Szerkesztőségünk Mazéja Zamárdy Eszter néven a Marslakók című sorozat szereplőjeként folytatja a továbbiakban. Szerinte, és a producer szerint se lesz könnyű dolga.

Mazányi Eszter, a Velvet egykori munkatársa főszerepel a Marslakókban, a köztévé új produkciójában, amely csak márciusban indul, de már most tele a város a plakátjaival. A formabontó önmegvalósításnak szánt sorozat főszereplője a szokásos mellmérete triplájával és Jáksó Lászlóval válaszolt kérdéseinkre.

Az óriásmell a karaktered szerves része, vagy csak nézettségfokozó elem?

Valószínűleg a karakterem szerves része („szexi dögöt alakít” – kiabál bele Jáksó). A szexi dög újságot ír, de eleinte nem a celebekről, csak hát aztán muszáj, mert a világot csak a celebek érdeklik.

Ez mennyire vág egybe az érdeklődéseddel? Itt az alkalom, hogy a tévéből visszaszólj nekik?

Eléggé egybevág az én érdeklődésemmel. Eleget voltam celebek között, volt időm megszeretni és megutálni is őket. De nem fogok beszólni nekik, arra csak eddig volt alkalmam, most már ciki lenne, már nem abban a szerepben vagyok. Ez egy szappanopera, előre megírt forgatókönyvvel, lesznek ugyan aktuális részei, de ez nem a valóság.

Jáksó: Eszter szerepének alapja az ő létező, életből vett karaktere, a többi szereplőnek pedig találtunk modellt – például a fotóshoz, be is tanította a fotóst játszó színészt. Eszter viszont a saját maga modellje a természetében – akkora a pofája, mint a Bazilika –, tud kellemetlen lenni, de nagyon őszinte, beszólogat, kemény csaj. Dögös is. De nem teljesen azonos a valódi Eszterrel, például nemrég vettük fel azt a jelenetet, amelyben meghaltak a szülei egy tűzvészben.

Hogy kerül a bulvár a köztévébe?

Jáksó: Nem mi vagyunk a bulvár! Az alapkonfliktus az, hogy egy szerkesztőségben összejön öt ember, és azt gondolják, hogy soha többet gazdasági szempontok, oknyomozni szeretnének, és művészetről, kiállításbemutatókról írni. Öt napig bírják tartani, elfogy a pénz, de kerítenek egy befektetőt. Aki azt mondja, hogy jó, adom a pénzt, de egy embert is. Ez lesz az Eszter, mert kiderül, hogy a befektető főszerkesztőt delegált, aki pedig visszatereli a többieket a celebek felé.

Egy szerkesztőségben dolgozik, amely nem függetleníti magát a hírektől. De mi van, ha a hírek Schmitt Pál doktorijáról szólnak? A köztévé mit kezd ezzel?

Jáksó: Schmitt Pál doktorijáról ti nem írtok, mert celebmagazin vagytok. A sorozathoz pedig nem egyértelműen és kizárólag a Velvet a modell, de annak is tekinthető. Nektek mennyi bajotok van vele? Na, kábé annyi lesz nekünk is. Lehet, hogy Hajdú Péterrel több lesz. Meg a többi celebbel, aki felbukkan, mert fognak: Eszter celebinterjúkat készít ezután is, nem játszatjuk el őket. Egy szappanoperának nem kell politikáról szólnia.

Kik szerepelnek még a sorozatban?

Mazányi: Horváth Lajos Ottó talán a legnagyobb név, illetve Schlanger András, és rajta kívül csupa fiatal: Boronyák Gergely, illetve Valentin Titániával kellett volna kezdenem, mert ő a másik női főszereplő, és Gémes Antos, ő játssza a fotóst. A társaság jó, már előre röhögünk azon, hogy mennyire fogjuk unni egymást három évig. Nagyon izgulok, nem színészkedtem legalább öt éve, vannak azért kétségeim, de bízom az egészben.

Jáksó: Eszter jó színész, rajta kívül a produkcióban pedig csupa olyan ember szerepel, akinek rettentően sok színészi tapasztalata van. Nagyon megnéztük, meghívtunk rendezőket is, akik úgy vélték, hogy meg fogja állni a helyét. Hiszünk benne, meg vettem egy ostort.

Lesz karakterfejlődés, vagy egy dr. House-t játszol három évig?

Mazányi: Bízom benne, hogy lesz karakterfejlődés, de az alapok maradni fognak. Amúgy múltkor tíz percet lógtam fejjel lefelé, csodálatos volt, felborítottak egy kocsival, és még ígérnek mindenfélét, remélem bungeezhatok.

Jáksó: A karaktere az első évben nem változik, hiszen először meg kell ismerni. Az alapvető tulajdonságaival rögtön szembesülnek, például a nagy szájával. Eszternek nem allűrjei vannak, ő egy kellemetlen ember, de én imádom. Elég nagyot vállaltunk vele, de ideális erre. Némileg kezelhetetlen, némileg borzasztó természet, de ti [újságírók] mind azok vagytok, mert már annyi mindent láttatok, annyi mindenki kamuzott, mondott promódumákat, meg szar szövegeket, hogy elkezdtetek nem bízni az emberekben, és unni őket. Ő is ilyen, emiatt nehéz vele dolgozni. Most már megadtam neki a vezető író telefonszámát, idegesítse őt.

Mitől lesznek érdekesek a tévében az újságírók?

Jáksó: Foglalkoznak mindennel, ami Magyarországon történik, a munkájuk miatt állandóan beleütköznek. Kell, hogy törődjenek a kint zajló dolgokkal, és van véleményük. Eszter lehet, hogy kellemetlen elem, de az a karakter, akire vágytunk, hogy valaki végre elmondja. Az nem baj, ha egy sorozat szól valamiről.

A Barátok Közt-néző utálja Bartha Zsoltot, az őt alakító Rékasi Károlynak megvan a lehetősége, hogy munka után hazamegy, és többé nem Bartha Zsolt. Te Eszter maradsz munkaidő után is.

Mazányi: Nagyon remélem, hogy a nézők nem fognak Zamárdy Eszterrel azonosítani. De nekem amúgy nem ez a nevem, az az újságíró csaj csak druszám.

Jáksó: Ha az Esztert utálják, legalább joggal. Itt mindenki a saját keresztnevén játszik.

Hogyan lesz ebből nézettség? Azt ármánnyal, szerelemmel, féltékenységgel, félrekúrással lehet csinálni. Most viszont egy olyan koalíció irányítja az országot, amely mindenek elé helyezi a családot.

Jáksó: Ez közszolgálati tévé, nem is igény és nem is lehetőség az, hogy meztelenkedjen bárki. Zuhanyozni is fog, meg szex is van benne, persze visszafogottan, de nem erről szól. Ez 50 százalékban szerelemről, kapcsolatokról, ármányról szól.

Nagyon nagy baj lenne, ha lett volna politikai egyeztetés. Négy éve dolgozunk ezen, soha ilyen kérdés fel sem merült. Nekünk az a kötelességünk, hogy minden rész elkészüljön időre, a költségvetést az utolsó számláig korrekten tartsuk, hogy a lehető legjobb legyen, hogy az általunk kitalált formátumot biztosítsuk, és emellett van egy folyamatos művészi egyeztetés az MTVA-val. Ez azért is van, mert nagyon szeretne jót csinálni az a televízió, amely nagyon régóta húz magával bizonyos örökségeket, amelyet nincs jogom minősíteni. A hogyanon múlnak a dolgok. Nem azért nem lesz végtaglóbálás, mert valaki megtiltotta, hanem mert nincs rá igényem. Azt gondolom, hogy ez tényleg jó lesz, ez életem nagy lehetősége. Önmegvalósító újságírókról szól, és közben mi is önmegvalósítunk.

Cél-e az, hogy hirdetési bevételben, nézettségben vagy bárhogy visszahozza a pénzt a produkció?

Jáksó: A cégem kötött egy szerződést az MTVA-val, amelyben eladta a formátumot. Megvették a jogokat, így lehet, hogy valaki ebből hasznot kovácsol, de ez az övék. És mi sem sztárgázsiért dolgozunk. Az a célom, hogy megmutassam: lehet egészen más szappanoperát csinálni. A mi szerződésünk koprodukciós szerződés, ami költség van, arra folyamatosan adjuk a számlát, és kifizetik.

Nem az én dolgom eldönteni, hogy egy ország köztévéje mennyi pénzből gazdálkodjon. De ha van tévéje, és van költségvetése, akkor azt unalmas tévére költsék, vagy nézhetőre? Nem bulvárt csinálunk, a főszereplőink azzal foglalkoznak, mi pedig a szerkesztőséggel. A költségvetésről mindenki olvashat az interneten, ezzel kapcsolatban szeretném befejezni a magyarázkodást. El kell tudni osztani az összeget 100-120 emberrel, három évre. Ennyi.

Mi lesz a rádiós és tévés Jáksóval?

Nem nehéz szétválasztani. Kicsit meguntam, hogy állandóan japán lányokat emlegessek. 43 éves vagyok, unom ezt a „mikor látok meztelenül nőt”- kérdéskört. Továbbra is vezetek rádióműsort, és indul a Heti Hetes is, de hosszú távon már nem küzdök érte.

A sorozat befut, a nézettség elsöprő, téged pedig betalál a Playboy. Mit mondasz nekik?

(Jáksó: tiltja a szerződés!)

Nem mondanám, hogy ez a dolog motiválna. Örülök, hogy azt tudom mondani, hogy a szerződésem tiltja, így egyszerűbb, nem kell magyarázkodni.