Április elsejétől már tényleg büntet az ÁNTSZ, ha valakit rajtakapnak azon, hogy szórakozó- vagy vendéglátóhelyen dohányzik. Az új törvénnyel a celebek is szívnak: Mészáros Dóra elektromos cigivel tolja, Tóth Verának a megszokott szeánszába zavartak be, Baukó Éva viszont elég jól viseli a dolgot. Egy szép galériánk is van, lehet szavazni, kinek a kezéből venné ki legelőször a cigit.

Április elsején járt le a dohányzási tilalomról szóló tiltás, ennek apropójából pedig Mészáros Dórát, Tóth Verát és Baukó Évát kérdeztük arról, mennyire viseli meg őket a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, vagyis hogy januártól a szórakozó- és vendéglátóhelyeken nem szabad rágyújtani. Egy szép galériát is összeállítottunk, lehet szavazni, kinek a kezében/szájában áll legrosszabbul a cigaretta.

Mészáros Dóra elektromos cigivel tolja

"Tudtam jól, hogy ez be fog következni, fel voltam rá készülve" - mondta a Velvetnek Mészáros Dóra, sztiptíztáncos. "Németországba jártunk sokat diszkókba haknizni, ott is már évek óta cigistop van. Mindig azon gondolkoztam, mikor sunyiban mindenféle raktárban, irodában és ajtó előtt bagóztunk, hogy otthon bezzeg. Most meg már itt is vége a jó világnak. Én erős dohányos vagyok, de főleg olyankor, ha bulizni vagy dolgozni megyek. Mikor itthon vagyok, ritkábban gyújtok rá. Elhatároztam egy költözés előtt, hogy az új lakásban nem fogok cigizni, mert drága a festés. Így marad a terasz, ami főleg télen nem akkora buli, egy cigi alatt kockára fagyok.

Ahogy láttam az elmúlt napokban, vannak helyek, ahol betartják és betartatják, vannak helyek, ahol kiteszik a táblát, de mindenki szájából ugyanúgy lóg a dekk. A magyar virtus nem olyan, mint a többi, nehéz lesz velük bírni. Főleg, ha supermanre isszák magukat, akkor aztán előkerül a 'mit nekem tilalom, azt sem tudom hol vagyok, pláne érdekel, hogy rágyújthatok-e vagy nem' hozzáállás. Persze ez inkább a romkocsmás, alterebb helyekre lesz jellemző, nem a nagyképű csilivili klubokra. Én elektromos cigivel tolom, míg játszom a pultban, a zenélés nálam koncert végétől reggel 4-5-ig megy, érdekes érzés, szinte köze sincs a dohányzáshoz. A sztriptízműsoroknál nem okoz ez gondot, hiszen egy show maximum 15 perces, és nincs helye benne a cigarettának. Azt gondolom, ha rajtam múlna, a szórakozóhelyek maguk dönthetnék el, dohányzó, vagy nem dohányzók akarnak lenni. Aztán mindenki oda menne, ahova kedve van, füstös lebujba vagy tiszta levegőjű helyre. Ha rajtam múlna. De még akkora szerencsém se volt, hogy dohányzó pasi legyen mellettem az elmúlt években."

Tóth Verának a megszokott szeánsz hiányzik

Tóth Vera vegyes érzelmekkel fogadta a tiltást, mindemellett elismerte, énekesnőként egyáltalán nem is kellene dohányoznia. "Nem vagyok egy láncdohányos típus, úgyhogy ki fogom bírni. Egyik részről nagyon nehezen fogadtam, mert úgy éreztem, ez egyfajta megkülönböztetés, hogy a dohányzókat kitiltják a szórakozóhelyekről. A másik oldalról nézve viszont abszolút helyes lépés. Rengeteget léptem fel olyan helyen, ahol sokan cigiztek, és másnap mindig azt tapasztaltam, hogy rekedt voltam - és inkább a passzív dohányzástól, vagyis attól, hogy beszívtam a füstöt.

Kinek áll legrosszabbul a dohányzás?

A módszert viszont nagyon drasztikusnak érzem, legalább a dohányzófülke lehetőségét meghagyhatták volna számunkra. Minden egyes énekesnek megvan a koncert utáni szeánsza, kinek mi. Én például azt szoktam csinálni, hogy fellépés után mindig szusszanok csendben öt percet, aztán kimegyek a barátaimhoz, megiszunk egy pohár bort vagy üdítőt és ahhoz elszívunk egy cigit. Most ugye az van, hogy ki kell menni, viszont az utcára nem viheted ki a borodat, nem tudod a kettőt együtt élvezni. Ezt egy dohányos megérti, de tudom, hogy egy nemdohányosnak ez szánalmasan hangzik. Egyébként úgy érzem, meg kell tanulni a jó oldalát nézni ennek a dolognak: nem lesz büdös az ember ruhája, nem fog fájni a torka, a láncdohányosoknak pedig nincs lehetősége folyamatosan rágyújtani."

Baukó Éva nem roppant bele

"Ugyan a türelmi idő csak vasárnap járt le, azokon a helyeken, ahová én jártam az elmúlt időszakban, már nem lehetett bent dohányozni" - mesélte Baukó Éva, akinek nem jelent problémát kijárni az épület elé rágyújtani. "Én elég jól viselem, nem élem meg traumaként, jóval fontosabb dolgokkal kell foglalkoznom, mint ezzel. Sőt, még jó is, hiszen a törvény miatt kevesebbet szívok. Próbálkoztam egyébként még a villában az elektromos cigivel, de nem jött be a dolog" - mondta.