Ha valami főbenjárót hagytunk ki, például egy témába vágó pakisztáni dubstep-slágert, vagy egy izlandi deathcore-remekművet, azt kérjük, írják meg nekünk emailben. Előre is köszönjük!