Idén a Compact Disco képviseli Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. Kívülállóként indultak, mostanra az egész versenyt megnyernék. Semmi bajuk az Eurovízióval, a pornó Oscaron kívül mindenhol boldogan képviselnék Magyarországot.

“Nagyon bíztunk a dalban, nagy reményekkel indultunk el a döntőbe. Tényleg rengeteg ismert arcot előztünk meg, ez egyértelműen meglepett minket, de ezek szerint a dal üzenete eljutott az emberekhez” - avatta be a Velvetet első benyomásaiba a bakui Eurovízión Magyarországot képviselő Compact Disco frontembere, Walkó Csaba, aki a többiekkel együtt kissé elnyűttnek tűnt a zenekar próbatermében az interjú készítésekor. Ez nem is csoda, a samplereket kezelő Lotfi Begi elmondása szerint hajnali 6-kor értek haza Debrecenből, ahol azért a koncert után még ott maradtak elfogyasztani pár italt.

“Amúgy most már mérsékelten bulizunk koncert után, már többen is a harmincasok klubjában vagyunk. Nekünk már az a kikapcsolódás, ha koncertezhetünk, utána persze örömködünk egy kicsit, de padlón csúszás, egymás lehányása és mások lehányása már nem megy. A szűk keresztmetszet a Gábor (Pál Gábor, billentyűs), ha őt kicsit leitatjuk, akkor lehet maradni. Ő tartja kézben a szerződéseket és a pénzügyeket, rend van és fegyelem. Kapunk negyedóra szabadfoglalkozást, aztán tessékel be minket a buszba” - vázolta fel egy átlagos esti programjukat Lotfi Begi.

Elvették Tóth Gabi fotósait

“Az Eurovízión Fábián Juli és mi voltunk azok, akik nem kaptunk korábban akkora teret a bulvármédiában. Igazából a zsűritől is féltünk, azt hittük, hogy a húszba beválogattak minket színfoltnak. Ehhez képest nagyon pozitív dolgokkal illettek minket, igaz, azóta valamiért mi vagyunk a magyar Coldplay.” Az elektropop zenekar indulása miatt többen is értetlenségüknek adtak hangot, de ebből ők semmit nem éreztek. “Nem is nagyon kommunikáltunk a többi versenyzővel, mert mindenki nagyon izgult. Igaz, nem is nagyon foglalkoztak velünk. Jöttünk-mentünk, ott volt a sajtó, de kívülállók voltunk. Amikor megkaptuk a legnagyobb pontszámot, egyszerre az összes fotós elfordult felénk Tóth Gabitól” - emlékezett vissza. “Nem éreztük, hogy nagyon rühellnének minket, csalásról meg nem is hallottunk, csak csináltuk a dolgunkat" - tette hozzá Walkó.

Csak pornó Oscaron nem képviselnék Magyarországot

Az Eurovíziónak felemás megítélése van, de a Compact Disco nem innen közelíti meg. “Ha Magyarországot képviseled, akkor teljesen mindegy, milyen rendezvényről van szó” - mondta az énekes, de Begi gyorsan hozzátette, hogy azért a pornó Oscart talán mégsem vállalnák be. “A dal jó üzenet lehet Európán belül is, és az nem feltétlenül baj, ha kilógunk. Ha valaki komoly dolgot küld, és 120 millió ember látja, akkor lehet, hogy páraknak átjön.” Azt beismerik, hogy eddig csak ímmel-ámmal nézték az Eurovíziós Dalfesztiválokat, bár Beginek nagyon tetszett a 2006-os győztes, a finn Lordi.

A rezsit ki tudják fizetni

A zenekar már meg tud élni a zenélésből, ami Magyarországon nagy szó. “Nem fürdünk tejben-vajban, de arra, hogy kifizessük a rezsit, és fenntartsunk egy átlag életszínvonalat, már elég. Tehát még csak egy helikopterünk van" - poénkodtak. A Compact Disco tagjainak persze eddig is meg kellett élni valamiből. Az iráni gyökerekkel rendelkező Begi gimnázium után egyből belevetette magát a zenei életbe, a mai napig szervez koncerteket, Pál Gábor tolmácsként dolgozgat, Walkó pedig valójában énektanár, de sosem dogozott a szakmájában, illetve most diplomázott le nemzetközi kapcsolatok szakon. A feltűnően csendes basszusgitáros, Sándor Attila reklámgrafikusként dolgozik, de nagy kérdés, hogy meddig tudja csinálni a zenekar mellett.

Megjelentek a trollok

Az Eurovízió tényleg megnövelte a zenekar népszerűségét, de ameddig tudnak, barátként tekintenek a rajongókra. “Korábban azért családiasabb hangulat uralkodott a Facebook-oldalunkon, mostanra megjelentek azok az emberek, akik csak azért lájkolnak minket, hogy mindenhova beírhassák a negatív véleményüket, de velük nem foglalkozunk. Javarészt szerencsére nem a tinikorosztályról van szó."

Nem a részvétel a fontos

Annyi biztos, hogy nem kicsiben gondolkoznak, ők győzni mennek Bakuba. “Hálistennek külföldön a legtöbben a top10-be várnak minket, ami jó érzés. Nekem azok közül, amiket hallgattam, a svájci induló jön be a legjobban. Nagyon nagyképűen fog hangzani, de mi nyerni megyünk oda. Mindig a tetejét lőttük be, mert máshogy nem tud működni a zenekar, úgy nem tudunk nekimenni, hogy csak a részvétel a fontos. Így indultunk a honi versenynek is és bejött, miért ne jöhetne be kint is?”