Sem a telefonok, sem a békés megoldáskeresés, sem a gyámhatóság beavatkozása nem hozott eredményt, így Fekete Pákó úgy döntött, gyermek-elhelyezési pert indít. Azt mondja, fiát öt hónapja nem látta, karácsonykor pedig még csak nem is beszélhetett vele. Ügyvédje szerint Fekete Pákónak arra is jó esélye van, hogy a találkozások akadályozása miatt egyből hozzá kerüljön a gyerek.

„Voltam a családsegítőnél, a gyámhivatalnál, de Ágica nem hajlandó megjelenni ott sem, mindig bead valami orvosi igazolást, hogy beteg. Tudom nagyon jól, hogy ez az egész arra megy ki, hogy minél rosszabb legyen nekem. De amit ő csinál, az jogtalan, ezt nem teheti meg, ott van egy gyerek, akire mindkettőnknek szüksége van. Karácsonykor sem láthattam, még csak nem is beszélhettem Bencével. Kénytelen vagyok a bíróságon harcolni érte” – panaszolta a közte és volt élettársa, Plank Ágnes között kialakult helyzetet a Velvetnek Fekete Pákó.

A nigériai születésű előadó és majd' négyéves gyermeke anyja augusztusban szakított egymással. Az asszony az újságoknak akkor azt állította, hogy azért költözött el Lapite Oluyadótól, mert állítólag bántalmazta őt, majd az is felmerült, hogy feljelentést tesz az előadó ellen, erről azonban egyelőre nem érkezett hivatalos értesítés. Fekete Pákó ezzel szemben azt mondta, nem ütötte meg volt élettársát, az mégis egyik pillanatról a másikra fogta magát és a fiukat, és elköltözött közös otthonukból. Akkor Plank az anyjához ment, ám, hogy azóta hol van a gyerekkel, sem Pákó, sem az előadó ügyvédje nem tudja.

Gyermek-elhelyezési pert indít

„Peren kívül próbáltuk felvenni a kapcsolatot az édesanyával, küldtünk egy levelet azzal, hogy az ügyfelem szeretne találkozni a kisfiával, üljenek le, beszéljék meg, illetve árulja el, kivel, hol és milyen körülmények között lakik” – ismertette az első lépéseket Fekete Pákó ügyvédje, Hyross Virág. „Adtunk neki határidőt a reagálásra, de erre a mai napig nem érkezett válasz.” A határidő letelte után a gyámhatóság előtt indítottak egy közigazgatási eljárást, bízva abban, hogy a hatóság behívására Plank megjelenik. Nem így történt.

„A gyámhatóság arról tájékoztatta az ügyfelemet, hogy az anyuka folyamatosan orvosi igazolásokat csatol be, ami arra utal, hogy egyáltalán nem szeretné, ha találkozna az apjával a gyermek.” Hyross Virág hozzátette: figyelembe véve a körülményeket, az édesanya vélt vagy valós betegségét, ennek fokát, gyakran összefüggéstelen reakcióit arra jutottak Fekete Pákóval, hogy gyermek-elhelyezési pert indítanak.

„Egyáltalán, ha valaki ilyen tartósan beteg, hogy nemhogy a gyámhatósághoz nem tud elmenni, de a láthatásra sem tud lehetőséget biztosítani, akkor meg kell vizsgálni, hogy ez nem akadályozza-e a gyereknevelésben. Felmerült az is, hogy ha ő szándékosan akadályozza a kapcsolattartást – és sajnos a jelek erre utalnak -, akkor azzal a saját gyermeke ellen vét, az ő érdekeit figyelmen kívül hagyja, mert egy gyermeknek ugyanis alapvető érdeke, hogy mindkét szülővel tudja tartani a kapcsolatot. Ezt szigorúan vizsgálja a bíróság, a kapcsolattartás akadályozása olyan jogsértő magatartás, amely a bíróság előtt is súlyos megítélés alá esik, alapjaiban megkérdőjelezi a szülő gyereknevelési alkalmasságát, így még az is lehet, hogy a gyereket a másik szülőnél helyezik el.”

A tárgyalásra még várni kell

Plank Ágnes lakcímét a hivatalos lakcímnyilvántartóból sem tudták kideríteni, ott ugyanis egy iroda címe szerepel. Fekete Pákó állítólag már telefonon sem tud beszélni vele, úgy sejti, a telefonját is lecserélte. „Nemrég volt egy polgári peres eljárás, a folyosón láttuk Ágit, de nem úgy nézett ki, mint akinek bármi baja lenne” – magyarázta az ügyvéd. A gyermek-elhelyezésről szóló keresetlevelet a napokban adják be a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, de a tárgyalásra még hónapokat kell várni. „Beadunk a bíróságra egy soronkívüliség iránti kérelmet, és az is biztos, hogy én az első alkalommal kérni fogom az azonnali ideiglenes intézkedést az ügyben, hogy mielőbb láthassa a fiát.”

Az előadó jelenleg nem fizet gyerektartást, ügyvédje elmondása szerint a volt élettársnak nem is volt ilyen jellegű követelése. „A cél az, hogy láthassa a fiát, nem pedig, hogy elvegye a gyermeket az anyjától. Ehhez azonban meg kell bizonyosodnia arról, hogy megfelelő körülmények között él a fia, hogy megtudja, minden rendben van-e az anyukánál, mind fizikailag, mind pszichésen, illetve, hogy minden kétséget kizáróan alkalmas arra, hogy a fiukat nevelje.” Arra a kérdésre, hogy Fekete Pákó anyagi helyzete megfelelő-e fia eltartására, ügyvédje igennel felelt, habár augusztusban még arról szóltak a hírek, hogy az előadó állítása szerint havi 36750 forintból él.