Prominens édesapja és nagyívű tervei vannak a 19 éves Borkai Petrának, aki tarolt élete első szépségversenyén. A nemzetközi Miss Alpok Adria verseny első helyezettjének nincs hapsija, de értelmetlen rástartolni most, mert a modellkedésre, az elitrendezvények leendő szervezésére és a Swarovskiból való ékszerkészítésre koncentrál. Szegény férfiaknak így maradnak a róla készült fotók.

Erős széllökések csaptak le a lakópark közepén lévő zöld mezőre, de Borkai Petra haja megőrizte egyenes tartását. Lukács Lászlónak, a Tankcsapda frontemberének sem lobog szebben a haja, mint az övé lobogott interjúnk kezdetén. Az Alpok-Adria szépségverseny idei győztese azonban simán dacolt a zimankóval, így végül a mi javaslatunkra tértünk be egy csendesebb kávézóba.

Nem kell most a férfi

Apró adatok a királynőről

Született: 1992. 08. 26.
Beszélt nyelvek: angol (a németet nem csípi)
Kedvenc zene: minden, ami pop. Csak a rockot és a kemény elektronikát nem csípi.
Kedvenc sport: semmi, ami labdajáték, minden, ami tánc és művészet. 13 évig versenytáncolt ("a családban én vagyok a kakukktojás"), de a térde megadta magát.

Hamar kiderült a lényeg: Borkai Petránál jelenleg nem sok hapsinak van esélye. A 19 éves lány (aki Borkai Zsolt győri polgármester, illetve MOB-elnök lánya) elmondta, a fiúkkal "jelenleg nincs időm foglalkozni, úgyhogy inkább most a karrierem felé orientálódok". Karrieren, mint kiderült sok mindent ért. Egyik legfontosabb vonala a szépségipar lehet, bár elmondta, magassága miatt nem pályázik a kifutói modellkedésre, inkább a fotómodell-vonal érdekli. Emellett nagymamájától a művészi érdeklődést is örökölte, így ékszereket készít. "Kiskoromban kilyukasztották a fülemet, és nem találtak bele ékszert, mert allergiás voltam a bizsukra" - mesélte. Azóta azonban "fordult a kocka", és igazi ékszergyűjtő lett Borkaiból, sőt Swarovski-kristályokból maga rakja őket össze.

Miss Alpok Adria 2011. azért is dobbantott nagyot a mostani győzelmével, mert ez volt élete első ilyen megmérettetése. Rögtön beválogattak a Győr-Moson-Sopron megyei 14 főbe, itt nyerni is tudott, és nem volt megállás a nemzetközi döntőig. Sajnálta, hogy a szülei nem tudták elkísérni a versenyre, "mert sok dolguk volt és nem tudtak eljönni, de feltétlenül örültek neki és támogatnak engem mindenben".

Korona nélkül, narkó ellen

A koronát viszont nem kaphatta meg az otthoni vitrinbe, "de még a fejemen lesz ez a korona a jövő évi kampányban". Tervez más szépségversenyeken is elindulni, de nem most: "ezt az évet szeretném kihasználni a Miss Alpok Adriánál". Jövőre a zsűrinek is tagja lesz, ami nem új szerep a számára. "Voltam már zsűriben szépségversenyen, Győrben, a Szigetköz Szépe szépségversenyen". "Szerintem sokkal nehezebb dolga van egy zsűrinek, mint annak, aki fellép a színpadon", ez "kemény meló".

Megkérdeztük, megkörnyékezték-e őt vagy a többi lányt gyanús alakok, akik esetleg csúnya munkákra szerveznének be lányokat, és a válasz hálistennek nemleges volt. "Én ezt a legtisztességesebb versenynek tartom egyébként - akár itt Magyarországon is, nemzetközi szinten is" - indokolta válaszát. Hozzátette, akár még a szavazólapokat is megtekinthetik a lányok.

A Víz Arca

Az egyik nagy magyar ásványvízgyártó cég reklámkampányában is szerepelt Borkai Petra, aki a Víz Arca lett egy hónapig. Elmondta, hogy az életében volt egy olyan pont, amikor eldöntötte, hogy több ilyen versenyre is jelentkezne, és ekkor indult el a Víz Arca posztért is. Augusztusban lett a Víz Arca, nagy 19. szülinapi ajándék volt ez. A stylistok ajánlották neki a szokatlan kontyot.

A neveltetésnek köszönheti az egészségromboló szerek elleni kitartó küzdelmét - derült ki az interjúból. Tehát Borkai nem tart se drogtól, se dubajozástól, és még édesapját is megrendszabályozta dohányos éveiben: "apukám cigarettázott, és én leszoktattam őt". "Én nagyon elszánt lány vagyok" - reagált arra a felvetésre, hogy néhány kábszeres barátnő se rángathatná bele semmibe. A plasztikai műtétekre hasonló volt a válasz: "minden ilyen káros dolgot elítélek, az egészségnek abszolút károsnak tartom. Semmiképp sem feküdnék kés alá". Hozzátette, szerinte ő így természetesen jobban érvényesül.

Ékszerkészítő rendezvényszervező

Az érettségi előtt álló lány a rendezvényszervezéssel, azon belül is elit-jellegű rendezvények szervezésével szeretne foglalkozni, ezért a Nyugat-magyarországi Egyetem győri karán szeretne továbbtanulni. Emellett a modellkedést és az ékszergyártást sem hagyná abba. Nehéz feladat lesz összehangolni a számos tervét, de érzése szerint meg tudja majd csinálni, és nem válik karrieristává. A tősgyökeres győri lányt arról is megkérdeztük, mennyire szereti az ellentmondásos fővárost. "A barátaimmal szoktunk feljönni néha partizni" - mondta, de amúgy keveset van Pesten (kivéve a mostani felhajtást).