Rekordkísérletben vett részt a Tisztelet Társasága: eddig még soha nem ette 200 nyugdíjas egy időpontban ugyanazt a menüt. Volt mellette kán-kán, megjelent Aradszky László, kedveskedett Schmuck Andor és az étkezési szokásairól mesélt Fodor Zsóka. Az emberfeletti vállalkozásban mi is részt vettünk.

Amikor a szervezők fél 12-es megnyitásával, 200 nyugdíjas és Schmuck Andor ígéretével és hamisítatlan május elsejei hangulat ígéretével csábított minket a Nagy Retro Partyra, nem tudott ellenállni a hirtelen jött tavasz miatt épp ilyenekre áhítozó lelkünk. Már a téma is csodás volt, hiszen a 200 nyugdíjas hírességekkel együtt vett részt egy komoly világrekordban, olyan ugyanis már volt, hogy több százan ettek közösen, biztos olyan is, hogy ugyanezt nyugdíjasok teszik, de az már tényleg világszenzáció, ha több száz nyugdíjas eszik egyszerre, és ugyanazt a menüt!

Harc az evőeszközökért

A meghívott hírességek még meg sem érkeztek, de így is percek alatt hamisítatlan Tisztelet Társasága hangulat alakult ki, páran helyet foglaltak a sörsátor padjain a késő barátaiknak, néhányan kicsit összevesztek a műanyag evőeszközökön, néhányan pedig haza is vittek belőlük jópárat, a társaság elnöke, Barabás Erika pedig nem mulasztotta el megjegyezni, hogy olyan hosszú lábam van, mint az unokájának.

Ha eljön Schmuck Andor

A celebek megérkezését ütemes taps jelzi, bár a balesete után már egész szépen járó Medveczky Ilona meglepően kevés figyelmet kap. Aradszky Lászlóért még mindig megőrül az ország érettebbik része, de a késő Fásy Ádám műsorait idéző vastaps csak akkor alakult ki, amikor megérkezett a nyugdíjastársadalom válasza SP-re, Schmuck Andor, oldalán az ország Magdi anyusával, a dögösített külsejű Fodor Zsókával. Schmuck nem véletlenül örvend ekkora népszerűségnek, bevonulás közben gyakorlatilag mindenkihez volt egy kedves szava, és az ember simán elhiszi neki, hogy neki bizony szívügye az utazási kedvezmény – ennek beszédében hangot is adott később.

Konyha helyett pasziánsz

Schmuck és Fodor kapcsolata egyébként régre nyúlik vissza, jókedvűen mesélték, hogy azóta mindenkinek mamaként mutatja be, amikor az egyik sajtómunkatárs annyira komolyan vette egy random tréfálkozásukat, hogy azonnal rohant is a címlapsztorival, miszerint ők anya és fia.
“Lassan kezdjünk, mert szegények már éhesek” – mutatta az irányt Schmuck, ami után nem is kellett sok hozzá, hogy kiderüljön, a rekordkísérlet leginkább a Ízvarázsló nevű ételfutár cég reklámozását szolgálja, amit két híres arccal is reklámoznak. Az egyik Szabó Melinda, akinek ITBB Fitness világbajnok a státusza, és Fodor Zsókával, akinek egyszerűen csak anyus áll a neve alatt. Utóbbi egyébként nem szokott főzni, de enni nagyon szeret, ez meg is magyarázza, miért áll a reklámplakátokon üres edénnyel a kezében. A kajarendelés előnyeit viszont jól ismeri, mert közben hódolhat egyik kedvenc hobbijának. “Ki pasziánszozik? Tegye fel a kezét!” – próbálta  a közönségnek is tudtára adni, mit lehet csinálni főzés helyett, de a nagyjából három jelentkezőből arra következtetünk, hogy még nem indultak be annyira a társaság számítógépes tanfolyamai. Azért azzal nagyobb sikert ért el, amikor az egészséges táplálkozással kapcsolatban hozzátette, hogy azért ne most szokjanak már át a salátára.

Torna és playback

Itt következett a cég másik arca, Szabó Melinda performansza, aki egy kis ebéd előtti tornával kedveskedett a már egyre éhesebb tömegnek, másodpercek alatt visszavezetve minket az általános iskolák alsó tagozatainak világába egy jó kis jobbra-balra hintázással, fej- és derékkörzéssel, és persze sarok- és térdemeléssel. Még hátra volt az ázsiai szépségekhez is értő Schmuck beszéde, de persze ő mindig belefér. Megtapsoltatta a nemrég 60. évébe lépő Fásy Ádámot, és Aradszky Lászlót, kiemelve, hogy ő mindig élőben énekel, és nem csak tátog. Aradszky ezen annyira meghatódott, hogy az étkezést már meg se várta, a következő koncertjének promózása után le is lépett.

Egy kis Mikroszkóp

“Jöhetnek a lányok” – szólt az újabb instrukció, és már a színpad előtt is termett hat csuhába öltözött asszony, akik rövid kolostori hangulat után ledobták sokat takaró ruhaneműiket, és kán-kánoztak egyet. Igen, bugyimutogatással. Itt szabadult el igazán a banzáj, érkezett a hiányolt ütemes taps, és persze a Mikroszkóp színpadokról már jól ismert örök humor, amikor is feltűnt, hogy az egyik táncosnő valójában egy szakállas férfi, aki bugyi helyett vicces mintázatú boxeralsót villantott.

A produkció után már tényleg elkezdődhetett a világrekord, és mindenki elkezdett enni, hogy lepontozhassák az ízélményt. Külön jó pont járt azért, hogy a majonézes krumplisaláta nem tartalmazott hagymát, mert így az epések is bátran fogyaszthatták. Miután mindenki örült egy sort a finom és egészséges ételeknek, minden visszatért a régi kerékvágásba, és hazafelé már egyre szórványosabbak lettek az odaégett fasírtról szóló történetek.