A legtöbb akciószínész csak a filmvásznon alakít hősöket, de akadnak páran, akik a hétköznapokban is végrehajtottak már hősies tetteket. Schwarzenegger, Tom Cruise és Vin Diesel is mentett már életet. Meg persze néhány nem akciószínész is.

Az élet nem olyan, mint az akciófilmek, ezt már tudjuk. Az akciószínészek némelyike viszont olyan az életben, mint a filmvásznon, vagyis igazi hős. Persze, egyikük sem veheti fel a versenyt Sean Penn-nel, aki hivatásos jótevőnek is elmenne.

Tom Cruise

A Mission Impossible-filmek sztárja, Tom Cruise 1996-ban Capri környékén vakációzott akkor még Nicole Kidmannel a 75 méteres jachtjukon, amikor vészjelzéseket kaptak. Éppen reggeliztek a hajón, amikor megláttak egy lángoló vitorlást, ami mellett egy mentőcsónakban öt ember hánykolódott a tengeren. Cruise azonnal az égő hajóhoz irányította a jachtját, és összeszedte a hajótörötteket. Néhány hozzá hasonlóan gazdag francia üzletembert sikerült megmenteniük csak pillanatokkal azelőtt, hogy elsüllyedt volna a hajójuk.

Arnold Schwarzenegger

Az akciófilmek egyik atyja még kormányzósága idején, 2004-ben mentett meg egy fuldokló embert. A színész/kormányzó Hawaiion töltötte szabadidejét, amikor észrevette, hogy valaki a tengerben fuldoklik a parttól kb. 200 méterre. Schwarzenegger magához kapott egy kis szörfdeszkát (body board), és bevetette magát a habokba, pont mint David Hasselhoff tette annak idején a Baywatchban. Aztán a partra húzta a kimerült, izomgörcsöt kapott férfit.

Vin Diesel

Vin Diesel újhullámos akcióhősnek számít, de ő is azok közé tartozik, akik nemcsak a filmvásznon mentenek életeket. 2002-ben egy egész családot mentett ki Hollywoodban egy égő autóból. A színész a motorjával ment az úton, amikor az előtte haladó autó karambolozott, és kigyulladt. Diesel azonnal odasietett, kimentette a kocsiban utazó gyerekeket, a sofőrnek pedig segített kimászni.

Steve Buscemi

Steve Buscemi nem az a klasszikus akciószínész, de ha azt vesszük, hogy az Armageddonban komoly része volt abban, hogy a Föld végül nem pusztult el, akkor mindenképpen jövünk neki eggyel minimum a bolygó nevében. A színész ennek ellenére a filmekben nem a hőstetteiről híres, a való életben viszont annál inkább. Buscemi a 80-as években négy éven keresztül dolgozott a New York-i olasz negyedben tűzoltóként, és a szolgálati idő leteltével sem hagyott fel egykori hivatásával. A szeptember 11-i terrortámadás idején csatlakozott az egykori tűzoltó-kollégáihoz, és az elsők között volt, akik megkezdték a mentési munkálatokat a World Trade Center romjainál.

Sean Penn

A 21 gramm főszereplője és az Út a vadonba rendezője sem az a kifejezett akciószínész, viszont lelkes aktivista, így amikor megtudta, hogy New Orleanst és környékét szinte teljesen szétrombolt a Katrina hurrikán, azonnal a helyszínre sietett. A színész a beszámolók szerint nagyjából negyven embert mentett ki, akik a háztetőkön ragadtak a hurrikán okozta áradás miatt.

Ryan Gosling

A Drive (Gázt!) című filmben Ryan Gosling egyfajta hős, de rá sem lehet azt mondani, hogy az a tipikus akciószínész. A napokban viszont valóságos hős lett, egyesek Chuck Norrishoz hasonlították azután, hogy megmentette egy szórakozott brit újságíró figyelmét. Az újságíró New Yorkban akart átmenni az úton, de kiment a fejéből, hogy az Egyesült Államokban nem a bal oldalon halad a közlekedés, mint az Egyesült Királyságban, ezért rossz irányba nézett, és kis híján a kocsik között végezte. Szerencséjére ott volt a közelben Ryan Gosling, aki épp időben kiabált oda az újságírónak, hogy vigyázzon.

Gwyneth Paltrow

Ha már közlekedésről és életmentésről van szó, akkor meg kell említenünk Gwyneth Paltrow-t is, aki 2001. szeptember 11-én mentett életet, méghozzá véletlenül. A színésznő a reggeli órákban New Yorkban kis híján összeütközött egy nővel. Baleset nem lett, viszont mindkét autó megállt a dolog miatt, ami pont elég volt ahhoz, hogy az a nő, akinek Paltrow majdnem nekiment, később lekésse azt a metrót, amivel a World Trade Centerbe ment volna dolgozni. Csak akkor ért oda a tornyokhoz, amikor az első repülő már becsapódott. A nő irodájában négyen is meghaltak, évekkel később mesélte csak el, hogy valószínűleg annak köszönheti az életét, hogy a reggeli csúcsforgalomban Paltrow majdnem nekiment.

Kate Winslet

A hős színésznők közül nem hagyhatjuk ki Kate Winsletet, aki tavaly augusztusban mentette meg több ember életét. A színésznő családjával vendégeskedett Richard Branson egyik magánszigetén a milliárdos házában, amikor egy trópusi vihar okozta zárlat miatt tűz ütött ki a házban. A színésznő azután, hogy kimenekítette a gyerekeit a tűzből, segítette Richard Bransonnak, hogy a 90 éves nagymamáját is kihozzák a házból, ami a tűzben porig égett.

Demi Moore (plus Nia Vardalos)

Ashton Kutcher volt feleségének a hőstette nem neki köszönhető, de ha Demi Moore nem twitterezne annyit, akkor valószínűleg egy amerikai tinédzser öngyilkos lett volna. Még 2010-ben történt, hogy egy kétségbeesett kamasz megírta a színésznőnek, hogy kimegy a kertbe, és felakasztja magát egy fára. Moore csak annyit kérdezett tőle, hogy komolyan gondolja-e. A színésznő és a fiú szerencséjére viszont ott volt a Twitter-olvasók között Nia Vardalos, a Bazi nagy görög lagzi főszereplője is, aki a fiú Twitteren azonosítható adatai alapján felhívott egy lelkisegély-vonalat, a segélyvonal munkatársai pedig a rendőrséget, akik meg is találták a helyszínen a kétségbeesetten síró fiút.