Ruttner György nem celeb, hanem teniszező delfin egy patriarchális társadalomban, aki nehezen alszik, ha húzós tárgyalása volt - derült ki az ügyvéd könyvét bemutató sajtócimbizésen. A családi találkozónak is beillő eseményen Oláh Ibolya megtáncoltatta Ruttnert, akinek édesanyjától azt is megtudtuk, az ügyvéd óvodás korában még nem szeretett szerepelni.

"Sztárok ügyvédje – Ruttner csavar" – ezzel a címmel jelent meg Kármán Irén könyve Ruttner Györgyről, aki annyira kedvelt ügyvédje a magyar celebeknek, hogy végigénekelték a kötetet bemutató eseményt. Ahová Stohl András ugyan hivatalos volt, csak épp Alföldi Róbert nem engedte el (ennyit arról, lesz-e munkája Stohlnak a szabadulás után).

A kötet szerzője egyébként kendőbe burkolózva, fejét többé-kevésbé eltakarva lépett színre, majd közölte, "operettországban patriarchális viszonyok uralkodnak", kicsit később pedig levonult a színről, hogy teret adjon az információszilánkoknak, mint hogy Ruttner mostanában szívesen teniszezik. Eközben a megjelentek végignézhettek egy fotós vetítést is, amelynek képanyaga az óvodás Ruttnertől a fiatal Ruttneren és a kispapa Ruttneren át egészen a celebeket védő Ruttnerig terjedt.

Patriarchális viszonyrendszer

"A kendő az egy patriarchális viszonyrendszert, a nő másodrangú szerepét szimbolizálja. Ruttnert a Damu-ügy kapcsán sokan támadták, sokan tettek fel neki olyan kérdéseket, hogy amit ott tett, az az ügyvédi szakma határain nem nyúlik-e túl. Én magam is bűncselekmény áldozata voltam 2007-ben, és ezzel a kendővel szimbolizáltam, hogy én is a sértetti oldalon állok. Velem szemben a rendőrség ugyanígy, a sértetti tanúvallomást kérdőjelezte meg" – magyarázta Kármán a bizarr antrét, hozzátéve, ez végül is egy szolidaritást vállaló gesztus volt. Lehet pislogni, hogy ugyan, akkor meg miért írt a Damut védő Ruttnerről könyvet, de erre is megvan a válasz: az ügy érdekes, és Ruttner is, úgy általában.

"Rendkívül jó humorú, fantasztikusan jól anekdotázó ember, én pedig újságíró és dokumentumfilmes vagyok, nekem a portré az érdekes. De hát ettől még lehetnek vitáink. Ruttner Györggyel mindenesetre kiváló, fantasztikus együtt dolgozni, rendkívül gyorsan dönt, nagyon jó volt."

Ruttnernek egy másik fontos védence, Damu Roland sem lehetett jelen a bemutatón, mert ő épp egy pszichiátrián vendégeskedik. Eljött viszont Oláh Ibolya, aki elénekelt egy dalt, amelyet az ügyvéd édesapja szerzett, volt is helybentáncolás, az asztal alatt és mellett járt Ruttner lába. Sasvári Sándor a Tears In Heaven című dallal készült (Igen, Ruttner Eric Clapton csajának érdekeit is védte már), végül Tabáni István szívfájdított (a legfrissebb celebügyfél, őt speciel fellépésért nem fizették ki): mint Dömsödi Gábor hosszú felvezetőjéből megtudtuk, egy, a Padlás-musicalből vett dallal készült, de sajnos nem a Szilvásgombóccal, hanem a Fényév távolsággal. Minibréking: most nem sírt.

Szóval az ügyvéd elemében volt: több tucat fotós és újságíró leste minden szavát és mozdulatát, például amikor édesanyjának átnyújtott egy virágcsokrot, mondván, mindig így tesz, amikor meghatódik. Dömsödinek hála az is kiderült: úgy, mint az ügyvéd, csak delfinek tudnak úszni egy felfújható medencében. Nem sokkal később Kovács Lázár a fotósok kérésére már 360 fokos mosollyal szeletelt szendvicstortát, Béres Alexandra egy pillanatra fel-, majd eltűnt, Oláh Ibolya pedig harsányan röhögött azon, hogy az ügyvédek mindig igazat mondanak.

Tüskés

Az ügyvéd édesanyja a Velvetnek kifejtette, testvéreivel együtt szigorúan nevelték őket, mert nem tartja jónak, ha elkényeztetik a gyereket, hiszen mindenért meg kell küzdeni. "Elég tüskés természetű, már pici korában is olyan volt. Óvodás volt, amikor volt egy ünnepség, és megkértem az uramat, hogy jöjjön el velem megnézni. Odaértünk, hát nézzük, hol a György? Elbújt, mert szavalnia kellett. Most meg imád beszélni, szerepelni, és nagyon jó a stílusa. Szigorú, de sok mindent megad a gyerekeinek, és nagyon családcentrikus."

Ami egyébként a jelek szerint az egész Ruttner-klánra jellemző: a mamát – aki egy régi teniszsérülés okozta panaszok miatt nem akart kellemetlenséget okozni a bemutatón – Ruttner Németországban élő lánytestvére beszélte rá, hogy jöjjön el a bemutatóra. "A György olyan szomorú lett, hogy az nem igaz. A lányom meg felhívott, hogy anyu, ezt ne csináld, a György olyan szeretettel készült, oldd meg." Megoldotta.

Maximalista

Ruttner ikerlányai, Zsóka és Réka eddig csak részleteket olvastak a könyvből, de az összes testvéreikkel együtt büszkék rá. "Maximalista, legalábbis abban, amit a gyerekeitől elvár. Iskolában is, sportban is mindig azt akarta, hogy teljes erőbedobással, jól csináljuk, amit csinálunk. Kemény, persze, de az apukánk, szóval mi látjuk a lágy oldalát is." Ez utóbbi akkor jön elő belőle, amikor büszke a gyerekeire, vagy ha meglátogatják.

A fárasztóbb napok után Ruttner tévézéssel lazít a kényelmes kanapén, és feleségével, esetleg barátaival, telefonon beszéli meg a dolgokat. "Egy-egy húzósabb tárgyalás után nehezen alszik el vagy kapcsolódik ki. A róla szóló híreket, cikkeket megnézi, gondolom azért, hogy kiderüljön, tényleg az kerül a híradóba, amit ő mondott. Mi sem tudjuk, honnan van energiája mindent észben tartani."